pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:289/377)

Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 170

tyle, żeby kapusta ugotowała się, a nie przypaliła. Pod przykryciem i na niewielkim ugotować do miękkości. Wystudzić, wyjąć liście i pod dokładnym odciśnięciu z wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić(...)pełnoziarnistej (użyłam typu 1850) dodatkowa mąka do podsypywania podczas rozwałkowywania 250 g masła w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 50 g świeżych drożdży ok. 250-300 ml  kwaśnej śmietany dodatkowo: jajko lub mleko do posmarowania ciasta ziarenka do obsypania: kminek, czarnuszka, gruba sól itp. Drożdże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak pieczony w winogronach 124

czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną(...)ponownie podsmaż. Kurczaka przełóż na dużą blachę. Podlej tłuszczem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami

Food Square
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 173

szałwii 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu sól, pieprz + wywar z grzybów i gotowania mięsa do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny lub boczku do foremek przygotowanie Jeżeli nie mamy gotowanej kury i wołowiny z rosołu, gotujemy je razem z podgardlem. Mięsa, oprócz wątróbki, pokrojone w dużą kostkę, włożyć(...)wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować mięso w szybkowarze. W drugim garnku ugotować w małej ilości wody grzyby. Można grzyby ugotować w mikrofalówce. Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko

Stare Gary
Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym. 455

Takie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo

Kuchnia z widokiem na ogród
Lasange, zapiekanka z cukinii 128

zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera(...)oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli

Apetyczna babeczka
Pasztet z królika 203

ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę(...)mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej ugotować mięso w szybkowarze. Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wywar zachować. Z królika usunąć kości. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa razem z płynem. Tartą bułkę zalać kilkoma łyżkami wywaru, wymieszać, odstawić na chwilę aby wciągnęła płyn. Przestudzone mięsa (boczek

Stare Gary
Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami 135

mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 1 garść suszonych grzybów 200 g pieczarek 1 duża cebula 300 g mielonego mięsa wieprzowego oliwa 500 g kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody(...)powrotem w garnku.  Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do mięsa. Całość polać oliwą i włączyć palnik. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki. Dodać je do lekko już podsmażonego mięsa, przyprawić całość solą i pieprzem, po czym nadal smażyć, do momentu aż mięso nie będzie surowe, a cebula

Passions hobbies life
Obiadowy omlet z kurczakiem 181

Smacznymi omletami zajadali się już mieszkańcy starożytnego Rzymu. Jednak dopiero Francuzi stworzyli omlety takie, jakie znamy dziś. Na polskie stoły trafiły dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła

My Chcemy Jeść
Gorące papryki 157

minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy, pieprzymy do smaku oraz posypujemy czosnkiem. Gotowy ryż i mięso odstawiamy do przestygnięcia.  Papryki dokładnie myjemy, odcinamy wierzch, wydrążamy(...)dajemy warstwę ryżu, następnie warstwę mięsa i znowu  ryżu  i  mięsa. po wierzchu posypujemy startą mozzarellą i przykrywamy odciętym wierzchem papryki. Tak robimy z każdą papryką, aż do wyczerpania farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Papryka musi w trakcie pieczenia lekko się pomarszczyć, wtedy będzie miękka

Kulinarne przemyslenia
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 91

STEK CHILI W CZERWONYM WINIE Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące

Moja Książka Kucharska
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 141

tymiankiem, i mam gotowy sos.  Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi a wąski, więc było nieco trudniej, ale wszystko da się zrobić. Wam polecam jednak wybrać grubszy kawałek mięsa. Delikatnie solę go i pieprzę z obu stron, układam plastry boczku i posypuję suszonym czosnkiem niedźwiedzim- taki czosnek jest(...)zdjęłam je z patelni, masło związało masę, a dzięki temu łatwiej zwijam całość w zwartą roladę, dokładając jeszcze do środka pół łyżki masła, drugą połówką nacieram mięso z zewnątrz. Szczelnie owijam folią i piekę w piekarniku w 150-160 stopniach przez około 30-40 minut, w zależności od grubości rolady.  Po upieczeniu, zanim podzielę mięso, odkładam je na kilka

Pichceniomania
Frittata z łososiem i szpinakiem 170

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i

My Chcemy Jeść
Szynka pieczona w rękawie 96

Nie jesteśmy, póki co, zbyt biegli w domowych wędliniarskich wyrobach. Ale to tylko właśnie "póki co", bo wciąż się uczymy. Więc w ramach nauki postanowiliśmy zrobić

Marder&Marder Manufacture
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 202

szafranu (opcjonalnie), czarny pieprz do smaku natka pietruszki do podania Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C i piec tak długo, aż brzegi papryk sczernieją (około 20 minut). Upieczone papryki od razu przełożyć do większego słoika, zamknąć i odstawić na 15 – 20 minut(...)przesmażyć na średnim ogniu, mieszając okazjonalnie, przez około 4 minuty, aż cebula odrobinę się zeszkli. Dodać czosnek i papryczkę – przesmażyć przez minutę. Dodać drugą łyżkę tłuszczu oraz dwa rodzaje mielonej papryki i kurkumę – przesmażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory wraz z 1/2 łyżeczki soli, przesmażyć przez dalsze 3 minuty. Wlać zachowany sok z pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran

Even Better Food
Schab w smalcu wg Aleex 255

przygotowania: 1. Schab umyć i osuszyć. Tak przygotowane mięso naszpikować pokrojonym w plastry lub słupki czosnkiem. 2. Naszpikowany schab natrzeć olejem wymieszanym z ulubionymi przyprawami. 3. Mięso odstawić najlepiej na całą noc (minimum 3 godziny) do lodówki. 4. W wysokim naczyniu roztopić smalec, który musi sięgać przynajmniej do połowy wysokości mięsa. 5. Do rozgrzanego smalcu włożyć ostrożnie schab (zmniejszyć ogień(...)czasie odwrócić mięso „na drugą stronę” i znów smażyć 8-9 minut. 7. Jeśli mamy za mało smalcu trzeba jeszcze obsmażyć mięso z pozostałych dwóch stron, po 3-4 minuty, aby zamknąć dokładnie wszystkie pory. 8. Po obsmażeniu schab zdjąć z ognia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. 9. Wyjąć, zanim smalec stężeje. Mięso delikatnie otrzeć ręcznikiem papierowym

W mojej kuchni
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 183

zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :)    Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki  kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju  1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka(...)dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest duży nałożyć po 2 łyżki kopiaste farszu. Boki

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania