gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś 2 duże piersi(...)przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli sos jest za rzadki, odparować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, sos zmiksować blenderem. Faszerowane pieczarki 100 g kaszy gryczanej 6-8 dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać posiekać Pieczarki obrać. Nóżki posiekać. Na patelni na maśle
Pełny talerzJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi naleśnikami to zachęcam do wypróbowania przepisu na naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym. Podczas zapiekania naleśniki staną się puszyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie idealnie do odgrzewania. Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, np. z rosołu 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz 200 g startego żółtego sera, np. radamer ciasto(...)beszamelowy 2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki pszennej tortowej 1-1,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pierś z kurczaka pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę. Chwilę smażyć, a gdy cebula lekko się zeszkli - dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz
Ugotowaćprzekąską. Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie jadłam faszerowanych pieczarek. Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne, dla mnie są nowością i zrobiłam je po raz pierwszy. Składniki(...)pieczarek średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz /do smaku oraz: jajko i bułka tarta /do panierowania tłuszcz /do smażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić. -Posiekaną
Zakamarki mojej kuchniDziś zapraszam na pyszne 'kaszotto' z kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek i pieczonych buraków. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem ze strony ' Słodki Kompromis '. Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki(...)drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę, a po dwóch minutach dorzucamy pieczarki, doprawiamy odrobiną soli. Smażymy tak długo, aż pieczarki odparują
My Culinary ArtZapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki/płatki migdałowe do posypania Beszamel: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła
Poezja smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem śmiało może zastąpić zwykły obiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki. Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g(...)odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy (ok. 30g) 3 łyżki majonezu (ok. 100g) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać. Por pokroić w plasterki. Przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek
Kulinarne Przebojeprzygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki(...)połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz: cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany
W SMAKPizza duża, czy też mała do zjedzenia doskonała. Na spotkanie towarzyskie, piknik, kolację, czy po prostu dla dzieci… i nie tylko. Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą. Składniki: - 1 opakowanie (7g) drożdży instant - 375 g mąki pszennej luksusowej (może być tortowa) - 235 ml ciepłej wody - 2 łyżki oleju arachidowego - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - oregano Dodatkowo: - 250g(...)pieczarek brunatnych - 200g startej mozarelli - papryka ramiro - czerwona cebula - kilka suszonych pomidorów (w oleju) - oregano - olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwa to nie dłużej, jak 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia
mojewypiekiinietylkodaniu jest zamknięty ogrom wspaniałych składników. Prawie każdy z osobna (oprócz przypraw) stwarza możliwość przygotowania różnych potraw. Połączone wszystkie razem komponują się w… jarski gulasz z pieczarkami. Składniki: - 750g pieczarek brunatnych - 800g papryki Ramiro - 2 papryki (zielona i żółta) - 1 czerwona papryczka chili - 3-4 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 owoce tamarillo - 2 pomidory - 2 białe części pora - 3 liście(...)się zeszkli i lekko zrumieni. Przełożyć do garnka (nie gotować, tylko przykrywać pokrywką, za każdym razem). Na tą samą patelnię, po cebuli, dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz posiekany czosnek – posolić. Smażyć do odparowania wody – przełożyć do garnka z cebulą. Następnie, na patelnię po pieczarkach dodać pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone papryki. Chwilę podsmażyć, przykryć pokrywką
mojewypiekiinietylkowartosc grzybow ogranicza sie do smaku i aromatu.Grzyby sa wyjatkowo bogate w zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob. Ponadto grzyby dostarczaja trudno dostepnych skladnikow odzywczych.Np. jeden grzyb portobello (ciemna odmiana pieczarki) sredniej wielkosci zawiera 21% zalecanej dziennej dawki selenu i 1/3 miedzi.Ma takze sporo potasu,tyle samo co sredni banan.Inne odmiany sa rownie bogate w mineraly.Co najwazniejsze grzyby nie traca skladnikow(...)odzywczych nawet,jesli je podsmazamy,grilujemy czy przyrzadzamy w kuchence mikrofalowej. A oto moj przepis na najlepsza zupe pieczarkowa.Zupa jest niezwykle aromatyczna ,bo delikatny smak pieczarek podkreca dodatek suszonych podgrzybkow.Wlasnie podgrzybkow,a nie borowikow.Podgrzybki maja o wiele glebszy,lesny grzybowy smak.Oczywiscie przygotowana jak wiekszosc moich zup na warzywnym bulionie.Tajemnica smaku tej zupy jest nie tylko dodatek suszonych grzybow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej... Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka. Pyszny śmietanowo-cebulowy sos. I pierzynka z pieczarek. Poezja smaku. Kto nie próbował, niech żałuje! Składniki: 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram); 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku; 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa(...)końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki
Gospodyni MiejskaBitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor. Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać świeży olej i go rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucić przeciśnięty
Gospodyni MiejskaBigos cygański... Mięsne, soczyste, drobiowe kulki. Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos. I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone. Zapraszam do wspólnego ucztowania! Smacznego! Składniki: Mięsne kulki: 1 kg mięsa mielonego, drobiowego; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki(...)pieczarek; 3 duże cebule; 4 duże ogórki kiszone; 400 g koncentratu pomidorowego; 500 g ketchupu pikantnego; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków. Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić
Gospodyni MiejskaJajka w sosie tatarskim... Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos. W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe. A na wierzchu liliowe połówki jajek. Pyszna ozdoba stołu! Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo; 200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu); Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g); 5 średnich ogórków konserwowych; 3/4 szklanki(...)jaja na 10 - 15 minut. Po tym czasie jaja wyjąć, opłukać pod zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół (specjalnym nożykiem z trójkątnym czubkiem). Groszek odcedzić z zalewy. Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać. Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez
Gospodyni Miejska