banalny pomysł na obiad ze schabem w roli głównej. Kruche plastry schabu zapieczone z pieczarkami i pyszną chrupiącą kruszonką z kajzerki, sera i orzechów. Świetne danie na rodzinny obiad lub na różnego rodzaju uroczystości. 4 porcje 4 plastry schabu o grubości około 1 cm 150-200 gramów pieczarek pół średniej wielkości cebuli 2 łyżki majonezu 1 kajzerka(...)gramów żółtego sera 50 gramów orzechów laskowych natka pietruszki sól pieprz Plastry schabu naciąć delikatnie z jednej strony przyprawić solą i pieprzem lub inną ulubioną przyprawą do mięs. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie piórka lekko posolić i wymieszać z majonezem. Kajzerkę rozdrobnić w mikserze lub drobniutko pokroić, ser zetrzeć na tarce, orzechy zmielić lub drobno posiekać
Andzia Pichciciasta francuskiego nałóż łyżeczkę serka śmietankowego, a następnie farsz i zawiń kieszonki według instrukcji powyżej. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia. Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i cebulą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami prowansalskimi, 5-6 pieczarek, 300 g upieczonych filetów z kurczaka (w ulubionych ziołach, przez 40 minut(...)stopniach z grzaniem góra i dół, potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut), 1 cebula, opcjonalnie: garść sera żółtego startego. Przygotowanie: Pieczarki pokrój drobno, tak samo jak cebulę. Całość podsmaż. Dodaj do tego upieczonego kurczaka i ser, wymieszać. Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę koncentratu pomidorowego z ziołami prowansalskimi (może być też sos pomidorowy), a na to farsz
RozdomowionaCiasto: Mąka pszenna 500 g Drożdże świeże 50 g Mleko szklanka Masło 50 g Jajko Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Filet z kurczaka pojedynczy mały Pieczarki 200 g Cebula mała Kukurydza 1/3 puszki Papryka czerwona 1/3 Ser żółty 100 g ketchup 12 łyżeczek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)zamarynować kilka godzin przed smażeniem). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać filet, pieczarki, dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i stary ser. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ciasto
Kulinarne przygodykażdą okazje, znakomicie sprawdzi się również na domowej imprezie. Jest bardzo smaczna i prosta, można ją przygotować w kilka chwil. składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 1 por ( biała część ) 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku konserwowego olej do smażenia 3-4 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki(...)odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, po czym studzimy i wrzucamy do miski. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w większą kostkę a następnie dodajemy do pieczarek. Białą część pora kroimy na mniejsze części i wrzucamy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączony z zalewy groszek, majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym
Smakowite Daniaformie tortu, zaskoczy waszych gości nie tylko wyglądem ale i pysznym smakiem. Składniki: Biszkopt szpinakowy 800g mrożonego szpinaku 4 łyżki mąki 4 ząbki czosnku 8 jaj Masa pieczarkowa 500g pieczarek 1 czerwona cebula 100g serka topionego majonez Masa szynkowa 300g szynki 1 papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku majonez Masa serowa 300g sera żółtego 3 ząbki czosnku majonez Do dekoracji(...)Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wyłożyć na papier na 2 duże blachy (u mnie – dedykowane do piekarnika). Piec jednocześnie w temp. 170st. przez 20 min. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wysmażyć intensywnie doprawiając solą i pieprzem. Rozpuścić ser topiony i dorzucić pieczarki. Gdy masa wystygnie połączyć z majonezem. Pokroić drobniutko szynkę, paprykę
Wasze Przepisyryby. Może spróbuję coś wyczarować latem, kiedy będzie sezon na nasze pyszne pomidory. I zamiast czarnych oliwek, dodam zielone. Tak zrobię. Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g małych pieczarek 12 czarnych oliwek z pestkami pół szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, po chwili żółtą paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do nich umyte pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Dolewamy do tego pomidory, wino, doprawiamy solą i ostrą papryką, gotujemy około 5 minut. Udka rumienimy na patelni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, dodajemy
KardamonovyBardzo smaczna sałatka ze śledziem i marynowanymi pieczarkami. Idealna na święta, stół gościnny czy nawet pod mocniesze co nieco. Artykuł Sałatka śledziowa z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją350g mąki 120 ml ciepłego bulionu warzywnego lub grzybowego 3 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli Farsz: 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Sonko 2 łyżki oleju Czerwona cebula 0/5 kg pieczarek 40 g startego sera o wyrazistym smaku (użyłam Comte) Pęczek natki pietruszki Dodatkowo: Roztrzepane jajko do posmarowania Łyżka maku niebieskiego Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy(...)oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Dusimy, aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz kaszę i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy bulion i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą
Mienta blogprzyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką(...)przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku
RAROSSAsmaczniejsze i są świetną alternatywą dla gotowych hamburgerów z budki. Składniki: 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowe bułki kajzerki z makiem sałata lodowa pomidor ser mozarella czerwona cebula 2 duże pieczarki jajka ogórki kiszone ulubiony sosy Sposób przygotowania: Mięso opłukać, doprawić (u mnie: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, MAGGI – sekretny składnik, dodający pysznego smaku). Przygotować składniki tzn. pokroić, warzywa(...)uformować z mięsa kotlety i je usmażyć na oleju usmażyć jajka tak aby w środku były płynne – najlepiej na maśle podsmażyć pieczarki na maśle podpiec bułki Układamy warstwami (od dołu) bułka sałata lodowa pomidor ser mozzarella ogórek jajko sadzone cebula mięso pieczarki sos bułka Na koniec dociskamy górę bułki tak, aby składniki lepiej się „trzymały”, ja dodatkowo
Wasze Przepisyprzyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką(...)przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku
RAROSSApietruszka słupki/ albo świeże 20 dkg mrożonych podgrzybków 3 dzwonka z karpia 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki sos grzybowy: 1 garść suszonych pieczarek/ można dodać świeże/ 1 cebula 300 g śmietany 18 % gęstej 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku grzybowego/ zmielone suszone podgrzybki/ olej rzepakowy sól, pieprz Sos: Pieczarki zalewam mlekiem i odstawiam(...)minut. Cebule drobno kroję przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Wsypuję sproszkowane grzyby. Zdejmuję z ognia patelnię, dodaję śmietanę gęstą, doprawiam solą, pieprzem. Ryba: Dzwonka karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do ryb i odstawiam do lodówki najlepiej na noc.Na drugi dzień wyjmuję karpia z marynaty, cebulę wyrzucam. Do naczynia do zapiekania wylewam
wesoła kuchniaCiasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni(...)niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu. Kapustę odcedzamy i drobno siekamy. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę
Smaczne mojeSkładniki : ok.30 dag mięsa mielonego wieprzowego 15 średniej wielkości pieczarek 1 duże jajko cebula połowa kajzerki sól, pieprz, mielona papryka ostra tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Surowe, umyte pieczarki rozdrabniamy np. ścierając na tarce Bułkę moczymy w wodzie Cebulę kroimy drobno i przesmażamy by straciła surowość Do mięsa dodajemy pieczarki, jajko, przestudzoną cebulę oraz odciśniętą bułkę Doprawiamy do smaku solą, papryką
Proste Potrawygłówka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) przyprawy: sól, pieprz,2-3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego(...)minut, żeby zmiękły *** *** Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i wysmażamy tłuszcz. Dodajemy pokrojoną wkostkę cebulę oraz kiełbasę i smażymy przez chwilę *** *** Na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy, aż grzyby zbrązowieją *** *** Całość przekładamy na talerz, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę mięsa. Gdy mięso zrumieni się zalewamy je szklanką
Blog z Apetytem