płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 2 łyżeczki kakao. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść.Na dno blaszki o wym. 23x33cm wyłożyć ciemne ciasto(...)szklanki cukru, szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier. Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościPrzyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy do tego olej i wodę. 2 obrane i starte na tarce jabłka gotujemy w rondelku, podlane niewielką ilością wody, dopóki nie zrobi(...)łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek i maliny. Na koniec robimy ciapki z kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut. Znalazłam w Realu coś takiego jak długopisy wykonane z materiałów ulegających biodegradacji
Weganizm infantylnystanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy od możliwości(...)ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu odstawiamy je na ok. 30 minut, aby ostygło
Weganizm infantylnypieprz, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki chilli. taki sos wystarcza na 2 pizze :) Czas pieczenia to ok 20 minut w temperaturze 200 C ( należy pamiętać, że pieczenie często zależy od naszego piekarnika ) Smacznego
Niezły Młynekpyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli * na krem: 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy 250 g (kostka) masła 2 łyżeczki(...)zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia.2. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). 3. Na końcu dodałam proszek do pieczenia. 4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części i każdą z nich wyłożyłam na natłuszczone i obsypane bułką tartą blachy. 6. Piekłam
Kulinarny Pamiętniktabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka do dekoracji Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli). 2. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość(...)wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 6. Ostudzone muffiny udekorowałam cukrem pudrem i słodką papryką. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny PamiętnikPiekarnik nagrzewamy do 150 °C. Na papierze do pieczenie rysujemy kółko o średnicy 20- 22 cm. Wykładamy na to nasza bezę i wkładamy do pieca. Pieczemy 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 °C i suszymy bezę 2,5- 3 godziny. Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała
Zainspiruj się kuchniąbułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Przelać płynne składniki do sypkich i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans. Dodać olej(...)placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko się zrumienią
wyzwania kuchenneciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej0,5 kostki margaryny1/2 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajko4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonegoMożna dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne(...)dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować herbatkę
Emcia Pichcistopniowo po łyżce słodziku, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści dodajemy skrobię oraz ocet. Miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Możemy również masę podzielić na połowę i upiec dwa spody, które potem przełożymy kremem. Wykładamy masę białkową na obrysowany(...)stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy na przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Żelatyna musi całkowicie przestygnąć, jednak musimy pilnować aby nie stężała. Zimny jogurt miksujemy ze słodzikiem oraz aromatem waniliowym. Dodajemy żelatynę. Miksujemy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia bezy, co jakiś czas
Mania Gotowaniadłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka(...)wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo się zarumieni wyłączamy górną grzałkę
Mania Gotowaniazrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia 1/2 szkl(...)wody 2 łyżki oleju sól Dodatki: 1 cebula czerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części i rozwałkujemy placki Blachę wykładamy papierem i pieczemy ok 15 min w 160-170 st. Paprykę kroimy
Olikowa kuchniaCiasto kakaowe: ¾ szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa(...)powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku
Czerwona Porzeczkaowsiane zalać w miseczce gorącą wodą - ok 400ml. Odczekać 10 min aż napęcznieją i odcedzić, dociskając talerzykiem zawartość.W większej misce wymieszać składniki sypkie - mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól, amarantus. W drugiej miseczce wymieszać produkty mokre - jaja, melasa, olej - a następnie przełożyć je do miski z suchymi, dodając jeszcze płatki owsiane. Wszystko krótko wymieszać łyżką - masa powinna(...)schematu: warstwa masy, warstwa owoców, warstwa masy. Nie bać się, że zawartość "ucieknie" z foremek, można zapychać je do pełna - babeczki nie wyrastają szalenie wzwyż. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.Piec w nagrzanym do 190C piekarniku ok 25min - u mnie na środkowym poziomie, bez termoobiegu.Muffinki wychodzą mocno wilgotne i miękkie. Amarantus dodaje wnętrzu ciekawej faktury, a owoce świetnie się
Grunt to przepis!znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotowuję : Pizza roladki ( pizza rolls ) Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, jagodzianki(...)jeszcze trochę podrosną. Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego. The post Zakręcone jagodzianki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię