Wafelkowe mielone Idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym, mielone kotlety z kapustą, pieczarkami w wafelku, dacie się skusić? Składniki: · 2 duże wafle tortowe · 30 dag mięsa mielonego · 3 całe jajka · 1 łyżka bułki tartej oraz(...)panierki · 1 cebula · 15 dag kapusty kiszonej · 15 dag pieczarek · 1 łyżka sosu sojowego · Olej do smażenia · Pieprz
Kulinarna ChwilaPaszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie(...)pikantny. Przepis na ciasto podesłały mi na szybko moje starsze córki, inspiracją był przepis ze strony tm. Wyszło mi 1,5 blaszki pasztecików, dość sporo... Składniki: farsz pieczarkowy: - 350g pieczarek - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła lub oleju kokosowego (bezzapachowego) - sól i świeżo mielony pieprz Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na maśle lub bezwonnym oleju kokosowym
Smaczne Zdrowewłaśnie ten przepis. Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona o pieczarki, paprykę i plasterki kiełbasy krakowskiej z kurczaka. Czyli dla każdego coś dobrego To kto się skusi na taką domową pizze? Składniki: Na jedno ciasto: (ja przygotowałam dwa osobne ciasta, każde(...)szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży Dodatki: pizza nr 1: 3 nugettsy (np. z tego przepisu ), około 200-250 g sera mozzarella wiórki pizza nr 2: 4 pieczarki, 5-6 plasterków kiełbasy krakowskiej z kurczaka, 1 mała czerwona papryczka, około 200-250 g sera mozzarella wiórki prosty sos pomidorowy na spód niewielka ilość oleju Uwaga! Ilość sera i innych
Słodkie okruszkiskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 150 -200 g pieczarek ok. 100 -150 g sera żółtego parę plastrów szynki 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki żółtej sos pomidorowy: passata pomidorowa lub ketchup 1-2 ząbki czosnku oregano sól, pieprz wykonanie : Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryki kroimy w kostkę. Ser ścieramy(...)grubych oczkach. Passatę pomidorową lub ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, paprykę, posypujemy startym serem 9trochę sera możemy zostawić aby posypać wierzch ślimaczków. Całość zwijamy (dłuższym brzegiem) w roladę, podczas zwijania nie ściskamy mocno aby ciasto podczas pieczenia mogło swobodnie urosnąć
Domowy Smak Jedzeniabanalny pomysł na obiad ze schabem w roli głównej. Kruche plastry schabu zapieczone z pieczarkami i pyszną chrupiącą kruszonką z kajzerki, sera i orzechów. Świetne danie na rodzinny obiad lub na różnego rodzaju uroczystości. 4 porcje 4 plastry schabu o grubości około 1 cm 150-200 gramów pieczarek pół średniej wielkości cebuli 2 łyżki majonezu 1 kajzerka(...)gramów żółtego sera 50 gramów orzechów laskowych natka pietruszki sól pieprz Plastry schabu naciąć delikatnie z jednej strony przyprawić solą i pieprzem lub inną ulubioną przyprawą do mięs. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, cebulę w cieniutkie piórka lekko posolić i wymieszać z majonezem. Kajzerkę rozdrobnić w mikserze lub drobniutko pokroić, ser zetrzeć na tarce, orzechy zmielić lub drobno posiekać
Andzia Pichciciasta francuskiego nałóż łyżeczkę serka śmietankowego, a następnie farsz i zawiń kieszonki według instrukcji powyżej. Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut do zarumienienia. Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i cebulą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, 5 łyżek koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami prowansalskimi, 5-6 pieczarek, 300 g upieczonych filetów z kurczaka (w ulubionych ziołach, przez 40 minut(...)stopniach z grzaniem góra i dół, potem bez przykrycia przez kolejne 15 minut), 1 cebula, opcjonalnie: garść sera żółtego startego. Przygotowanie: Pieczarki pokrój drobno, tak samo jak cebulę. Całość podsmaż. Dodaj do tego upieczonego kurczaka i ser, wymieszać. Na każdą kieszonkę z ciasta francuskiego nałożyć odrobinę koncentratu pomidorowego z ziołami prowansalskimi (może być też sos pomidorowy), a na to farsz
RozdomowionaCiasto: Mąka pszenna 500 g Drożdże świeże 50 g Mleko szklanka Masło 50 g Jajko Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Filet z kurczaka pojedynczy mały Pieczarki 200 g Cebula mała Kukurydza 1/3 puszki Papryka czerwona 1/3 Ser żółty 100 g ketchup 12 łyżeczek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)zamarynować kilka godzin przed smażeniem). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać filet, pieczarki, dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i stary ser. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ciasto
Kulinarne przygodykażdą okazje, znakomicie sprawdzi się również na domowej imprezie. Jest bardzo smaczna i prosta, można ją przygotować w kilka chwil. składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 1 por ( biała część ) 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku konserwowego olej do smażenia 3-4 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki(...)odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, po czym studzimy i wrzucamy do miski. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w większą kostkę a następnie dodajemy do pieczarek. Białą część pora kroimy na mniejsze części i wrzucamy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy odsączony z zalewy groszek, majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym
Smakowite Daniaformie tortu, zaskoczy waszych gości nie tylko wyglądem ale i pysznym smakiem. Składniki: Biszkopt szpinakowy 800g mrożonego szpinaku 4 łyżki mąki 4 ząbki czosnku 8 jaj Masa pieczarkowa 500g pieczarek 1 czerwona cebula 100g serka topionego majonez Masa szynkowa 300g szynki 1 papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku majonez Masa serowa 300g sera żółtego 3 ząbki czosnku majonez Do dekoracji(...)Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wyłożyć na papier na 2 duże blachy (u mnie – dedykowane do piekarnika). Piec jednocześnie w temp. 170st. przez 20 min. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać. Wysmażyć intensywnie doprawiając solą i pieprzem. Rozpuścić ser topiony i dorzucić pieczarki. Gdy masa wystygnie połączyć z majonezem. Pokroić drobniutko szynkę, paprykę
Wasze Przepisyryby. Może spróbuję coś wyczarować latem, kiedy będzie sezon na nasze pyszne pomidory. I zamiast czarnych oliwek, dodam zielone. Tak zrobię. Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g małych pieczarek 12 czarnych oliwek z pestkami pół szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta papryka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)rozmarynem. Paprykę kroimy w średnią kostkę, cebulę i czosnek w drobną. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, po chwili żółtą paprykę, smażymy 2 minuty. Dodajemy do nich umyte pieczarki, smażymy do odparowania wody z pieczarek. Dolewamy do tego pomidory, wino, doprawiamy solą i ostrą papryką, gotujemy około 5 minut. Udka rumienimy na patelni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, dodajemy
KardamonovyBardzo smaczna sałatka ze śledziem i marynowanymi pieczarkami. Idealna na święta, stół gościnny czy nawet pod mocniesze co nieco. Artykuł Sałatka śledziowa z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją350g mąki 120 ml ciepłego bulionu warzywnego lub grzybowego 3 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli Farsz: 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej Sonko 2 łyżki oleju Czerwona cebula 0/5 kg pieczarek 40 g startego sera o wyrazistym smaku (użyłam Comte) Pęczek natki pietruszki Dodatkowo: Roztrzepane jajko do posmarowania Łyżka maku niebieskiego Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy(...)oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Dusimy, aż odparuje z nich cała woda. Doprawiamy posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz kaszę i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę z solą siekamy z masłem, dodajemy bulion i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Na każdy nakładamy kopiastą
Mienta blogprzyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką(...)przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku
RAROSSAsmaczniejsze i są świetną alternatywą dla gotowych hamburgerów z budki. Składniki: 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowe bułki kajzerki z makiem sałata lodowa pomidor ser mozarella czerwona cebula 2 duże pieczarki jajka ogórki kiszone ulubiony sosy Sposób przygotowania: Mięso opłukać, doprawić (u mnie: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, MAGGI – sekretny składnik, dodający pysznego smaku). Przygotować składniki tzn. pokroić, warzywa(...)uformować z mięsa kotlety i je usmażyć na oleju usmażyć jajka tak aby w środku były płynne – najlepiej na maśle podsmażyć pieczarki na maśle podpiec bułki Układamy warstwami (od dołu) bułka sałata lodowa pomidor ser mozzarella ogórek jajko sadzone cebula mięso pieczarki sos bułka Na koniec dociskamy górę bułki tak, aby składniki lepiej się „trzymały”, ja dodatkowo
Wasze Przepisy