zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy(...)upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem
Różne smaki w kuchnizrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy(...)upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypujmy gałkę muszkatołową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Później wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem
Różne smaki w kuchniokazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy(...)łyżki mąki pszennej • sól, pieprz • gałka muszkatołowa Wykonanie: Sos pomidorowy mięsny • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. • Dorzucić mięso i całość podsmażyć. • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody. Sos beszamelowy • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując
To co kochamszpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osóbSkładniki:500 g makaronu lasagne250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)150 g świeżego szpinaku (może być mrożony )150 g pieczarek5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 duża cebula15 g świeżej bazylii1 łyżeczka oregano1 papryczka chili(...)masła1 łyżka olejusól, pieprz do smaku300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy:500 ml mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać
Niezły MłynekPostanowiłam jakiś czas temu pomęczyć się i zrobić sobie pyszne cannelloni ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu Cannelloni (ja miałam Lubelli) 1 puszkę pomidorów całych 500g mięsa mielonego z indyka 8 pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano - co kto lubi Beszamel(...)dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni. W międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie
Emcia Pichcisobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Zainspirowane przez FP Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy(...)upływem czasu podgrzewania , gęstnieje. Dosypuejmy gałkę muszkatałową i solimy i pieprzymy do smaku. Wykonanie lazanii : Na dobrze rozgrzaną oliwę na patelni , wrzucamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Następnie dokładamy mięso i podsmażamy do momentu , gdy przestanie byc różowe, dodajemy 2 łyżki oregano , posiekaną pietruszkę i bazylię , sól i pieprz. Pózniej wrzucamy pomidory i na małym ogniu dusimy pod przykryciem
Słodkości i nie tylkoMamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone
karmelowyWczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna
Czerwień i błękitcebulę posiekaną w drobną kostkę wraz z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz szczyptą cukru. Całość mieszamy. W razie potrzeby – raz jeszcze doprawiamy. Gdy mięso jest przysmażone, dodajemy pomidory z puszki, mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Beszamel: Składniki: masło(...)mięsny. Plastry cukinii układamy, zostawiając środek pusty. Do środka nalewamy beszamel i posypujemy odrobiną oregano.Układamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Na wierzch układamy kolejną , ostatnią warstwę grillowanej cukinii. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200-210°C. Palce lizać- smacznego
Aromatyczne Podróżednia, na 30 minut przed pieczeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki. Blaszkę, na której będzie stała butelka wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia (ja dałam jedno i drugie – najpierw folię, a na nią papier). Butelkę piwa otwieramy i odlewamy 1/3, np. do kubka, czy innej butelki (będzie do polewania kurczaka podczas pieczenia). Ponownie ją zakręcamy, ustawiamy(...)Zdejmujemy kapsel, wsypujemy do butelki szczyptę soli, aby część piwa wypłynęła na kurczaka. Wstawiamy do piekarnika (najniżej, jak się da) nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 2 godzin (1 godzina na 1 kg mięsa). Po 30 minutach polewamy kurczaka pozostawionym piwem (dzielimy na 3 porcje – polewając co ok. 30 min.). Aby piwo nam wypłynęło z butelki, już podczas pieczenia
mojewypiekiinietylkoSkładniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona(...)Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody, nie żałujemy soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 3,5 godziny, co jakiś czas podlewając wodą. Po tym czasie wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut. 3. Kaszę prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 5-10 minut
My Culinary Artdużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła(...)przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy
cool and mintyłyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Brukselkę myjemy(...)pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut. Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl . Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy
My Chcemy Jeśćminimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były(...)mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki
Stare GarySkrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pyszne i chrupiące skrzydełka z kurczaka
Moja Książka Kucharska