pokrojone w kostkę 3 plastry bekonu usmażone i pokrojone sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze świeżo mielonego pieprzu Jak przegotować sałatkę Cobb? Makaron alla gricia Kolejna minimalistyczna klasyka – tym razem z Rzymu. Kilka składników, kilka minut i pyszna kolacja gotowa. Bardziej minimalistyczne może już być tylko cacio e pepe,czyli(...)gotujemy i wrzucamy go na patelnie, gdzie smażył się boczek. Wyjmujemy papryczkę, jeśli tam była, dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i ser, mieszamy i podajemy od razu. Włoska jarzynowa zupa minestrone Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
Ugotowane pozamiataneziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię z nadmiaru wody. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce (o mniejszych oczkach niż ścieraliśmy cukinię). Ziemniaki dodajemy do cukinii(...)Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa AniSkładniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta) 1/2 kg cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa
w mojej kuchniSkładniki 3 ,5kg kapusty czerwonej 1 kg jabłek (u mnie szara reneta) 1/2 kg cebuli 1-2 papryki czerwone sparzone i pokrojone w cienkie paseczki Zalewa
mojej kuchni„Pekinka ” prosta , pyszna surówka Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami
Ogrodnik w podróżySurówka którą zrobimy w 5 minut. Jest bardzo dobra do obiadu. Jestem miłośniczką pora i zjadam go na wiele sposobów bo jest zdrowy. Polecam samemu zrobić
wesoła kuchniaZupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub
KorniszonkiBardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana. Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić
Smaki Na TalerzuCześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego baru. Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą wręcz zawsze
Pieprzyć z Fantazjąmusiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda mi było jednak go wyrzucić, więc po namyśle postanowiłam zrobić wegańskie gołąbki. Przy okazji wykorzystałam niewielką główkę młodej kapusty, która czekała cierpliwie na swoją kolej, ale do zupełnie innego(...)wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać liście, ściąć grube nerwy. Liście sparzyć. Gdyby kapusta była mocno zbita, wtedy należy ją sparzyć we wrzątku w całości. Marchew obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Papryczkę chilli posiekać bardzo drobno. Wielbiciele ostrych smaków mogą posiekać ją razem z pesteczkami. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę lub nieduże piórka. Na patelni rozgrzać
Codzienna kuchnia niecodziennażeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego? Tort nie może(...)musi być dość dużo, bo chleb będzie z niego ciągnął wilgoć i musi dobrze przesiąknąć wszystkimi smakami. Jak zrobić krem rzodkiewkowy? Rzodkiewki dokładnie umyłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Po tym czasie wiórki odcisnęłam z soku. Cebulę czerwoną obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam na sitko
Smaczna PyzaCześć! Bardzo lubimy z rodzinką wyjść czasami do chińskiego lub wietnamskiego baru. Czasami sama coś ugotuję na wzór tamtej kuchni. Tym razem zrobiłam surówkę, którą
Pieprzyć z Fantazjądodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo polecam ten sposób, jeśli po przygotowaniu sałatki zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek(...)pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek
Lekcje w kuchni