Dziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance
Przysmaki KarolkiZapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedawno przygotowywałam mięso mielone w andrucie (przepis pojawi się na blogu). Do mięsa wykorzystałam 3 andruty, więc została mi ich jeszcze prawie cała paczka. Wiedziałam, że jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały(...)chwilę ubijamy (powinny być w miarę gęste). Dodajemy do każdej po 125 g mascarpone i miksujemy chwilę do połączenia. Do białej masy dodajemy posiekane orzeszki. Na papierze do pieczenia rozkładamy 1 andrut, rozprowadzamy na nim 1/3 część masy białej. Przykrywamy drugim andrutem. Rozprowadzamy 1/3 część masy ciemnej. Dajemy kolejny andrut. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. Andrut owijamy papierem
Smaki Na Talerzumięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka Składniki: Ciasto(...)cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz
Mania GotowaniaZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne
Moja Delicjawędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą(...)oraz apetyty domowników. Gorąco polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi
mojewypiekiinietylkomojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś(...)ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy 1 lekko czubata łyżka majeranku ok. 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule
Poezja smakuLasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepiórki duszone w sosie własnym Nad mięsem przepiórek rozpisywałam się nie raz , że jest smaczne , zdrowe i proste do przyrządzenia . Powoli nadciąga zima więc czas na
Ogrodnik w podróżychia i owoce. Obiady bez sałatek niemal nie istnieją, choć czasem muszę mocno do nich przekonywać C. Odkąd mam nową zabawkę, czyli piekarnik parowy, coraz rzadziej smażę mięso (choć już wcześniej pieczone zdecydowanie było moim faworytem). Owszem, zdarza mi się podgryzać chipsy przy oglądaniu filmów, ale często zastępuję je orzechami albo suszonymi owocami. No i kupnych słodyczy nie jem prawie(...)też lżejsze koktajle. Można je wtedy wlać do kubka i popijać po drodze do pracy czując, jak witaminy i mikroelementy rozchodzą się po organizmie. Są też potrzebne suszone, mielone jagody acai. O ich cudownych właściwościach możecie poczytać na wielu stronach - ja kupiłam je z ciekawości. Nadały mojemu koktajlowi fioletowawego koloru, choć ich smak jest bardzo delikatny. Lekko owocowy, pozostaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście Nieperfekcyjna Pani Domu i pytania : 1 Dwa obowiązki domowe, które lubisz wykonywać ? Sprzątać lubię i gotować oczywiście :) 2 Dwa obowiązki domowe, których nie lubię wykonywać ? Rozpalanie pieca oraz prasowanie :) 3 Czy lubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna(...)jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się u nas działo to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje
Magiczne Życie Martysuszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim (lub inne ulubione przyprawy/ ew. przyprawa do mięsa mielonego) Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą(...)brzegi zawijamy do środka, tworząc łódeczki (mi pierwsza partia łódeczek lekko się „otworzyła”, należy dosyć mocno zlepić ciasto tuż przy farszu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do zarumienienia). Przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony
Smaki Na TalerzuWspaniale jest budzić się o poranku w żółto-srebrnej poświacie marcowego słońca, która zaczyna mieć odcienie coraz bardziej wiosenne! :) Ale przedwiosenna pora bywa naprawdę kapryśna i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy Jeść