wiele umiejętności. Robi się je bardzo prosto a są pyszne. Warto samemu zrobić zapiekanki ponieważ są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne zapiekanki. Składniki: 1 - 2 bagietki 500 g pieczarek 1 duża cebula ser żółty do posypania (czym więcej tym lepiej) sól pieprz słodka papryka oregano olej Wykonanie: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę(...)zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż cały płyn z pieczarek odparuje. Pieczarki ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce, bagietki pokroić na mniejsze kawałki i przekroić wzdłuż na pół. Na bagietki ułożyć pieczarki a następnie starty ser. Zapiekanki posypać papryką i oregano a następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze
Mama Gotujepomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym stole. Jajka z farszem pieczarkowym: 9 jajek ugotowanych na twardo 500 g pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli (zapobiega wypływaniu białka). Od momentu zagotowania(...)gotujemy 8 minut. Wystawiamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju w moim przypadku kokosowy - bardzo wydajny i zdrowy, ale nada się każdy, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy łyżkę masła, które cudownie wydobywa smak pieczarek, wrzucamy pieczarki. Solimy je, by puściły
Cooking MonsterPrzepis na jajecznicę z cebulką znam jeszcze z rodzinnego domu, dodatek pieczarek to moja inwencja twórcza. :) Delikatna, rozpływająca się w ustach jajecznica z cebulką to przepis doszlifowany do perfekcji w moim rodzinnym domu, przyrządzana przez Mamę lub Tatę smakowała obłędnie, ale gdy się wyprowadziłam postanowiłam dalej celebrować tę tradycję i u nas także jadamy te pyszności. Sprawdzi się na pożywne(...)nawet obiad, gdy nie macie pomysłu na nic innego. Pyszna, sycąca i aksamitna - prawdziwy ideał! Farsz cebulowo-pieczarkowy: 2 średnie cebule pokrojone w piórka ok. 300g pieczarek pokrojonych w półplasterki łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól i pieprz Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła oraz oliwę z oliwek, gdy masło się rozpuści dodajemy cebulkę. Lekko
Cooking MonsterDzisiaj danie dla zwolenników pieczarek i podsmażanej cebuli. Danie proste, aromatyczne i pełne smaku. Zapraszam na makaron fusilli z pieczarkami i cebulą. Składniki (2 porcje): 2 średnie cebule około 6 łyżek oliwy extra vergine 500 g małych pieczarek pieprz sól 220 g makaronu fusilli (świderki) Wykonanie: Do dania wykorzystujemy największą patelnię, jaka mamy w domu. Cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebuli, dodajemy grzyby, mieszamy i podsmażamy około 8 - 12 minut, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie całość doprawiamy pieprzem i solą. Podczas podsmażania pieczarki często mieszamy. Jeśli grzyby puszczą trochę wody, należy ją odparować, a następnie grzyby podsmażyć. Makaron gotujemy
Smak mojego domupodniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają pieprz i sos Worcestershire, a całość łagodzi i równoważy słodka śmietanka. Pieczarki oczyszczamy z piasku lub ziemi suchym, szczeciniastym pędzelkiem. Grzybów nie myjemy – zbyt szybko chłoną wodę i w ten sposób rozrzedza się ich smak. Kroimy pieczarki w cienkie plasterki, odkładamy. Szalotki obieramy(...)praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając i przekładamy zawartość patelni do garnka. Zostawiamy garnek na maluśkim ogniu, pod przykryciem. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Bierzemy się za smażenie pieczarek. Rozpuszczamy połowę masła, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu podgrzewamy. Wrzucamy połowę pokrojonych pieczarek i stale mieszając, na dużym ogniu, nie pozwalamy grzybom puścić wody – musimy je szybko
Karo in the Kitchenprzerzuciłam do garnka, bo tam było mi wygodniej zrobić sos i dodać kaszę. A wystarczyło od razu zacząć w innym dużym garnku :) Smacznego! Składniki na 3 porcje: 350 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry (lub nieco mniej) 2 kopiaste łyżki śmietany 18% 200 + 50 ml gorącej wody 2 szczypty soli ziołowej (opcjonalnie) 2/3 szklanki(...)porcję po 0,5 - 1 łyżce drobno startego żółtego sera 2-3 łyżki masła 1-2 łyżki oleju świeży koperek do dekoracji (i zjedzenia:)). Przygotowanie: Cebulę, czosnek i pieczarki obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój, zaś pieczarki w pół plastry lub kostkę, jeśli masz duże. W głębokiej dużej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki
Anioszek w kuchnikojarzył mi si ę ze słodką kruszonk ą z jabłkami, gruszkami, śliwkami, truskawkami... do chwili, kiedy posmakowałam crumble z pieczarkami. Zapach maślanej kruszonki połączony z zapachem pieczarek to była miłość od pierwszego kęsa. Od tej chwili często gości(...)naszym stole jako dodatek do da ń mięsnych albo warzywnych, smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr pieczarek 100 gr m ą ki pszennej pełnoziarnistej 80 gr masła 1 szalotka natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szalotkę kroimy drobno w kostkę a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę
La grande e la piccola cuocaBardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu. Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka(...)pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej
Stare GaryZachęcam Was do przygotowania roladek drobiowych z pieczarkami i żółtym serem. To takie oszukane, a zarazem lekko zdrowsze dewolaje. Piersi z kurczaka zawinęłam w folię i upiekłam je w naczyniu żaroodpornym. Takim o to sposobem powstały soczyste i delikatnie drobiowe roladki. Składniki*: piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie(...)tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kotlety wstawić do lodówki na kilka godzin (aby mięso przegryzło się z przyprawami). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pieczarki. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Ewentualnie można je podlać odrobiną
UgotowaćPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu(...)śmietanki 30% 60 ml białego, ulubionego wina sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1 opakowanie miksu sałat Przygotowanie kulebiaka z łososiem: Piekarnik rozgrzać do 200°C (termoobieg) Pieczarki oczyścić, pokroić w półtalarki. Cebulę drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę lub olej, dodać cebulę i smażyć kilka minut bez rumienienia (do zeszklenia). 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki
Moja Delicjadrobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych i świeżych pieczarek 1 średnia cebula lub połowa większej 200 ml śmietanki 10-18% 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mąki Przygotowanie: Cebulę(...)kroimy jak można w najdrobniejszą kostkę. Po tym ustawiamy garnuszek z wodą (ok. 1-1,5 wody) na palnik, aby woda zagotowała się. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki Pieczarki dodajemy do zagotowanej wody i gotujemy przez ok. 5-6 min, aż zmniejszą swą objętość i trochę zmiękną. Po tym odcedzamy na durszlaku, ale zachowujemy pół szklanki cieczy
Kuchnia Łukaszaczasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki(...)urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku. Składniki : Na farsz : 200g boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta
Codzienne GotowanieŁososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować go na patelni grillowej z moimi ulubionymi brokułami, pieczarkami, grillowanym bakłażanem i serem feta. Bo jak to bakłażan grillowany bez sera feta :) Sos z drobnymi modyfikacjami ilościowymi ściągnięty z tej strony . Składniki 300-400 g łososia 1/2 cytryny sól, pieprz(...)smaku 1 mały brokuł 1 czerwona cebula 1 pieczarka duża z Lidla lub 3 mniejsze 1 mały bakłażan 1/3 opakowania sera feta Łososia przekrawamy na dwie części, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej
Piekielna Kuchnia Patinajnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego(...)skórka starta z 1/2 limonki, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 4 listki bazylii tajskiej - u nas garstka łodyg świeżej kolendry, 500 g filetów z dorsza Bób z pieczarkami: oliwa z oliwek 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, 100 g masła - u nas 50 g, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 500 g bobu, kilka gałązek bazylii tajskiej, posiekanych
Plate of JoyJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka pieczarek, kawałek dyni, wędliny i już był fajny pomysł na farsz do naleśników. Ciekawi smaku? Sami spróbujcie :) Naleśniki możecie przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu, a jeśli chodzi o farsz to dodać(...)się akurat w lodówce nawinie :) Składniki: Naleśniki (8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2-2,5 szklanki mąki Farsz: 300 g pieczarek 1 duża cebula 200 g szynki (użyłam schabu od Nove ) 300 g dyni startej na dużych oczkach kawałek żółtego sera startego na drobnych oczkach sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Podane składniki
My simple kitchen