pieczarki - 22435 przepisów (strona:122/1496)

Z czym podawać placki ziemniaczane? 21

rozgrzewająca. Będzie zatem idealną opcją na jesienny lub zimowy obiad. Potrzebujesz: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, chuda karkówka lub szynka) 10 cm białej części pora 10 średnich pieczarek 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 0,5 papryki (najlepiej czerwonej lub zielonej) 2 liście laurowe 3 szt. ziela angielskiego 5 ziaren suszonego jałowca suszony czosnek niedźwiedzi, mielona papryka, sól(...)osusz. Wieprzowinę pokrój na kostki (najlepiej 2 × 2 cm). Por i marchewkę pokrój w cienkie talarki. Korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę, aa pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Gdy wieprzowina lekko się zarumieni, przełóż ją do garnka o grubym dnie. Postaraj się nabierać jak najmniej tłuszczu. Do podsmażonego mięsa

Rozdomowiona
Szybka sałatka pieczarkowa 32

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę to sałatka pieczarkowa będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie własnego menu. Sałatka z pieczarek idealnie będzie pasowała na każdą okazję i każde przyjęcie. Sałatka z pieczarkami to pyszne i zdrowe danie główne, które może być podawane jako przystawka lub dodatek. Jest szybka w przygotowaniu i składa się(...)prostych składników – pieczarek, żółtego sera, groszku zielonego, jajek i przypraw. Ten łatwy do przygotowania przepis wykorzystuje gotowane pieczarki aby zapewnić wyjątkowo smak, zapewniając jednocześnie idealne połączenie wszystkich składników. To sprawia, że jest to idealny posiłek na lunch lub kolację, a także na każdą inną okazję, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale aromatycznego. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 15

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty białej ? 250 g pieczarek ? 4 małe plastry karkówki ? 4 czerwone papryki ? 1 mała cebula ? 4 łyżeczki musztardy ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oleju(...)osolonej wodzie. ? Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. ? Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić. ? Dosypać do cebuli umyte pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, poddusić ok. 10 minut. ? Odłożyć kilka pieczarek do dekoracji. ? Odcedzoną kapustę mocno odcisnąć i zemleć w maszynce razem z pieczarkami i cebulą. ? Dosypać natkę pietruszki, pokrojoną

To co kocham
Kotleciki mielone z pieczarkami 16

Kotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 łyżki oleju ? 1 bułka kajzerka ? 1 jajko ? 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów ? sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku ? 1 łyżeczka suszonych(...)płatków pomidorów i czosnku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i gotować 10 minut w wodzie z solą. 8 ładnych pieczarek odłożyć, resztę drobno posiekać. ? Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. ? Uformować 8 kotletów i ułożyć

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 13

Pieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 8 większych pieczarek ? 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego ? 1 szklanka ryżu ugotowanego ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 plastry sera żółtego ? 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany ? posiekany szczypiorek ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę. ? Cebulę(...)podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. ? Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. ? Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. ? Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut. ? Na każdą pieczarkę położyć

To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 12

Słodkie, ciasteczkowe pieczarki mają „piaskowy” smak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, co zapewne dostarcza im tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pieczarki rozpływają się w ustach. Te pieczarki królują od jakiegoś czasu w kulinarnej blogosferze i trudno było mi zdecydować się na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo(...)piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: ? 1 szklanka mąki pszennej

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 20

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki(...)niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól do smaku – olej do smażenia   Wykonanie: – Pieczarki umyć

To co kocham
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 13

zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki. – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz

To co kocham
Pierogi z kapustą i pieczarkami 31

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: 40 dag kapusty kiszonej pieczarki 50 dag cebule 3 szt sól pieprz kolorowy olej do smażenia FARSZ: Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki(...)odłożyć) 2 cebulę obrać , opłukać i posiekać.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić. Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko

Camilla w kuchni
Sałatka jajeczna z pieczarkami i wędzonym łosossiem 72

Niezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką(...)sałatką :)       Składniki: -6 jajek ugotowanych na twardo -300 g pieczarek  -3 brzuszki łososia wędzonego -mała puszka groszku konserwowego -cebula czerwona mała lub połówka dużej -cytryna -3 łyżki majonezu ( łyżka = 15 ml ) -sól, cukier, pieprz -roszponka W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny

Kulinarne przemyslenia
Francuskie trójkąty z pieczarkami 53

coś słodkiego.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono. U mnie w domu tym razem zagościły pyszne francuskie trójkąty z pieczarkami. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju imprezach domowych, czy innych okazjach. Takie trójkąciki z ciasta francuskiego można również zabrać ze sobą(...)pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dodatkowo są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis! FRANCUSKIE TRÓJKĄTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula 250 g pieczarek 150 g mozzarelli sól pieprz ketchup Dodatkowo 1 jajko  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy

Przepiski.pl
Krążki polenty z pieczarkami 35

jawiskowe i pyszne smażone krążki z pieczarkami, parmezanem i natką. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu Składniki: szklanka polenty 2 szklanki wody ( lub napoju roślinnego np. sojowego) sól i pieprz(...)smaku szczypta gałki muszkatołowej garść drobno startego parmezanu małe pieczarki 1 opakowanie (bio) trochę oleju do smażenia  1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody natka i parmezan do posypania na wierzch Przygotowanie: Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę

AZgotuj!
Paszteciki z pieczarkami i kapustą. 42

Święta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą.  Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne.  Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić.  Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże(...)Składniki: 500 g. mąki 1 łyżeczka soli 50 g. drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 120 g. masła, lub margaryny  2 jajka Farsz: 500 g. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miękkiego masła  250 g. kapusty kiszonej sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu pasztecików mak do posypania  Wykonanie: Kapustę zalać wodą

Agusiowe smakołyki
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I PIECZARKAMI 35

gdyby tak zrobić gołąbki, ale nie tradycyjnie z mięsem mielonym? Lekkie, delikatne i bardzo smaczne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to moja propozycja na bezmięsny obiad. Doskonale smakują polane sosem pieczarkowym, grzybowym, a nawet pomidorowym. Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie jadłam gołąbków z takim farszem i przygotowując je byłam trochę sceptycznie nastawiona. Jednak smak zdecydowanie zdziwił(...)tylko mnie, bo z apetytem zjadła też moja córka.  Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - składniki na około 20 gołąbków: * 20 liści włoskiej kapusty * 400 g kaszy gryczanej ciemnej * 1 cebula * 70g suszonych grzybów * 300 g pieczarek * olej do smażenia pieczarek * 50 g masła * do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek, papryka mielona słodka * 1,5 l bulionu

Zrób to smacznie
Duszony schab z pieczarkami 25

Duszony schab z pieczarkami – miękkie i dobrze uduszone mięso. Ulubione danie mojej rodziny. Szybki i prosty obiad, który pysznie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzach. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się mój przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg schabu wieprzowego 300 g pieczarek cebula 150 ml śmietany kwaśnej 18% 1 kostka bulionu pieprz,sól,słodka(...)Schab kroimy w grubsze plastry. Z obu stron solimy,pieprzymy i prószymy papryką.Kawałki mięsa pieczemy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone na chwilę zdejmujemy z ognia .Cebulkę siekamy ,pieczarki kroimy w plastry.Na tłuszczu ze smażenia mięsa dusimy pieczarki z cebulką.Po tym czasie dodajemy z powrotem podsmażone mięso,liście laurowe,majeranek i ziele angielskie.Całość podlewamy bulionem rozprowadzonym

Olcia gotuje!