buraka i jabłka wystarczy zetrzeć buraka bez skórki i jabłko ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówka jest gotowa. Smacznego. Możecie też przygotować pyszną sałatkę z buraka i jabłka , z dodatkiem jogurtu. The post Surówka z buraka i jabłka appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorkami cherry Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty
Moja smaczna kuchniaowoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym odciskamy
Kuchnia domowa AniKolejna wspaniała sałatka obiadowa, którą proponuje w swej książce "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" właśnie, Siostra Anastazja, a którą ja przygotowałam dla swojej rodziny. Powiem tak: jest pyszna, a nawet bardzo smaczna na świeżo, aczkolwiek na drugi dzień była wprost wyśmienita. Polecam nawet na większe imprezy okazjonalne, tym bardziej, że możemy ją spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej(...)gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i pieczarki kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzam na sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami. Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam do smaku sola i pieprzem i polewam tym sałatkę. Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, każdy
Bea(u)ty kitchenBardzo lubię śledziowe sałatki. Ta, którą dziś prezentuję niekoniecznie musi być warstwowa. Można wszystkie jej składniki zamieszać i doprawić - robiłam już obie wersje i obie się sprawdziły. Polecam! Składniki: 4 buraki 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 czerwona cebula 8-10 płatów śledziowych (po wiejsku lub słonych - należy je wtedy wymoczyć) sól, pieprz majonez Sposób przygotowania: 1. Warzywa ugotować(...)zetrzeć na tarce jarzynowej, a ziemniaki pokroić w kostkę. 3. Śledzie pokroić dowolnie, cebulkę drobno posiekać. 4. W salaterce układamy warstwami: połowa śledzi, połowa cebuli, połowa marchewki, połowa ziemniaków (lekko solimy i pieprzymy), połowa buraków, warstwa majonezu i czynność powtarzamy jeszcze raz, czyli śledzie, cebula, marchewka, ziemniaki, pieprz, sól, buraki, majonez. Dowolnie dekorujemy. 5. Sałatkę schładzamy przez kilka godzin
Kuchnia domowa Anioregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniapomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem
Moja smaczna kuchniaśledziowa z jarzynami ułożonymi warstwowo, dzięki temu każdy może zobaczyć z czego jest zrobiona. Bardzo smaczna, kolorowa i będzie pięknie wyglądała na każdym stole. Świetnie sprawdzi się jako świąteczna sałatka, na imprezach lub innych rodzinnych spotkaniach. 4 ziemniaki 6 płatów śledziowych a’la Matjas 1 cebula 3 marchewki 3 buraczki ćwikłowe 2 jajka 400 g majonezu 100 g śmietany(...)intensywnie farbują. Warzywa ścieramy osobno na tarce jarzynowej (dużych oczkach). Cebulę i śledzie pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Białka jaj zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do sosu majonezowego. Żółtka zetrzeć oddzielnie. Do szklanej salaterki układamy po kolei połowę ze składników: – ziemniaki – śledzie – cebulę – marchewkę – buraczki ćwikłowe
https:KKuchniaMniamDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczną sałatkę z ogórków i... innych dodatków, która powinna znaleźć się w spiżarni i czekać, kiedy napadnie nas chęć na zjedzenie tej sałatki nie tylko jako dodatek do obiadu. Składniki (na około 11 słoików): 3 kg gruntowych ogórków 4 szt. ok. 400 g cebuli 5 kolorowych papryk 1 duży (ok. 500 g seler(...)piórka. Seler starłam na tarce jarzynowej wzdłuż na dużych oczkach na tzw. zapałkę. Paprykę pokroiłam w drobne paseczki. Najpierw przygotowałam I zalewę. Sól wymieszałam z wodą i zalałam pokrojone ogórki. Dobrze wymieszałam. Ogórki w zalewie zostawiłam na około 3 godziny. W miedzy czasie, mniej więcej po godzinie do ogórków dodałam pozostałe składniki sałatki: cebulę, seler i paprykę. Ponownie wszystko
Kuchnia u KrysiWitajcie :) Mamy sezon na świeże buraczki więc dzisiaj ma dla Was propozycję sałatki z papryką i cebulką. Po prostu pycha a na zimę jak znalazł wystarczą buraki i chęci do jej przygotowania :) Zapraszam :) Składniki : około 4 kg buraczków 1/2 kg cebuli 1/2 kg papryki ja użyłam zielonej może być czerwona około 1 szklanki octu sól do smaku 4 łyżki(...)Zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Myjemy. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę w cieniutkie paseczki. Dodajemy do buraków i przyprawiamy, solą, pieprzem, chili, octem i olejem. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków, ewentualnie jeszcze przyprawiamy, sałatka ma mieć lekko ostrawo- winny smak. Słoiki
Sama słodycz i szczypta chililubiana sałatka szwedzka, tym razem w wersji mojej mamy. Jest równie pyszna jak i tradycyjna, a do tego kolorowa. W oryginalnym przepisie jest dodatek oleju - moja mama oleju w ogóle nie dodaje, bo nie lubi. Można po prostu olej zamienić na wodę. Składniki: 2 kg ogórków 250 g cebuli 250 g marchewki 2 czerwone papryki 5 ząbków czosnku 3 łyżki(...)piórka lub kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokroić w paski lub kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Do warzyw dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny. 2. Wszystkie składniki zalewy poza olejem zagotować i odstawić do wystudzenia. 3. Po wystudzeniu warzywa połączyć z olejem i zalewą, sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anijabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie surówki, któe mają mało składników i nie potrzeba do nich wymyślnych sprzętów AGD. Do przygotowania tej lekkiej, dietetycznej surówki wystarczy tarka jarzynowa i ostry nóż. Surówka z jabłek i pora, z dodatkiem koperku i kwaśnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być
Smaczna Pyzałyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ugotować buraczki, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Ogórki drobno pokroić, obrane jabłka zetrzeć na tarce. 3. Cebulkę drobno posiekać, szczypiorek również. 4. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Na końcu dodać olej. 5. Podawać schłodzoną sałatkę do obiadu. Smacznego
Kuchnia domowa AniCześć Kochani, Przetworów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na pyszną sałatkę z ogórków na zimę. Robi się ją bardzo łatwo, jest idealna do obiadu, kanapek, mięs z grilla itp. Składa się z ogórków, marchewki,cebulki, czosnku. Polecam i zapraszam Zapraszam również na film SKŁADNIKI * z tych proporcji wychodzi około 4-5 średnich słoików -2 kg ogórków gruntowych(...)trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulkę obieramy i szatkujemy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystko dajemy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz,cukier, olej,ocet, czosnek-dokładnie mieszamy i odkładamy na ok 1 godz. Po godzinie ogórki puszczą sok, i utworzy nam się zalewa Słoiki dokładnie myjemy, suszymy. Przekładamy do nich sałatkę, uciskając, wtedy jednocześnie słoik napełni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku