Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki(...)sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko
Martyna CooksCebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły się do maszynki i zmiel. Przypraw świeżo mielonym pieprzem, solą, estragonem, odrobiną ostrej i słodkiej papryki(...)sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij ją, dodaj czosnek i podsmaż przez chwilę. Dodaj mięso i smaż wszystko razem aż mięso się poddusi, dodaj pomidory, przypraw do smaku tymi samymi przyprawami, które dodawane były do mięsa dodając do tej mieszanki chili i, uwaga, szczyptę cynamonu. To jest tajemniczy składnik dodawany do moussaki. Duś wszystko
Martyna Cookskawałkom mięsa- tym tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym(...)przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera. W tym momencie można już zaczynać długie pieczenie. Ja jednak szykuję mięso rano, daję mu się zamarynować przez cały dzień i wkładam do piekarnika dopiero
Kocham CzekoladęJezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt wielu plonów(...)tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam
Food Squarepunktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących od placu Zamkowego:). Zaproszeni goście mieli okazję poznać właścicieli i obsługę restauracji, czyli ludzi odpowiedzialnych za klimat tego miejsca, oraz usłyszeć o szczegółach akcji Odbijamy Starówkę , której Karmnik jest inicjatorem (w ramach tego projektu na Starym(...)powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację. Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą
karmelowyJak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku , postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do
karmelowysera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie(...)nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się z cebulą. Tutaj kurczak A tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulca W wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik
Poezja smakucebula garść zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ją na paper do wypieków(...)ponownie wymieszałam. Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut. Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna
Gosia gotujeudusiły. Babcia omal zawału nie dostała - to całkowicie mijało się z jej sposobem i zdecydowanie zmieniało smak gotowych kotletów. Kolejny dowód ich wyjątkowości? Moja bratanica nigdy nie lubiła mielonych i nigdy ich nie jadła. Pewnego dnia smażenie kotletów przejął brat. Czy muszę dodawać, że skorzystał ze sposobu babci;) Kotlety pachniały na cały dom, a gdy wreszcie gorące postawiono(...)mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki 3 suszone pomidory mąką do obtoczenia kotletów olej do smażenia Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać
Obiad gotowySezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną
mojewypiekiinietylkodużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Nadzienie przygotowane jest z białego maku, bakali, miodu. Rogale przed pieczeniem posypujemy obficie migdałami, które ładnie się uprażą podczas pieczenia. Przepis na Rogale Marcińskie jest czasochłonny i wymaga sporo pracy, ale uważam, że warto! To najsmaczniejsze rogale jakie jadłam. Przepis i zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek(...)godziny. Masa makowa: 5. Suchy mak zemleć (można go zemleć w młynku do kawy lub maszynce do mielenia maku, jeśli nie mamy tego i tego to gotujemy mak niemielony i po ugotowaniu dwa razy mielimy go w maszynce do mięsa). Mak przesypać do garnka, zalać mlekiem oraz wodą i zagotować na niedużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować
Mała Cukierenkaprażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki
Rozpustne gotowaniezostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej(...)wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych
karmelowycebula garść zielonej pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper(...)farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut. Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna
Gosia gotujeobiad dwa...;) Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa - u mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy od namoczenia kajzerek w mleku. Moczymny tak długo, aż zupełnie rozmokną Mięso przekładamy do salaterki lub naczynia(...)długo trzymać na patelni. Gorzej, jeśli mięso, tak jak u mnie, jest mieszane. Ja smażyłam po dwa razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek
Moja Delicjaporcji) Składniki: ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki 150 g startej mozzarelli Składniki na sos: 250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego) 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 cebuli, pokrojonej(...)podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut. Wmieszaj passatę lub pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne
karmelowyjest odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy(...)ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 niepełna łyżeczka kminku 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej i najszybciej za pomocą robota kuchennego). Utarte ziemniaki
Codziennik Kuchennykolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić(...)słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około
UgotujmyTo.pl