wanilii 4 jajka 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie(...)Masło z cukrem utrzeć na biały "puch". Dodać ekstrakt waniliowy i po jednym jajku nadal miksując. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę (przesiane przez sitko) oraz mleczko kokosowe i zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Piec w 160 C około godzinki
Amatorka kuchennaPrzygotowanie: Drożdże kruszymy do miski i dodajemy łyżeczkę cukru, ucieramy aż cukier rozpuści się. Drożdży nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i zagniatamy widelcem aby powstała "kruszonka". Gdy mamy zrobioną kruszonkę dodajemy ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy do wyboru: albo ciasto wałkujemy na placek(...)odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy na blasze lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 15min. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi
Amatorka kuchenna200ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka 2 łyżki zmielonych migdałów Przygotowanie: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać.. Dodać masło i posiekać nożem. Do mąki z masłem i mąką dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować(...)Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C
Amatorka kuchennarabarbar i zagotować. Na małym ogniu gotować ok. 5 minut (nie dłużej) - odstawić do przestygnięcia Do malaksera wbić jajka, dodać jogurt grecki i zmiksować Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki Na środek każdego racucha(...)kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe Podawać posypane cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas(...)ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać i delikatnie przełożyć do jajek. Również delikatnie całość wymieszać Dodać ostudzoną margarynę - wymieszać Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przelać do niej ciasto. Piec
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki mąki 1-1,5 łyżki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować blachę - ja wysmarowałam tłuszczem i posypałam mąką, ale można użyć papieru do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać Połączyć mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma mieć gęstą(...)wierzchu porzeczkami Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki przełożyć do miseczki, palcami zbierać je od spodu i przesypywać delikatnie przez palce, aż zrobi się sypka kruszonka Z wierzchu posypać owoce kruszonką Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnożem na paski szerokości około 1,5 cm Każdy pasek skręcamy w sprężynkę trzykrotnie Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, smarujemy jajkiem Pieczemy ok. 12-15 minut (czas pieczenia w zależności od piekarnika, trzeba obserwować) Mimo, że tuczące, to na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania (ok. 2 łyżek) Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia Oddzielić żółtka od białek - białka ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać Dodać margarynę - miksować Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec(...)wymieszać Nastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg) Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką Nałożyć do niej najpierw masę jasną... ... a potem ciemną Piec ok. 40 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć i jeszcze potrzymać 5 minut. Po 5 minutach otworzyć drzwiczki piecyka i przytrzymać jeszcze 5 minut Po wsytudzeniu podypać cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaczyniu są bardzo zdrowe, ponieważ można je dusić bez tłuszczu. Woda, która paruje, dzięki pokrywce w kształcie komina - skrapla się z powrotem do podstawki. Poza tym pieczenie dania jest bardzo powolne i w niskiej temperaturze. Można je przygotować w piekarniku, jak również na kuchence gazowej, na małym ogniu, używając do tego koniecznie płytki na palnik, żeby(...)więc płytka chroni je przed ogniem). Tajine jest bardzo wrażliwe na temperatury, dlatego wkłada się je do zimnego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tajiny są emaliowane i nieemaliowane. Moje należą do tej pierwszej grupy. Emalia ma zapobiec przywieraniu składników. Mimo emalii na moich tajinach, składniki trochę przywierają, ale bardzo łatwo się je usuwa. Moja mama
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combędą takie w marynacie - po prostu :) Pieczone w piekarniku. Podałam z ogórkiem kiszonym i pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki. Pyyycha! Składniki: 1 szt. żeberek wieprzowych 100-120 ml oleju lub oliwy 1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia 1 cebula 3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe) 1 łyżeczka słodkiej, mielonej(...)żeberek Cebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią mięso Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C Wstawiamy mięso do piecyka i pieczemy ok. 1,5 h. Po ok. 1 godzinie możemy podlać je bulionem - ja podlałam Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtrochę do posmarowania formy 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki - ja marchewkę ucierałam blenderem 2 szklanki mąki + do podsypania foremki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru(...)jajka Nastawić piecyk na 180 stopni Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia Jajka zmiksować na puszysto z cukrem Dodać 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie - cały czas miksując - dodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combyło jednak masło) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 zmiksowane jabłko 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka żurawiny Piekarnik nastawić na 180 st. C Roztopić masło i ostudzić. Jabłko obrać, wydrążyć(...)pestki. Zmiksować. Masło wymieszać z cukrem. Dodać jajko, zmiksowane jabłko i dalej ucierać Następnie przełożyć masę do miseczki i dodać pozostałe składniki - dobrze wymieszać łyżką Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać masę łyżką (ja sobie pomagam małą łyżeczką - zsuwam nią masę z dużej łyżki), lekko rozpłaszczając. Można też wysmarować blachę masłem i posypać mąką Piec ok. 15 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukru waniliowego 1 szczypta soli 4 łyżki miodu naturalnego (ja miałam sztuczny) Piecyk nastawić na 180 stopni C W malakserze olej utrzeć z miodem Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. Posolić Do oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić(...)przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić na czasie nabierałam masę łyżeczką, lepiłam niewielkie kulki, a następnie delikatnie je spłaszczałam. Ciasteczka układać na blaszce i piec ok. 13 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comproszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec ok. 30 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com