kotletów Przygotowanie mielonych kotletów wołowych z marchewką. Przepis krok po kroku : Wcześniej namaczamy bułkę w mleku, gdy zmięknie odciskamy z płynu. Czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do mielonego mięsa wołowego dodajemy 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić. Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy(...)mielone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z ziemniakami posypanymi koperkiem i dowolną sałatką lub surówką, ja podałam do mięsa sałatkę z kolorowych pomidorów ze śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego. The post Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiedawno przygotowałam tę sałatkę. Już od dawna jest na wielu blogach, ale jakoś nie byłam przekonana do krakersów w sałatce. A tu taka miła niespodzianka! Sałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 1 puszka tuńczyka w osie własnym(...)twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać. 3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z 3 łyżkami majonezu i szczyptą soli (naprawdę odrobinkę lub można i sól pominąć, bo krakersy są słone). 4. Tuńczyka odsączyć z wody, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek
Kuchnia domowa Anisobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste(...)łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił
Karola gotujegodzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę). Odlewamy wodę, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy. Studzimy całkowicie. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (najlepiej w rękawiczkach). Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula(...)cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwielu dań obiadowych. Nie ukrywam, to mój absolutny faworyt wśród warzyw. Przepis na klasyczną sałatkę z tartym jabłkiem i cebulą znajdziesz tutaj . Dziś zapraszam na jeszcze smaczniejszą sałatkę, z dodatkiem zeszklonej czerwonej cebuli i sezonowych owoców, ale w zastępstwie możesz użyć rodzynek lub suszonej żurawiny. Składniki: 60 dkg buraków 2 duże czerwone cebule 2 łyżeczki starego imbiru(...)miękkości około 60-70 minut. Ostudzić cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła ale nie złapała koloru buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowne śliwki podawać jako dodatek do drugiego dania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!propozycja świąteczna - nowa odsłona śledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża(...)posiekanej natki pietruszki biały ocet winny do smaku Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy
peggiwkuchniDziś wszyscy spożywamy pomidory pod różnymi postaciami. Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by pomidora czy to świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin(...)przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Kilka pomidorowych faktów • Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit. • Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy z sosem pomidorowym częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 21-43%. • Przyswajalność likopenu
potrawyregionalneosolonym wrzątku z łyżką oliwy.Odcedzamy, trzymamy w ciepłym miejscu. Sos: Brokuła gotujemy na pół twardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzamy na sicie.Cukinie myjemy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony czosnek oraz cukinię i chwilę dusimy około 3 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę dodajemy serek topiony i startą(...)cytryny.mieszamy na talerzu z makaronem Podajemy od razu. Zapraszam do zapoznania się z pysznymi makaronami tej firmy Klik dzięki nim wyczarujesz wspaniały obiad, czy pyszną sałatkę a i cena przystępna! Smacznego
Wanilia i KardamonSkładniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3
Kuchenne aromatyJakie przepisy są najlepsze na upał? Szybkie :-) Takie do wykonania w kilka chwil, a które idealnie zachęcają smakiem... a najlepiej smakują schłodzone... To co, robimy surówkę
Czary - gary w kuchnigouda 2 ogórki konserwowe 0,5 papryki czerwonej 1 średnia marchewka 2 średnie buraczki 1 udo z mięsa kurczaka sól mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka Sposób przygotowania: Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mają być al dente. Po ugotowaniu wyjąć(...)słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski
Ciastka - domowe słodkościjajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię(...)mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe zanurzone, kilka minut aż nabiorą złocistego koloru. Kule podałam na sałatce z bazyliowym winegretem J Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej #OlejKonweanse #OlejWielkopolski A moich czytelników zapraszam na stronę : www.olejkonwenanse.pl
Wanilia i KardamonWarstwowa sałatka z łososiem i ziemniakami od której nie oderwiecie się. Jest lekka, pyszna i ma kilka fajnych warstw które się dopełniają. Będzie bardzo ładnie się prezentować dla gości i nie tylko. Macie łososia i nie wiecie co z nim zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności. 150 g łososia wędzonego 3 ziemniaki gotowane 2 łyżki majonezu 100 g śmietany(...)jajka koper świeży szczypiorek 1 cebula czerwona sos ziołowy pieprz czerwony 100 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam. Przygotowuję trzy obręcze, pierwszą warstwę układam z ziemniaków. Smaruję wierzch ich śmietaną, posypuję pokrojonym szczypiorkiem. Łososia kroję i mieszam z musztardą
wesoła kuchnia