chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane są od pory roku. Będą zatem wiosenne sałatki, lody, rozgrzewające jesienne napoje i aromatyczne zimowe desery. Poza tym będzie jak zwykle
Życie ze smakiemJeśli lubicie podjadać surowy kalafior, to ta sałatka jest dla Was. Pyszna, chrupiąca i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 mały kalafior 100 g ziaren słonecznika siekany koperek szczypta chilli sól, pieprz majonez i jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Słonecznik uprażyć na rumiano na suchej patelni. 3. Składniki połączyć, dodać siekany
Kuchnia domowa Aniwyrzutów :) 3 kalarepy 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku koperek sól pieprz czarny Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać 1 łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na 15-20min. Kiedy kalarepa puści sok odcisnąć go i dodać startą marchewkę. Wymieszać. Do jogurtu wycisnąć czosnek i dodać świeżo mielony(...)pieprz czarny. Dobrze rozetrzeć i wlać do surówki. Dodać posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , sałatki i surówki Tagged: jogurt naturalny , kalarepa , marchewka
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 jajka 150 g sera żółtego majonez sól pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafior pokroić drobniej. 2. Jajka ugotować na twardo
Kuchnia domowa Anicoś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę. Składniki : 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 daktyli 5 listków bazylii tajskiej Przyprawy : kardamon(...)amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami i płuczemy zimną wodą. Przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 1 poziomie parowaru. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ja robiłem każdy kolor oddzielnie, dopiero po parowaniu wymieszałem. Przyprawiamy je kardamonem i imbirem i mieszamy. Po czym każdą oddzielnie układamy na tacce z folii aluminiowej. Włączamy wodę
Parowar Facetakuchni brokuł śmiało może konkurować z kalafiorem. Jego znacznie delikatniejszy smak idealnie komponuje się w wielu potrawach. Jest znakomitym składnikiem sałatek zarówno na surowo, jak i lekko podgotowany. Sałatka warstwowa z brokułem, jajkiem i szynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu. Po minucie wyjmujemy i odcedzamy. Jajka obieramy, oddzielamy białka od żółtek. Do jednej miski ścieramy na tarce jarzynowej białka – mieszamy z majonezem. Do drugiej miski ścieramy na tej samej tarce żółtka – mieszamy z majonezem. Różyczki brokuła drobno kroimy i również mieszamy z majonezem. Szynkę kroimy na cienkie
mojewypiekiinietylkonaturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Natkę pietruszki oraz koperek drobno siekamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki jarzynowej *** *** Paprykę kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy(...)dodajemy do warzyw, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka bułgarska pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemjeść brukselkę będąc już dorosła, taką jaką sobie sama przygotowałam, a może po prostu dlatego, że lubię wyraziste, nieoczywiste smaki. Wcześniej nasze spotkania ograniczały się do tych przy zupie jarzynowej, gdzie ciężko było mi określić swoje stanowisko w tej jakże dzielącej społeczeństwo sprawie Dziś traktuję brukselkę jako istotny, a czasami wręcz główny dodatek do kaszy, makaronu czy mięsa(...)podana z kaszą pęczak to jedna z moich ulubionych wersji, która wspaniale rozgrzewa, odżywia i syci na długo w chłodniejsze dni. Dlatego niezależnie do której grupy należycie powinniście tej sałatki spróbować. Lubicie zimowe sycące sałatki? Koniecznie zobaczcie przepis na sałatkę z mandarynką, granatem i jarmużem. Ciepło pozdrawiam. Składniki (2-3 porcje): ok. 350 g świeżej brukselki 1/2 szklanki
Fitsweet.meczerwonej kapusty najlepsze są jabłka o lekko kwaskowatym smaku. Jednym z najsmaczniejszych odmian jest na przykład Szara Reneta. Surówka z czerwonej kapusty Przygotowaną wcześniej czerwoną kapustę zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Podobnie postąp z jabłkiem i również je zetrzyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa i jabłko przełóż do miski. Opcjonalnie do surówki z czerwonej(...)będziesz miał pewność, że surówka ma jednakowy kolor. # Ugotuj Przepis : Drukuj Surówka z czerwonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty to pyszny przepis na dodatek do drugiego dania. Kategoria Sałatki i surówki Trudność Łatwy Czas przygotowania 10 min Całkowity czas 10 min Ilość porcji 5 porcji Składniki ½ kg czerwonej kapusty 1 mała główka 1 cebula mniejsza 1 jabłko szczypta kopru (opcjonalnie
ugotuj-przepis.plOgórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba - dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka, którą dzisiaj przedstawiam na blogu od dawna jest ulubioną sałatką w mojej rodzinie. Jest wieloskładnikowa, a przez to treściwa i smaczna. Mimo tylu składników, robi się ją szybko. Dobrze jest sos podawać oddzielnie i dopiero na talerzu dozować dowolną jego ilość. Składniki: różyczki średniej wielkości brokuła mała puszka (210 ml) kukurydzy kilka ogórków z zalewy musztardowej (lub korniszony(...)Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Rzodkiewki pokroiłam w krążki. Jeśli są duże można przekroić je na połówki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Śmietany dodałam tyle, żeby
Kuchnia u Krysikiszenia kalafiora zachęcałam w poście na blogu tutaj . Post nie wzbudził wielkiego entuzjazmu, dlatego wracam do tematu, tym razem z przepyszną sałatką z kiszonego kalafiora.Bo warzywa, a szczególnie kiszone powinny stanowić podstawę każdego posiłku w naszej diecie. Warto postawić na różnorodność nie tylko surowych, gotowanych, ale właśnie kiszonych warzyw. Kiszony kalafior jest mniej kłopotliwy do przygotowania i przechowywania niż(...)słoika, a oto przepis na naszą ulubioną sałatkę z jego udziałem. Składniki: 1-1,5 szklanki ukiszonych różyczek kalafiora 1 duża marchewka 1 gruszka 3 łyżki oleju lnianego szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu pieprz z młynka zielenina/kiełki z brokuła Przygotowanie: obraną marchewkę i gruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej kiszonego kalafiora zetrzeć na mandolinie lub podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta w wykonaniu a zarazem efektowna sałatka z kilku składników. Smak jajek podkręcony serkiem topionym, do tego pieczony kurczak w ulubionych przyprawach i smażone pieczarki z cebulą. Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole lub na innej domowej imprezie 8 jaj L 12 pomidorków koktajlowych 300 g pieczonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 1 średnia cebula(...)olej kulinarny w spary'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Serek topiony włożyć na 15 minut do zamrażarki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowej tarki. Do jajek zetrzeć lekko zamrożony serek, oraz dodać majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić
Krylowa Kuchniafantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam
Kuchnia Prezydentowej