minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty. Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto(...)płynnym miodem i zajadać ze smakiem! Smacznego!Uwaga: Ponieważ ciasto było dosyć płynne, a piekłam w kwadratowej formie z wyjmowanym dnem, wyłożyłam ją folią . Miałam potem nieco kłopotów z usunięciem jej spod ciasta. Bezpieczniej chyba jednak piec w klasycznej , zamykanej tortownicy.Przepis dodaję do akcji Szybkie ciasta Jesień
Stare Garyuformować z niego dosyć grube placki.Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy(...)Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo
Stare Garygotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Piec aż będą miękkie od czasu do czasu sprawdzać - wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni(...)serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące.Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i bez nacinania
Stare Garymożna wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 35 do 40 minut , aż góra się
Stare Garyosuszyć.Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą soli i wanilią.Miksując, dodawać jajka i advocat.Odjąć 3 łyżki mąki, a resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy.Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką.Małą formę(...)masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną.Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę.Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie.Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem.Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą.Smacznego
Kraina Miodem Płynącajeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyczarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie:Porzeczki odsączyć(...)sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymieszać mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut
SzczyptaSmaQulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec w 250°C 12 minut na blaszce.Jesli uzywamy kamienia do pieczenia,nalezy uprzednio porzadnie go nagrzac.Potrzeba na to przynajmniej pol godziny.Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7 minut(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:jesli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wczesniejszego podgotowywania szparagow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka(...)było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'CUpieczone pierniki polać czekolada , lukrem lub udekorować wg własnego pomysłu.Smacznego :)Polecam
Malinowa Kawiarenkawszystkich okropności czyhających za rogiem. To była zupełnie inna bajka…;)Wracając do Stefanki… masa z kaszy manny z dodatkiem kakao i przełożona herbatnikami. Prosto i smacznie. Bez pieczenia więc nie może się nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam(...)rondelka. Zagotować na małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować
UgotujmyTo.plwanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Połączyć zawartość dwóch(...)wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy (najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie - ciasto mocno się klei, ale tak ma być). Każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i przełożyć na kratkę
Świat Ciastapieczenia 1,5 kg jabłek 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 łyżki cukruZ mąki, margaryny, szklanki cukru pudru, jajka, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia - zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około(...)utrzeć na tarce i posypać nim jabłka (fot.3). Dlatego najlepiej, żeby ciasto na kruszonkę aż do samego końca trzymane było w zamrażalniku – im twardsze, tym lepsze do tarkowania. Piec 50 min. w temp. 180°C. Wystudzić i posupać obficie cukrem pudrem (fot.4). Ciasto jest przepyszne. Chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pod warunkiem, że dotrwa do tego czasu
Świat Ciastamiski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy(...)piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego Indie Rock.Peter Bjorn and John - I know you don't love me Pozdrawiam Michał
Gotuj Z Muzykąpłaska łyżeczka– sól – 1 szczypta– olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mieszamy mleko i olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy( podnosząc do góry ). Przelewamy do formy(...)keksowej ( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać). Pieczemy ok. 35 minut w 170 C. Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!! Posypujemy obficie cukrem pudrem!* Uwaga!Ciasto jest na białkach , więc nie przeraźcie się , że po chwili opada
Ostra na Słodkoprzyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki.Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto czekoladowe z kremem(...)karpatkowymSKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 200 g* masło – 100 g* woda – 250 ml* jajko – 5 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY :* mleko – 750 ml* masło – 100 g* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 5 czubatych łyżek* cukier – 3/4 szkl* cukier
Ostra na Słodko