pieczen - 12156 przepisów (strona:212/811)

Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 140

sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie, gdyby wyszło Ci 18 ciasteczek(...)Piecz ok 18 minut. Smacznego,PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 233

składnikami ciasta właściwego. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do keksówki o długości 30 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.Gdy chleb podwoi swoją objętość(...)wstawiamy go do  zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut,  a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy nie wcześniej niż 5-6 godzin po upieczeniu. Chleb żytni wymaga kilkugodzinnego odpoczynku po upieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowiec z jabłkami i pistacjami 177

średnicy 30 cm:500 g mąki,40 g świeżych drożdży,200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,1 jajo,100 g cukru białego,75 g stopionej przestudzonej margaryny do pieczenia i smażenia Palma,szczypta kurkumy,1 łyżka drobno posiekanego imbiru kandyzowanego,nadzienie:750 g kwaśnych jabłek,2 łyżki soku z cytryny,50 g wiórków kokosowych,50 g pistacji(...)Plastry ustawiamy  na posmarowanej tłuszczem tortownicy, delikatnie dociskamy dłonią posypujemy pistacjami. Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka przykrywamy papierem do pieczenia).Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie

Moniki Smakołyki
Ciasto miodowe z orzechami 259

układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem

Kulinarne przygody Gatity
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 200

cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki(...)reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piaskowa 188

waniliowa- skórka pomarańczowa- cukier puder do posypania    Całe jajka wbić do miski i dokładnie ubić robotem. Ubijając dodawać, małymi porcjami, cukier z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć(...)wysmarować dokładnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, po 30 minutach podnieść temp. Do 175°C i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wyjąć z formy i przestudzić na kratce.         Przestudzoną, posypać cukrem pudrem (można polukrować albo polać polewą czekoladową). Ta babka piaskowa jest

mojewypiekiinietylko
Szynka domowa 200

domowych nad kupnymi. Chociażby z tego powodu, że domowe należą do gatunku „wiem, co jem”. Z tej prostej przyczyny zachęcam do przygotowania domowej szynki. Trudno powiedzieć – gotowanej, czy pieczonej, ale o tym poniżej.    Składniki:            - 2kg szynki solonej- ok. 100ml octu jabłkowego- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- owoc jałowca 5 szt- chilli- świeżo mielony pieprz- łyżeczka nasion kolendry(...)gotowała. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Następnie zdejmuję foliową osłonę, lekko skrapiam szynkę olejem rzepakowym i posypuję papryką wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną -  wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 185°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia

mojewypiekiinietylko
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 264

przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy(...)minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy  na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7  minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka

mojewypiekiinietylko
Kwiaty z ananasa 251

dobrej czekolady     Ananasa obieramy, wycinamy „sęki” i kroimy na cienkie plasterki. Osuszamy na papierowych ręcznikach, układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie. Pieczemy, raczej suszymy, w piekarniku z termoobiegiem, w temp. 100°C  przez 45 minut. (Jeżeli piekarnik nie ma termo obiegu, to przy niedomkniętych drzwiczkach. Można też wykorzystać suszarkę do owoców/grzyb(...)Najprostsze ciasto nabierze zupełnie nowego wyrazu z taką dekoracją. Nie jest to ozdoba pracochłonna, ale czasochłonna – owszem. Mam jednak nadzieję, że jej wygląd będzie dobrą motywacją dla pasjonatów pieczenia… ale i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kwiaty z ananasa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Yorkshire pudding 252

babeczek rozmiaru large. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym pozorem, nie otwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego

mojewypiekiinietylko
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 208

minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować połowę ciasta jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka(...)jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Orkiszowy Chleb z Żeliwnego Garnka i Migdałowe Mleko 185

kilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 152

proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką.  Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka owsiane 251

papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C.5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut.6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie

Kuchnia domowa Ani
Piernik staropolski 417

powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową patelnię, podgrzać, nie doprowadzać

kulinarnyswiatdomi