Następnie delikatnie rolować w przód i w tył. Ułożyć na omączonej ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st. Razem ze mną Ciabattę piekli: Małgosia http://margiandreucci.blogspot.it/2014/04/ciabatta.html Dorota http://doowa.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Iza http://smacznapyza.blogspot.com/.../domowe-pieczywo... Justyna http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/.../ciabat...(...)smakialzacji.blogspot.com/.../ciabatta-w... Kinga http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-ciabatta.../ Piotr http://kazdy-moze-gotowac.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Kaśka http://babydogarow.pl/?p=497 Monika http://www.matkawariatka.net/2014/04/ciabatta/ i Lidia Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie
Z miłości do słodkościpysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła, 110g mąki pszennej, 110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno(...)wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować.Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości.Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, łyżka cukru
Z miłości do słodkościformy na przemian jasną i ciemną masę. Składniki: 6 jajek, 225 g mąki pszennej, 180ml oleju rzepakowego, 180g cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian(...)olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Prawo do gotowania z pasją
Z miłości do słodkościdekoracji, ale i tak synek był zachwycony:)) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej(...)bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.Krem waniliowy: 3/4 l mleka, 300g masła, 1 budyń waniliowy, laska wanilii, 1/2 szklanki cukru, łyżka ekstraktu z wanilii, 3 żółtka, łyżka mąki krupczatki, herbata z cukrem do nasączenia, dżem z czarnej porzeczki
Z miłości do słodkościjajka, 200g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100g masła, 150g cukru pudru, szczypta soli, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli(...)cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st. Źródło: Przyślij Przepis
Z miłości do słodkościWspaniale komponuje się z filiżanką kawy..Ciasto to doskonale pasuje na uroczystość Pierwszej Komunii... Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą(...)blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny, 3-4 żółtka, 3/4 szklanki mąki pszennej. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać
Z miłości do słodkościnaprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 400g rabarbaru, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru. Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Rabarbar obrać ze skórki, umyć, pokroić w kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru. Rozłożyć równomiernie na cieście.Nadzienie: 3 jajka, 2/3 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru. Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Wylać
Z miłości do słodkościkonsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek, czubata szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao. Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę(...)proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny, puszka brzoskwiń
Z miłości do słodkościdługo można przechowywać to ciasto:) Składniki: 6 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 500 g rabarbaru. Wykonanie Całe jajka ubić ze szklanką cukru oraz cukrem waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościKilka lat temu było to jedno z najczęściej pieczonych przez mnie ciast:) Głównie dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu, nie ma żadnych wymyślnych składników no i jest bardzo smaczne;)) Niestety przepis mi się zawieruszył i nie pamiętałam dokładnych proporcji. Jakimś cudem niedawno go znalazłam i od razu wzięłam się za pieczenie;) Zniknęło w tak błyskawicznym tempie(...)czekolady z orzechami, 2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego, szklanka oleju rzepakowego, skórka z 1/2 cytryny, laska wanilii, 500g rabarbaru, 2 łyżki cukru, łyżeczka przyprawy do kawy(...)użyłam Kamis). Wykonanie Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem. Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą
Z miłości do słodkościwymaga zbyt wiele pracy a jest naprawdę smaczne;)) Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę. Ciasto: 450g mąki pszennej, 110g cukru pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 300g masła, 1/2 laski wanilii. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto(...)rozłożyć na cieście. Kruszonka: 150g mąki pszennej, 100g cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 100g masła. Składniki wymieszać, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp.180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościwole gdy zawartosc cukru jest mniejsza, takie mi bardziej smakuja.skladniki na ciasto: 400g maki 200g masla 100g cukru pudru 3 zoltka 2 lyzki kwasnej smietany pol lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie:Przesiana make laczymy z proszkiem(...)pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki.Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy na wysmarowana tortownice na dno i brzegi.Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor.Obrane i pokrojone na kawalki jablka przekladamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez
Przysmaki Karolkipieprzem. Gdy uzywamy przyprawy do kurczaka to juz go nie solimy. Mozemy tez dodac do niego naszych ulubionych ziol by zyskal aromatu. Nastepnie umieszczamy je w rekawie do pieczenia razem z pokrojona w piorka cebula.Jesli chcemy uzyskac sos to dokladamy do rekawa troche masla. Moze to byc kilka malych kawaleczkow w dwoch, trzech miejscach. Mozemy tez piec kurczaka(...)skorka bedzie bardziej chrupiaca.Rekaw spinamy specjalnymi klipsami z obu stron i umieszczamy w naczyniu zaroodopornym i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na okolo jedna godzine.Przed koncem pieczenia mozemy zrobic otwor na gorze rekawa by skorka sie bardziej przypiekla.Kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami.Smacznego
Przysmaki Karolkinadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju odkrylam troche(...)jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier waniliowy okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie:Maslo uceramy
Przysmaki Karolki