jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut(...)sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie pianę układamy na jabłka 1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę Pieczemy ok. 50-60 minut Gdy wystygnie można posypać ciasto cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów ( u mnie zalewa po pomidorach była doprawiona tymiankiem ) sól pieprz ziołowy Do posmarowania bułek przed pieczeniem: 1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych sól morska z papryką chili Drożdże przekładamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru - mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)kroimy w kawałki tak, aby wyszło 6-7 bułek. Każda bułeczka będzie mieć po ok. 5-6 cm szerokości Układamy w większej foremce lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą oraz posypujemy solą morską z papryką chili Bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Wyrośnięte bułki pieczemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany czekoladowe serduszka tapy przygotowania Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło topimy w garnuszku na małym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na lśniącą, sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy mikserem(...)zmniejszonych obrotach. Stopniowo, na przemian dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło. Bardzo delikatnie mieszany łyżką. Dno formy ( 38x23 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 15-20 min. w temp. 170°C, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy
Mia Cucina SofietaJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle(...)cynamonem i wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogSmakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko keczupem (np. pędzelkiem silikonowym) . 2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami szynkę i ser. 3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę(...)strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia ok 15 min w 200°C lub w 190°C z termoobiegiem. Podawać same lub z keczupem
Kto ugości moich gości?dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK) Biszkopt : 6 jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa: galaretka niebieska + 250 ml wody galaretka rubinowa + 250 ml wody 2 śnieżki + 350 ml mleka 2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody(...)kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty
Takie tam pichcenieziemniaczaną, dodajemy ekstrakt waniliowy i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy ok 10 cm. Delikatnie nakładamy ubite białka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut. Ubijamy śmietanę
noteskulinarnyfigapołowie szklanki gorącej wody Oprócz tego potrzebujemy jeszcze 2 galaretki malinowe. składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno(...)dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po jednej łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x 30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 190 stopni C termoobieg
noteskulinarnyfigaminut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła(...)tortowej, 75 g mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy pisakami cukrowymi
noteskulinarnyfigamascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć(...)bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną
noteskulinarnyfigamikołajkowy dla bliskiej osoby. składniki: 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji 60 g masła, 2 jajka, 160 g cukru trzcinowego, 110 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki(...)soli. 220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy masę ze 150 g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę, formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo pokruszoną czekoladą. Pieczemy 20 minut
noteskulinarnyfigaRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Formę keksową (8-11/30 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną , kakao i przyprawą do piernika. Masło przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu, wymieszaj miód i pozostaw do ostudzenia. Jajka (o temperaturze(...)ostudzone masło z miodem oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę – wymieszaj. Wsyp mąkę i ucieraj do połączenia składników. Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać
noteskulinarnyfigacałej połowie szklanki gorącej wody potrzebujemy jeszcze 2 galaretki agrestowe składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy pianę na sztywno(...)dodając szczyptę soli. Do ubitej piany z białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy lekko łyżką. Przelewamy ciasto na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 40x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 190 stopni C (termoobieg). W międzyczasie
noteskulinarnyfigapieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 12 ciasteczek oreo 12 krówek czekoladowe pieguski do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do jedne miski wsypujemy mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - dokładnie mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników przekładamy suche i dokładnie mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek(...)muffinki przekładamy po łyżce ciasta, następnie układamy oreo i krówkę i zalewamy całość łyżką ciasta, dekorujemy czekoladowymi pieguskami, pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zarumienienia muffinek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny(...)Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki