równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać 10 minut, a wtedy zapiekanka nieco się scali
Nerds Kitchensosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, odstawcie
Nerds Kitchenpieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 szklanki wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni, aż kawałki będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem). Po ostudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy
Truskawkowa Fiestagrubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie nafaszerowałem drugi płat ciasta francuskiego. Jajko wbiłem do szklanki, dodałem do niego odrobinę wody i za pomocą widelca rozmąciłem do uzyskania jednolitego płynu(...)pędzelka posmarowałem wszystkie ciastka jajkiem. Piekarnik nagrzałem do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim ciastka. Po około 5 minutach obniżyłem temperaturę do 150 stopni i piekłem jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed
Wyprawy kulinarnenadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i na wierzch układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieNadziewamy dżemem lub masa makową i zwijamy w rogaliki. Należy pamiętać żeby zakleić dobrze różki aby w trakcie pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie. Rogaliki wkładamy na formę do pieczenia, możemy posmarować je rozbełtanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczka żelatyny2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec do ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy(...)małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody. Gotową śmietaną dekorujemy ciastka gdy ostygną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepodczas pieczenia. (ja dodałam do środka dżem ale prawdziwe croissanty nie powinny mieć nadzienia) Gotowe rogaliki smarujemy białkiem z wierzchu, układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia (5 minut przed końcem) zwiększamy temperaturę na 220 stopni. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze(...)łyżce maślanki. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kawę i wymieszaną gotową polewę dajemy
ciastkarnia na kruchym spodziedbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami. Zaczerpnęłyśmy go z tej strony. Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu(...)zaczną się rozpuszczać. Uważamy by śmietana nie zaczęła wrzeć. Kiedy batoniki w większości się rozpuszczą przelewamy masę przez sitko i pozostałości batoników przecieramy. Odstawiamy śmietanę do lodówki. W dniu pieczenia: Przygotowanie biszkoptu: Białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając odrobinę soli. Pod koniec dodajemy cukier ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz
Kolizje Smakówprzełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego! W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce(...)mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami. Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia
kuchnia do kwadratuciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam)i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy lekko przestygnie,na wierzchu rozsmarowujękrem(...)malinowy* i przykrywam masą kokosową. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut, aż kokosowy wierzchpięknie zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem.Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze ciepły - później grozi to straszny pokruszeniem się masy kokosowej, a szkoda tego efektu.* krem malinowy (PRZEPIS) możesz zastąpić dowolną konfiturą ( nie dżemem! jest zbyt rzadki, pod wpływem wysokiej temperatury przestanie mieć zwartą konsystencję
W kuchni Karmel-itkiwykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Maliny układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie.Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem(...)pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki(...)Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępołączyły. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy wałek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Tortownicę lub blachę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy(...)dokładnie wylepiamy nim dno i boki blaszki. Nakłuwamy widelcem, bo powietrze miało ujście. Wkładamy na 15 minut do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Wykładamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i dociążamy np. ceramicznymi kulkami, fasolą lub dnem od innej blachy, np. dnem od małej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy dociążenie wraz
Mania Gotowania