pieczen - 12156 przepisów (strona:220/811)

Babka makowa z białek 255

wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Margarynę rozpuścić, wystudzić.Białka(...)Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę.Do ubitych białek z cukrem, stale miksując, dodawać powoli pozostałe skałdniki tj. mąkę, mak, cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników.Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 230

smakowitej Święconki!Składniki:4 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2,5 łyżki majonezu;Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.Lukier:1 białko jaja kurzego;150 g cukru pudru;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Odmierzyć szklankę mąki(...)łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Ciasto mleczne 549

Wystudzić.Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.Wystudzoną margarynę z mlekiem i cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną(...)bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto

Gospodyni Miejska
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 1014

galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo(...)mikserem powoli dodać 6 łyżek gorącej wody.  Stale miksując dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta, puszysta masa.Do ubitych jaj z cukrem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub drewnianą łyżką).Tortownicę posmarować masłem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 361

tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej(...)wylać ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić  na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry).Ciasto  piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut.Czekoladę połamać na kosteczki.Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada

Gospodyni Miejska
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 185

rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić dwa w jednym(...)przygotowane zwijam najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać- końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła)- zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut- po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka

Basia w kuchni
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 223

włoskichDżem malinowyStarta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowePrzygotowanie:Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszank(...)sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto gdy przestygnie wyciągamy z formy.Dżem podgrzewamy i smarujemy nim ciasto. Posypujemy czekoladą.inspiracja

Czarnawisienka
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 533

bułki mam już mnóstwo jednak nigdy nie piekłam bagietek. Te są pyszne, błyskawicznie się je przygotowuje a jeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy(...)rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawić na ok.15 minut (do napuszenia).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok.20-25 minut, na programie góra-dół. Na dno piekarnika można wstawić keksówkę

Smaczne Zdrowe
SZYBKI, WILGOTNY I PYSZNY PIERNIK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 709

Kolejny pyszny i szybki piernik. Poprzednio piekłam również piernik na mące orkiszowej , był bardzo delikatny, wręcz bajeczny, z delikatną nutą piernika, pysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny(...)dużą, powiedziałabym nawet, że idealną. Ja po prostu uwielbiam pierniki przekładane powidłami, są cudowne, bajeczne... nic tylko zajadać... Polecam obydwa :-)Przepis znaleziony na Kwestii Smaku , troszkę tylko zmodyfikowany. Piekłam w silikonowej formie o wym.30x12cm, w oryginale był w formie 25x12cm.Składniki ciasta:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)        lub 300g mąki tortowej- 200g ksylitolu

Smaczne Zdrowe
Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami 503

szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir,  olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech(...)średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)Na  ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu).Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”).Filed under: Ciasta

kuchcikownia
PIERNIKOWY ŚWIECZNIK ADWENTOWY 273

małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki.  Najlepiej   wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.LukierBiałko ubić na sztywną  pianę dodać  cukier puder i dokładnie  zmiksować aż lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian

RAROSSA
Wielowarstwowy tort korzenny 1201

sobą, a dzięki temu, że ciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość.Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które dodatkowo wzbogacają smak wypieku.Wielowarstwowy tort korzennySkładniki:ciasto korzenne245g mąki pszennej115g śmietany 18%110g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtko2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika1/2 łyżeczki(...)mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, podsypując mąką - placki powinny mieć średnicę nieco większą niż 20cm, nie muszą być równe na brzegach, powinny być też bardzo cienkie, ale nie przezroczyste- na plackach kolejno ułożyć talerz

Smakołyki Bereniki
Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… 195

czym nie każdy wie,...Rewelacyjne Fish and Chips, czyli ryba z frytami, którą pokochają nawet Ci, co im ryba ością staje… is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 244

ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku.Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę.NADZIENIE:/Mus jabłkowo-pigwowy...- 2 kg jabłek - najlepiej reneta lub koksa- 3 duże pigwy- 2 łyżki cukru trzcinowego- 2-4 łyżki cynamonu /my lubimy mocno cynamonowy(...)pół litra każdy)- 4 łyżki cukru- łyżka masłaGotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło.Ugotowany budyń wykładamy na jabłka.Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane w wąskie paski ciasto,Pieczemy:w 180 stopniach15 minut podpiekamy ciasto,następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku,po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny.Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń

Wypisz Wymaluj
Ciasto marchewkowe 180

większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki(...)mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem

pieprzny smaczek