pieczarki - 22435 przepisów (strona:472/1496)

Zapiekanki z kajzerek 64

Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi zapiekanek. Chrupiące, miękkie w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Niebo w gębie. Zapiekanki możemy również z łatwością przygotować w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników zapewne każdy znajdzie w swojej kuchni. Zapiekanki z kajzerek to świetna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek które przeważnie przygotowuje(...)szybki i smaczny obiad, kolację, lub jako przekąska na imprezę, kiedy chcemy zaserwować naszym gościom coś na ciepło. PRZPIS NA ZAPIEKANKI Z KAJZEREK Składniki 3 kajzerki 300 g pieczarek 1 cebula 1 duży pomidor 200 g sera mozzarella pęczek szczypiorku ketchup przyprawa oregano sól, pieprz łyżka masła Wykonanie 1. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. 2. Pieczarki

Alle Dobre!
Wołowina po burgundzku 107

dodać wino. Wyliżecie patelnię do czysta. Zapewniam was.     50 dkg wołowiny karczek 10 dkg boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szalotki 1 marchewka 25 dkg pieczarek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300 ml wina czerwonego 400 ml bulionu drobiowego sól,pieprz,tymianek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki olej rzepakowy   Wołowinę kroję(...)piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam temp na 170 stopni, wlewam wino, bulion, dodaję koncentrat, przykrywam pokrywką i piekę około dwie godziny. 30 minut przed końcem dodaję pieczarki. Moje były małe więc dodałam je w całości. Wcześniej przesmażyłam pieczarki na oleju. Doprawić solą, pieprzem

wesoła kuchnia
Sałatka ANANAS 74

wypróbowania tego przepisu na sałatkę w kształcie ananasa. PRZEPIS NA: SAŁATKA ANANAS Składniki 500g fileta z kurczaka 1 torebka ryżu 1 puszka ananasa w plastrach 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki kukurydzy majonez 1 łyżeczka musztardy przyprawa curry słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz końcówka od ananasa Przygotowanie 1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)wystudzenia. 2. Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawami. Usmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor. 3. Plastry ananasa pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. 4. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez oraz musztardę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Sałatkę wyłożyć na półmisek formując owalny kształt ananasa

Alle Dobre!
Udka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 67

Składniki: Ćwiartki z kurczaka 6 Pieczarki 250 g Cebula Jajko  Mięso mielone z indyka 400 g   Bułka tarta 1/3 szklanki Pietruszka natka 2 łyżki Majeranek łyżeczka Pieprz łyżeczka Papryka łyżeczka Sól łyżka pełna Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać starte lub pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć do odparowania wody. Do miski przełożyć mięso mielone, bułkę(...)tartą, jajko, pietruszkę oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość wymieszać i lekko posolić. W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz majeranek. Mięso wytrybować z kości. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Mięso natrzeć posypać mieszanką przypraw z każdej strony. Mięso ułożyć skórą do dołu nałożyć farsz z mięsa mielonego i każdy kawałek mięsa zrolować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Kulinarne przygody
Schab w sosie pieczarkowym 89

Schab w sosie pieczarkowym z koperkiem, zabielony śmietaną 30%. Idealny do makaronu! Składniki: schab bez kości ok 1 kg, 300 g pieczarek, duża cebula, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, 330g śmietany 30%, sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny 2 łyżki masła Przygotowanie: Schab kroimy na 1cm plastry - lekko rozklepujemy, solimy z obu stron, posypujemy pieprzem czosnkowym. Obsmażamy na maśle po minucie(...)stron. Przekładamy do garnka, zalewamy około 700 ml wody, dodajemy grubo cebulę - pokrojoną w grubą kostkę oraz czosnek w plastrach. Dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Pieczarki kroimy w plastry - dodajemy do mięsa, gotujemy jeszcze 20 minut, dodajemy posiekany koperek, zabielamy śmietaną - pozostawiamy na małym ogniu jeszcze około 10 minut - po tym czasie mięso i pieczarki powinny być miękkie

Lena Gotuje
LAZANIA XXL + FILMIK 82

Pyszna i łatwa w przygotowaniu lazania z dodatkiem pieczarek. To moja wersja mięsnej zapiekanki w wersji XXL.  SKŁADNIKI :  0,5 kg płatów makaronu do lazanii  0.5 kg mięsa mielonego  1 litr przecieru w kartoniku  1 cebula jarzynka, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku   1 łyżka suszonej  bazylii  2 ząbki świeżego(...)czosnku  0,3 kg tartego, żółtego sera  0,5 kg pieczarek                                                                SOS BESZAMELOWY :  2 szklanki mleka  1 łyżka masła  2 łyżki mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z szynką konserwową, pieczarkami i brokułem 97

Zapiekanka obiadowa z filetem z kurczaka, szynką konserwową, pieczarkami, brokułem i serem! Pyszne, sycące danie. Składniki: 6-8 grubszych dużych plastrów szynki konserwowej, 1 brokuł, 10-12 pieczarek, cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 duże filety z piersi kurczaka, ok 200 g sera, 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy po długości - rozklepujemy, doprawiamy(...)solą, pieprzem, słodką paryczką. Pieczarki, cebulę, brokuł siekamy. Ser ścieramy na grubych oczkach - mieszamy razem z warzywami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, śmietaną, dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy na spód jeden filet. Boki wykładamy szynką, tak aby wystawały za formę, aby można było nimi przykryć farsz. Wykładamy farsz dobrze dociskając - nakrywamy szynką oraz drugim

Lena Gotuje
MAKARON Z WARZYWAMI CZYLI SZYBKI, BEZMIĘSNY OBIAD 53

rewelacja, rodzince również smakowało :) Składniki na makaron z warzywami : * około 250 g makaronu (waga przed gotowaniem) * 2 średniej wielkości cukinie * 2 większe cebule * 1 czerwona papryka * 400 g pieczarek * 3 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * pół szklanki passaty pomidorowej * 1/4 szklanki wody * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać(...)wody przez sitko. Pieczarki przekroić na pół, następnie kroić je w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę, paprykę pokroić w kostkę. Cukinie przekroić wzdłuż na 4 części, następnie kroić ją w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki i cebulę. Całość chwilę podsmażyć. Kolejno na patelnię dodać paprykę, cukinię i czosnek. Wszystko wymieszać i dalej

Zrób to smacznie
Pizza w kształcie serca 53

kształcie serca. Świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pół kostki drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli dwie łyżki oleju szklanka ciepłej wody Dodatki: 500g pieczarek 5 kiełbasek śląskich 1 cebula 1 papryka 400g sera żółtego Przygotowanie Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, wodę i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 min (przykryć ściereczka). Następnie(...)oraz sól i zagnieść. Pod koniec dodać olej następnie odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ja w między czasie przygotowuje składniki na pizze. U mnie to było około 500g pieczarek (kroje na pół i w plasterki następnie smażę) 5 kiełbasek śląskich (na pół w plasterki i smażę) do tego jedna cebula pokrojona w talarki, jedna papryka w paseczki i 400g

Wasze Przepisy
Paszteciki 59

Przepis na proste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek. Składniki Ciasto: 1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 1-1.5 szklanki ciepłego mleka kostka masła lub margaryny – 200 gram 1 całe jajko 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek(...)cebuli 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz do smaku Przygotowanie Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy i smażymy. Gdy wszystko się wystudzi mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy do smaku i zostawiamy żeby się przegryzł. Ja zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę

Wasze Przepisy
Kotlety z kurczaka faszerowane pieczarkami i mozzarellą 89

Składniki: (z podanej porcji wychodzi 6 sporych kieszonek) Filet z kurczaka 2 duże Mozzarella kulka  Pieczarki 200 g Cebula mała Jajka 2 Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie: Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć całość do odparowania wody. Doprawić solą praz pieprzem. Mozzarelle pokroić na plasterki. Każdy filet przekroić(...)kotlety i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z każdej strony solą praz pieprzem. Na jednej stronie każdego kawałka kurczaka nałożyć pieczarki oraz plastry mozzarelli. Fileta złożyć na pół tworząc kieszonkę (zobacz film poniżej). Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Pizza domowej roboty – prosty przepis 72

znajdziesz właśnie tutaj. Do jej przygotowania potrzebujesz kilka składników : gotowy spód do pizzy (przepyszne można kupić na przykład w sklepie Aldi), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, ser żółty, ulubione wędliny, pieczarki, puszka kukurydzy, ząbek czosnku, kilka plasterków cebuli, dwie łyżki oregano. Przygotowanie domowej pizzy rozpocznij od oczyszczenia, obrania i pokrojenia pieczarek. Następnie przygotuj spód do pizzy i rozsmaruj na nim koncentrat(...)pomidorowy. Na tak przygotowany spód dodaj pieczarki, kukurydzę, czosnek, plasterki cebuli, oregano i ulubione wędliny. Całość obficie posyp startym wcześniej serem. Przygotuj blaszkę wykładając ją papierem do pieczenia. Wstaw pizzę do rozgrzanego piekarnika, piecz ją przez około 25 minut, w temperaturze 200 stopni . Czas ten może być nieco krótszy albo dłuższy, zaglądaj więc co kilka minut do piekarnika, aby mieć

sierotka maRysia w kuchni
Schab po bałkańsku 117

najprościej ze świeżym pieczywem. Wersja z pieczywem idealnie pasuje na wszelkie biesiady, imprezy czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Polecam :) Składniki - 1kg schabu bez kości - 1 duża cebula - 200g pieczarek - 2 czerwone papryki ( mogą być kolorowe ) - 4 kiszone ogórki - 1 puszka krojonych pomidorów w pomidorowej zalewie - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku mielonego  - łyżeczka majeranku - po pół łyżeczki papryki słodkiej(...)pieprz do smaku - olej Wykonanie Schab myję, osuszam, oczyszczam. Kroję najpierw w plastry, potem w paseczki. Posypuję przyprawami i odstawiam na chwilkę w chłodne miejsce. Cebulę kroję w piórka, pieczarki w grubsze plasterki, paprykę w słupki ( wielkości kawałków mięsa ), ogórki w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzany wrzucam mięso, osmażam z obu stron na rumiano. Obsmażone mięso przekładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanki z Ciasta Francuskiego z Mięsem Mielonym 63

francuskiego, zapiekanki z mięsem mielonym będą idealne. PRZEPIS NA ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego kilka pieczarek 1/3 puszki kukurydzy 150 g sera żółtego sól pieprz ketchup Wykonanie Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą, następnie dusimy na patelni na łyżce oleju. Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa(...)łyżki ketchupu. Pieczarki kroimy w kosteczkę i dusimy na odrobinie masła. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty o dowolnych wymiarach. Wszystko zależy, od tego jakiej wielkości chcemy mieć nasze zapiekanki. Kawałki ciasta francuskiego umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich mieszamy odrobinę mięsa mielonego, pieczarki oraz kukurydzę. Następnie posypujemy startym na tarce serem żółtym. Całość wstawiamy

Przepiski.pl
Frykadelki w sosie pieczarkowym 137

słodka i ostra 2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu) 10 dkg boczku wędzonego 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki pół pęczka zielonej pietruszki kilka łyżek musztardy 30dkg pieczarek liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki(...)się podczas smażenia *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Roladki zdejmujemy z patelni, a na tym samy tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulką *** *** Do podsmażonych pieczarek dokładamy roladki, całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz sos sojowy, jeżeli go używamy *** *** Całość dusimy

Blog z Apetytem