formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie :) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam(...)chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym. Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy(...)łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi
Lawendowe Nieboszczyptą soli na sztywną pianę, następnie (nadal miksując) dodajemy cukier, a później żółtka. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy stopniowo partiami przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i cukrem z wanilią. Gdy wszystkie składniki połączą się w gęste ciasto, dodajemy (cały czas miksując na niskich obrotach) olej oraz sok z ananasów. Na koniec(...)wersji na bogato możemy na tym etapie dodać do ciasta pokrojonego w kostkę ananasa oraz ulubione orzechy i rodzynki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez ok 45-50 min do suchego patyczka. Po upieczeniu dajemy ciastu "odpocząć" w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie
Zawsze głodna!pieczenia 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej(...)grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego ,na to łyżkę ciemnego ciasta itd.,aż do wyczerpania składników piec w 180`C 60 minut wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol) ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym! Ciasto z mikrofalówki! Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami nie tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm ) CIASTO: * mąka – 6 łyżek * cukier – 6 łyżek * olej – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki na 6 minut. GLASAŻ / GLASAGE: Śmietanę z masłem zagotowujemy, zalewamy pokruszoną czekoladę. Całość mieszamy
Ostra na Słodkogorzkiej; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka do masła cały czas ubijając. Ucierając dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać, dorzucić do masy i połączyć z ciastem. Formować małe kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać na blasze na grubość(...)około 0,5 cm. Układać w odstępach około 4 cm, gdyż ciasteczka bardzo rosną. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Następnie ostudzić, gdyż jak wystygną robią się kruche. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plprzykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą(...)wodą. Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/latwy-chleb-pszenny/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function
dom-agi.pldomowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci się nimi wprost zajadają. Ja od dziecka pamiętam ten smak i zapach unoszący się w domu podczas pieczenia. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich rogalików, to koniecznie musicie spróbować! Składniki: - 3 szklanki mąki; - 2 żółtka; - niepełna szklanka kwaśnej śmietany; - 2 łyżki cukru; - 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)okrąg o średnicy 30 cm. Koło podzielić na 8 lub 16 części (trójkątów). Nakładać nadzienie i zwijać zaczynając od szerokiego końca trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować jajkiem (ja nie smaruję). Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plżółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany
dom-agi.plproszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika(...)piec około 50-60 minut. Proste i pyszne Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/babka-twarogowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText
dom-agi.plzjedzeniu Składniki: - 100g miękkiego masła – 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 2 łyżki cukru – cukier waniliowy – szczypta soli – szczypta proszku do pieczenia – 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywania – cukier puder – około 1 szklanki Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką(...)kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami. Wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać bezpośrednio na blachach do pieczenia. Piec w temperaturze 180′C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut). Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim
dom-agi.plkażdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci, co jest niezwykle ważne. Składniki: gofry: - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli(...)Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, sól. Dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Piec w gofrownicy zgodnie z instrukcją. Przełożyć ulubionymi dodatkami i polać musem
dom-agi.plsmaku i do posypania; - dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Rozgrzać piekarnik(...)stopni. Na blasze wysmarowanej olejem nakładać porcje ciasta i piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut. Nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Do schłodzonej miski wlać zimną kremówkę i dodać mascarpone ubijać do uzyskania konsystencji bitej śmietany, dodać cukier puder. Można dodać pokrojone owoce od razu, u nas każdy dodawał sobie według upodobań. Wystudzone ptysie przekroić, przełożyć bitą śmietaną
dom-agi.plSkładniki: Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do utartej masy jajecznej. Wlewamy mleko i olej i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy ciasto do formy na babeczki i pieczemy około 30 minut
O kuchni z uczuciem