towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru. Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest(...)maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas moczenia grzybów 12 godzin Czas przygotowania 1 godzina i 40 minut Czas wyrastania ciasta
Przysmaki Karolkiczekoladowe z bananami składniki: 2 banany 2 jajka 60 g cukru + 10 g 180 g mąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy(...)masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przesiana mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany. Ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i każdą
Przysmaki Karolkimiłego weekendu. Babeczki z wiśniami i różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy(...)białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kakao i wiśniówkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy
Przysmaki Karolkiwystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej. Biszkopt składniki 6 jaj 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao - opcjonalnie wykonanie Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich rozmącone żółtka. Mieszamy energicznie. Na końcu dodajemy wymieszane(...)przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Jeśli biszkopt ma być brązowy razem z mąką dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków. Biszkopt pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzamy, wyjmujemy z tortownicy i już całkiem zimny przecinamy na 3 warstwy. Zanim przystąpimy
Przysmaki Karolkiwiosny. Babka jogurtowo-kokosowa składniki 4 jajka 250 g cukru 300 g mąki 120 g wiórków kokosowych 400 ml jogurtu naturalnego 200 ml oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao - opcjonalnie Do dekoracji 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)dwie części i do jednej dodać kakao. Dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem foremkę do babki. W przypadku gdy ciasto jest dwukolorowe należny je przemieszać delikatnie łyżką. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wyciągamy babkę z foremki. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej wraz z masłem. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady
Przysmaki Karolkipolewą z białej czekolady i czereśniami składniki: 300 g gorzkiej czekolady 125 g mąki 250 g masła 150 g cukru 30 g płatków migdałowych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli do dekoracji 150 g białej czekolady 50 ml porto 150 g czereśni ze słoika wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy(...)stopionej czekolady pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i udekorować. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W garnuszku czereśnie i porto doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Po wystudzeniu odsączamy czereśnie. Ciasto pokrywamy przygotowaną
Przysmaki Karolkiubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy(...)ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie wykonanie: Z czekolady i 130 ml kremówki robimy ganache. Polega to na roztopieniu czekolady wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Masę cały czas mieszamy. Śmietana będzie
Przysmaki Karolkicoś z tym właśnie składnikiem. Tort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem(...)oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło
Przysmaki Karolkiskładniki. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem
Przysmaki Karolkiłyżka kakao 250 g mąki 125 g masła 3 jajka 120 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki śmietany 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego szczypta soli Lukier: cukier puder sok z połowy pomarańczy wiórki czekolady do ozdobienia wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło(...)pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę
Przysmaki Karolkirabarbarem składniki: 300 g rabarbaru 200 g truskawek 175 g cukru 175 g miękkiego masła 275 g mąki 125 g jogurtu naturalnego 3 jajka małe opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy 1 łyżką cukru. Po wymieszaniu odstawiamy rabarbar na sitko zawieszone na miseczce(...)puścił sok. Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na miękką i pulchną masę. Dodajemy jajka, wanilię, jogurt i mąkę. Miksujemy. Ciasto przekładamy na tortownicę (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy rabarbar oraz truskawki wcześniej umyte i osuszone. Owoce dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkijajka + 1 żółtko sok i skórka z 1 cytryny 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Taką mieszankę przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą miksera ubijamy serki z cukrem, jajkami i skórką oraz sokiem z cytryny. Masę serową przekładamy na tortownicę. Sernik pieczemy przez 40 minut w temperaturze(...)sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy ją na truskawki i odstawiamy sernik do lodówki
Przysmaki KarolkiKurczak nie zawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak(...)kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka na blasze do pieczenia, odłożyć na min 1 godzinę, żeby lekko skruszał. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 st. i umieścić kurczaka w piekarniku. Piec przez 45 minut, po czym podwyższyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiosenne babeczki z niespodziankaciasto: 4 i 1/2 łyżki kakao w proszku 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1 jajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych(...)zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej. Do masy dosypać polowe suchych
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie(...)być dość elastyczne i sprężyste). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, około 1 godziny. Przygotować formę o wymiarach 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć w przygotowanęj formie i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować truskawki, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować kruszonkę, mąkę wymieszać z białym
Zabawa smakiem