Przepis zasłyszany nie pamiętam gdzie ani od kogo, jednak ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki czyli awokado i jajka, a nigdy nie jadłam awokado po obróbkach termicznych
Taste Of My DayBardzo smaczne gołąbki. Użyłam włoskiej kapusty, farsz bardzo tradycyjny - mięso, ryż, przyprawy. Sos pomidorowy. Klasyka. Ale jak smaczna! Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej ( miałam
Stare GaryKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania
Passions hobbies lifeWalory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły
My Chcemy Jeśćpodane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu tabasco 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka musztardy miodowej chutney(...)zmielicie mięso lub poprosicie o to w sklepie, jeśli nie macie takiej możliwości można kupić gotowe wcześniej zmielone. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Mięso połączyć ze wszystkimi płynnymi składnikami marynaty i wyrabiać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać szalotkę i wymieszać. Możecie dowolnie modyfikować proporcje składników marynaty, tak by uzyskać pożądany smak. Gotowe mięso odstawić
DefinicjaSmakuPaszteciki nadziewane pieczarkami /grzybowe paszteciki Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 40g masła - 1/3 szklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2
Kuchnia co dnia6 sierpni, to wyjątkowy dzień. Dlaczego? Bo dziś obchodzimy Dzień Musztardy! Musztardę uwielbiam i cenię od lat, nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego
Słodkie okruszkiDzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma(...)jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić
Fitsweet.mepomylenia z czymkolwiek innym. Dlatego na naszym blogu szałwia, zarówno suszona jak i świeża, z pewnością zawita w wielu potrawach. Jak dotąd mogliście ją spotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie(...)fettuccine 1 czubata łyżka parmezanu 100ml (pół)wytrawnego białego wina garść świeżych liści szałwii + kilka do przybrania 1/2 łyżeczki soli + szczypta do gotowania makaronu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka masła z łyżeczką oliwy 1 łyżka oliwy do gotowania makaronu Instrukcje Filet z kurczaka tniemy na niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów (patrz zdjęcia
Kulinarna PokusaDomowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna propozycja obiadowa. U mnie w towarzystwie frytek i miksu sałat z sosem winegret. Warto zrobić, bo piersi z kurczaka podane w ten sposób są na
Passions hobbies lifecałe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia(...)ciepłe miejsce na około godzinę. Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka
Zgrabne GotowanieJesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam(...)przeciśnięty przez praskę. I mieszamy, odstawiamy na bok. 5. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, 2 łyżeczki soli, dużo pieprzu, oregano i majeranek, wystudzoną podsmażoną cebulkę. Następnie albo bezglutenową bułę tartą albo orkiszową kaszkę mannę. Mieszamy. 6. Formujemy z mięsa kuleczki i obtaczamy je w mące kukurydzianej. Jeżeli mięso jest zbyt luźne, to dosypujemy bezglutenowej bułki tartej lub kaszki manny
Kawa z mlekiemGibowicz – lekarz weterynarii, Pełnomocnik Zarządu ds. SZJ w firmie Sokołów S.A. – opowiedział o wyróżnikach wyrobów z serii Sokołów Naturrino. Tę inspirowaną naturą linię tworzą produkty charakteryzujące się delikatnym smakiem mięsa, podkreślonym wyłącznie naturalnymi przyprawami (bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów). Antoni Gibowicz przedstawił kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego tej linii – począwszy od pozyskania surowca, pochodzącego z polskich hodowli, współpracujących(...)Jajecznica ze szczypiorkiem z szynką pieczoną Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego Składniki: 2 jajka szczypiorek 10 g 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego 2 plastry szynki pieczonej Naturrino masło 10 g sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały
karmelowy