minut, aż do ścięcia się masy i zarumienienia na powierzchni (sprawdzamy konsystencję patyczkiem) - jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik na funkcje - pieczenie od góry. Serniczki zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia, nie wyjmując ich z kokilek lub form - inaczej masa serowa może nam maksymalnie opaść. Gdy nasze wypieki wystygną, czekoladę rozpuszczamy
Symfonia Smakównieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy! Składniki: *1,5 szklanki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30%3/4 szklanki brązowego cukru1 łyżka cukru z wanilią1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego (u mnie miód drahimski)4 jaja (żółtka i białka(...)miód podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników. Masę studzimy przelewając ją do miski. Gdy ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto
Symfonia Smakówcałe jajo) do posmarowania wierzchu ciastek Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od krótkiego zblanszowania wrzątkiem, ostudzenia, posiekania i osuszenia liści pokrzyw (ja posiekaną pokrzywę wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas liście obracałam tak, by równomiernie się wysuszyły). Po wysuszeniu pokrzywy przystępujemy do wyrobienia ciasta kruchego: mąkę, cynamon i imbir przesiewamy(...)mąką na grubość ok. 1,5cm. Na rozwałkowanym cieście wycinamy kółka (lub inne kształty) za pomocą rantu filiżanki, szklanki lub foremek. Kółka wykładamy na blasze wyścielone papierem do pieczenia. Wierzch ciastek można ponacinać np. za pomocą noża tworząc wzorek (opcjonalnie) i posmarować rozkłóconym żółtkiem (będą wtedy bardziej złociste). Ciastka pieczemy 10-12 minut aż do ozłocenia
Symfonia Smakówsię w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko, starając się zachować okrągły kształt. Na sam środek nakładamy farsz, zostawiając około 5 cm czystego brzegu. Pomagając sobie wystającym papierem do pieczenia zawijamy ciasto(...)wewnątrz, w razie potrzeby delikatnie przyklepując łączenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Jedna z moich ulubionych piosenek Dżemu. Chyba każdy ma czasem podobne odczucia w stosunku do swojego otoczenia. Szczególnie w poniedziałki
sama złodyczciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto:5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50g tartych migdałów BackMit, 100g mlecznej czekolady, 70g gorzkiej czekolady, 2 łyżki konfitury z truskawek. Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko(...)Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr
Z miłości do słodkościszklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki pszennej, puszka kukurydzy, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka masła lub margaryny, 80g wiórków kokosowych (użyłam Kresto), płaska łyżka proszku do pieczenia. Przygotowanie Kukurydzę osączyć, przelać zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować. Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie(...)wymieszać. Na koniec dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie w kształcie serca). Piec ok. 45minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościszklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao,łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy(...)24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto
Z miłości do słodkościwierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki:300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, gorczyca. Przygotowanie Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i masło. Posiekać nożem. Wsypać posiekaną(...)Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, zmieszać z mlekiem, śmietaną i musztardą. Dodać do mąki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać ziarnami gorczycy. Piec ok. 20minut w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościdlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka,3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,1/3 szklanki cukru,płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną(...)tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, cukier waniliowy, 6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 250g malin, budyń waniliowy, 500ml mleka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 100ml nalewki z malin
Z miłości do słodkościjabłek i odrobina cynamonu... Składniki:3 szklanki mąki pszennej,1 i 1/2 kg jabłek,400g homogenizowanego serka waniliowego,1/2 szklanki cukru,cukier waniliowy,łyżeczka cynamonu,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300g masła lub margaryny. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć(...)23x33cm. Nakłuć widelcem. Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach. Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościwyjątkowo delikatny, wspaniale się łączy ze świeżymi owocami. Inspiracja Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej, 180g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack), 2 żółtka, łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz(...)Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st.Ostudzić.Krem:420ml mleka,budyń śmietankowy (50g),3 łyżki cukru,120g masła lub margaryny,200ml śmietanki 30%,2 łyżki cukru pudru,świeże maliny. 400ml mleka
Z miłości do słodkościpłatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g margaryny,1/2 szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki śmietany 12%,mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę(...)ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie
Z miłości do słodkościtego takie smaczne... Ile bym ich nie zrobiła zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka;):) Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mleka w proszku,łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 laski wanilii,150 g masła,1/2 szklanki cukru pudru,2 jajka,50g mlecznej czekolady,50 g białej czekolady. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli(...)masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można zrobić esy-floresy z 50g stopionej gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościszklanki mąki,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,2 jajka,3/4 szklanki maślanki,3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt,łyżeczka sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 laski wanilii,3/4 szklanki gorącej kawy. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Wbić jajka, dodać maślankę i cukier, zmiksować. Wlać olej, dodać nasiona wanilii, zmiksować. Na koniec(...)gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki śmietany 18%, 100g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, szczypta pomarańczowego barwnika
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej, 4 jajka, 2 szklanki startej dyni, 2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 300g obranej dyni, 500g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru
Z miłości do słodkości