pieczen - 12156 przepisów (strona:213/811)

Ciasto migdałowe z winogronami 224

minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty.  Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto(...)płynnym miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.Przepis dodaję do akcji  Szybkie ciasta Jesień

Stare Gary
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 262

uformować z niego dosyć grube placki.Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy(...)Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo

Stare Gary
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 254

gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać  - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni(...)serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące.Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i  bez nacinania

Stare Gary
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 225

można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy  i piec przez 35 do 40 minut , aż góra się

Stare Gary
Fale Dunaju z advocatem 208

osuszyć.Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią.Miksując, dodawać jajka i advocat.Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy.Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką.Małą formę(...)masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną.Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę.Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie.Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem.Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka choinki 359

jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Muffiny cassis z różanym pudrem 242

czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin.      Przygotowanie:Porzeczki odsączyć(...)sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut

SzczyptaSmaQ
Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem 168

ulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec w 250°C 12 minut na blaszce.Jesli uzywamy kamienia do pieczenia,nalezy uprzednio porzadnie go nagrzac.Potrzeba na to przynajmniej pol godziny.Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7 minut(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:jesli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wczesniejszego podgotowywania szparagow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowe serca z ziemniakami 248

zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją  . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka(...)było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'CUpieczone pierniki polać czekolada , lukrem  lub udekorować wg własnego pomysłu.Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Stefanka 3153

wszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;)Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam(...)rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 210

wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch(...)wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę

Świat Ciasta
Szarlotka z budyniem 245

pieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukruZ mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około(...)utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania.  Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa do tego czasu

Świat Ciasta
Makowiec na cieście cytrynowym 246

miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego Indie Rock.Peter Bjorn and John - I know you don't love me Pozdrawiam Michał

Gotuj Z Muzyką
Ciasto szyfonowe 396

płaska łyżeczka– sól – 1 szczypta– olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.  Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy( podnosząc do góry ). Przelewamy do formy(...)keksowej  ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać). Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!! Posypujemy obficie cukrem pudrem!* Uwaga!Ciasto jest na białkach , więc nie przeraźcie się , że po chwili opada

Ostra na Słodko
Karpatka z kremem budyniowym 199

przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem(...)karpatkowymSKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 200 g* masło – 100 g* woda – 250 ml* jajko – 5 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY :* mleko – 750 ml* masło – 100 g* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek* cukier – 3/4 szkl* cukier

Ostra na Słodko