pieczen - 12156 przepisów (strona:236/811)

Tort mimoza 263

jajek v  160 g cukru v  150 g mąki pszennej v  150 g mąki ziemniaczanej v  1 łyżeczka proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v  Sok ananasowy v  Woda/cukier v  ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem(...)ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze  180ºC około 30 - 40 minut.   Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy sernik na śmietanie 245

wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 170

nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej 4 jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kiełbasy( lub innej wędliny) 60g suszonych pomidorków w zalewie 50g żółtego sera 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu ¾ łyżeczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy(...)Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy.. Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy.  W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.  Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonąwcześniej kiełbasę, ser, pomidorki i rozmaryn. Mieszamy. Masę przelewamy do silikonowej formy babkowej. Pieczemy

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 514

kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy( ok. 2 h). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta,  lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa(...)składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Przepis p. Hani u Dorotki

Mia Cucina Sofieta
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 193

/masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę(...)kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.  Dodajemy orzechy i  mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 190

papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut, lub do zamrażarki na 15 minut. Przed pieczeniem, na ciasto kładziemy papier i fasolę. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 10 minut. Kruszonka 30 g cukru 45 g masła(...)śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą.  Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Ciasto ananasowe z orzechami 229

mąki pszennej v  50 g mąki ziemniaczanej v  50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v  150 g masła/margaryny v  1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v  wanilina lub prawdziwa wanilia v  2-3 łyżki mleka Na polewe: v  puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk) v  100 g siekanych orzechów laskowych(...)opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, a na nim układamy odsączone krążki ananasa. Na wierzch ciasta, pędzelkiem nanosimy cukrowo-maślaną polewę, posypujemy orzechami i owocami kandyzowanymi. Pieczemy w temperaturze 180ºC około 40/50 minut

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 373

masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek(...)ubitej piany dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy.  Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone

Mia Cucina Sofieta
Majonezowa babka cytrynowa 224

Wielkie Zarcie(click). Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 szkl. cukru3 łyżki majonezu4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Białka oddzielamy(...)mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 259

Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier(...)puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 229

biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące(...)rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm). Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy  ok. 45 min do suchego patyczka

Mia Cucina Sofieta
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 308

zapraszam na zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie tego pysznego, fantastycznie czekoladowego kawałka nieba. Składniki na ciasto 3/4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1- 1,5 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju aromat rumowy szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy Kakao, mąkę, proszek, sodę(...)mieszamy mikserem na niskich obrotach.  Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dolewamy stopniowo kawę ciągle mieszając. Ciasto będzie dość rzadkie. Należy wlać je do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy (ja użyłam takiej o średnicy 24 cm, ale spokojnie można użyć mniejszej i podzielić ciasto nawet na 3-4 blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

Symfonia Smaków
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 231

soli i serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią(...)ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już gotowy. Pieczemy ok. 45 minut. Po ostygnięciu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Symfonia Smaków
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 202

większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat.  Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu(...)wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło.  Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli

Symfonia Smaków
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 251

przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.  Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy  biszkopcikami(...)zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed ich sklejeniem. Biszkopciki pieczemy od 7 do 10minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy je w zamkniętym piekarniku, aby nie opadły.  Wystudzone biszkopciki odrywamy zgrabnie od papieru do pieczenia dłonią lub za pomocą szpatułki. Zabieramy się do sporządzania kremu: skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z niej

Symfonia Smaków