Uwielbiam szybkie, sycące obiady z makaronem w roli głównej. Dziś zapraszam Was na jeden z takich przepisów – penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym z
Słodkie okruszkiklasycznych gołąbków :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g białej surowej kapusty, drobno posiekanej 1 duża cebula, starta na tarce o dużych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki(...)misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, kaszę manną, jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy kapustę i mieszamy tak długo, aż składniki bardzo dokładnie połączą się. Formujemy 8 kotlecików. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy partiami na brązowy kolor z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy czerwoną paprykę, smażymy
My Culinary Artświeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy(...)związujemy im nóżki- dzięki temu zachowają zgrabną formę. Na mocnym ogniu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż sos jest ładnie przypieczony a soki wypływające
les mirabellesPulpeciki jadłam po raz pierwszy oczywiście w Ikei. Tak jak wiele innych osób urzekły mnie swoim smakiem. Od pewnego czasu często przygotowuję je w domu. Są
Mania GotowaniaMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy łyżki oliwy
Niedzielny kucharzpiekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty(...)płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków. Po wyjęciu
karmelowymięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży. W tym czasie możemy zająć się paprykami - odcinamy wierzchnie części, a następnie usuwamy gniazda nasienne. Powinno to wyglądać mniej więcej tak: Gdy mięso jest usmażone, dodajemy(...)piekarnik do 200 st. C, nasze papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniamy je wodą tak na ok. 2 cm i całość pieczemy ok. 30-40 minut. W tym czasie ścieramy ser i na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy nim papryki. Gdy się rozpuści można zajadać :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosarówno, najlepiej przez warstwę folii spożywczej. Wymieszaj ze sobą po ok 1 łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i ok pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz większą szczyptę majeranku. Posyp tym mięso z każdej stron, lekko wcierając przyprawy. Cebulę i czosnek obierz. Pół cebuli drobno pokrój, resztę dość grubo. Czosnek rozgnieć i drobniutko pokrój. Ser zetrzyj(...)koniec dodaj natkę pietruszki. Po wymieszaniu od razu nadziewaj mięso. Każdy kawałek fileta posmaruj cienko z jednej strony musztardą (ok 1 łyżeczki). Nałóż 1 łyżkę nadzienia. Zwiń roladkę. Każdą dobrze zwiąż nitką. Ja tam nigdy jej nie żałuję, potem jest zabawa w odwijanie :) Ale przynajmniej mięso trzyma się. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz
Anioszek w kuchnipraskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki śmietanki sól i pieprz 1 szczypta pieprzu cayenne prażone orzeszki ziemne, do podania ¼ szklanki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni na na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż mięso dopraw solą i pieprzem i smaż do zarumienienia. Wyjmij(...)samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe
karmelowymielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć(...)dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć na talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać
Pełny talerzsałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu(...)papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje
ChilliJemyLazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka Gyrosu ½ łyżeczki pieprzu(...)400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy przez około
Smakowy Rajjuż nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym(...)smarujemy oliwą. Ja używam naczynia prostokątnego. Układamy płaty lasagne na dnie naczynia. Nakładamy mięso z sosem, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem
Mania Gotowaniamięso wzdłuż kości i sukcesywnie, etapami oddzielamy nożem mięso. Możemy to robić niezbyt starannie bo i tak mięso będzie później mielone. Tak oczyszczone mięso z nóg oraz piersi kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - dwukrotnie na najgrubszych oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz(...)czekamy kilkanaście minut aż także staną się miękkie. Pomidory, grzyby i garść orzeszków ziemnych oraz 2-3 łyżki koperku siekamy niezbyt drobno i dorzucamy do miski ze zmielonym mięsem. Dokładamy do tego dwa żółtka jajek, sporo świeżego pieprzu, doprawiamy odrobiną soli - mieszamy całość w misce i próbujemy - wiem, wiem, to jest surowy drób ale trzeba odrobinę spróbować - nie zginiecie
Right Behind The Kitchen