pieczarki - 22435 przepisów (strona:112/1496)

Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami 168

Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami to oczywiście wariant kuchni orientalnej, czyli znów jesteśmy w Chinach :) Choć jarmuż nie jest takim oczywistym dodatkiem w kuchni chińskiej, tutaj pasuje idealnie. Od razu podpowiadam, że jeśli za nim nie przepadacie (czy to możliwe?), można go zamienić z powodzeniem na liście szpinaku. Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami doskonale(...)łączy smak grzybów i „zieleniny” przez idealne podkreślenie ich dopasowania do wołowiny przez przepyszny sos imbirowy. Przygotowanie takiej wołowiny stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami trwa jakieś 30 minut (i to z czasem marynowania!), więc jest świetnym i pysznym daniem na szybki obiad czy obiadokolację. Składniki: ok. 50 dkg wołowiny – najlepiej stek z antrykotu, rostbefu

Pociąg Do Kuchni
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 395

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę(...)łyżki majonezu   0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa ) olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia   350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz     *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki

Blog z Apetytem
PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI 165

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością zachwyceni, nawet mięsożercy 😉 Bo nie ma to jak domowy pasztet, przynajmniej wiemy co jest w środku!   Składniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 7 jajek pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewany olej i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie wrzucamy starte pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje.  Studzimy. 5 jajek gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
Leczo pieczarkowe z klopsikami 190

kiełbasą i wtedy leczo powstanie błyskawicznie.  Garnek od Tarka i Miarka jest bardzo praktyczny i pięknie prezentuje się na stole. Moje potrawy wręcz go uwielbiają.  1 kg pieczarek 500 g cebuli 1 puszka pomidorów 3 łyżki ketchupu pikantnego sól szczypta chili cayenne świeżo mielony pieprz  3-4 łyżki oleju  1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego(...)mielonego mięsa np z łopatki  1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić na grube plastry lub większe kawałki wedle uznania. Przełożyć do wysokiej patelni,odparować nadmiar wody,podlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć. Podsmażone pieczarki przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Tradycyjne zapiekanki 166

większego kłopotu! Są smaczne, chrupiące i nie zajmują wiele czasu Poniżej przepis, dzięki któremu będziecie cieszyć się ich doskonałym smakiem Składniki/4 zapiekanki : – 500 g świeżych pieczarek – 1 cebula – kulka mozzarelli lub 200 g ulubionego sera żółtego – ząbek czosnku – 2 małe bagietki (tzw. pół-bagietki) – szczypiorek – 1 łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić(...)pokroić w plasterki. Cebulkę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Smażyć aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 minut aż sok z pieczarek wyparuje i pieczarki będą się ładnie rumienić. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

I LOVE LIFE
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 111

wersjo na bogato dodaje się jajko Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda – na oko , podczas dodawania wody do ciasta sami(...)zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli

Zasmakuj Kuchni
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 239

Wigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)łyżka oleju 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz do smaku sezam do posypania     *** Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut – do odparowania wody. Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy

Blog z Apetytem
Francuskie paszteciki z pieczarkami 126

macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)Nadzienie: 750 g pieczarek 1 duża cebula 1/4 szklanka wody 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku) 1/4 łyżeczki soli (lub więcej do smaku) Wykonanie: Pieczarki obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużą patelnię wrzucamy cebulę i podlewamy wodą. “Smażymy” aż cebula zmięknie. Dodajemy pieczarki, sól, pieprz i co jakiś czas

Lamarida.pl
Kremowa zupa grzybowa z kasztanami 151

wersję zupy grzybowej jako alternatywę dla tradycyjnej zupy grzybowej! Jest pyszna!  Kremowa zupa grzybowa z kasztanami Składniki:  30g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 100-150g gotowych do jedzenia kasztanów 500ml bulionu warzywnego sok z cytry 50ml śmietany sól pieprz szczypiorek do przybrania oliwa truflowa do przybrania (opcjonalnie) oliwa i masło do smażenia(...)godzin). W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli.  Pieczarki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i przesmażyć. Kilka pieczarek można zostawić do dekoracji - pokroić je w plasterki i przyrumienić na maśle.  Kasztany posiekać

Codzienne Gotowanie
Krem z kalafiora z pieczarkami 240

akurat poprosiły o zupę kalafiorową to też dostały co chciały. Wiem, że nie o takiej zupie marzyły, ale ta też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek.  Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: 500 g kalafiora 200 g ziemniaków 1 cebula 1 szalotka 300 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli natka pietruszki masło(...)Warzywa przekładamy do wrzącego bulionu, dodajemy również cebule pokrojoną w kostkę. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie. Ściągamy garnek z ognia i miksujemy warzywa na gładki krem.  Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy na suchą patelnię i dusimy tak długo aż odparuje cały płyn. Dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy pieczarki na rumiano. Doprawiamy

Przysmaki Karolki
Zupa pieczarkowa (bez zabielania) 216

Zupa pieczarkowa to delikatne i bardzo aromatyczne danie. Zasmakuje ona nie tylko dorosłym, ale też i dzieciom. Jeśli zależy nam, by zupa doskonale się prezentowała warto wybrać młode pieczarki, w których nie widać blaszek. Dzięki temu zupa nie nabierze szarej barwy, nie będzie też trzeba jej zabielać. Zupę pieczarkową możemy podać dziecku, które ukończyło 12. miesiąc życia. 500 g pieczarek(...)cebula 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy sól pieprz do smaku 1/3 pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Podsmażamy cebulkę. Gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Do garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy mięso i gotujemy

Dieta bez mleka
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 143

Dziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam(...)pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy

Kawa z mlekiem
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem 1127

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół(...)Łyżką wydrążamy część miąższu, aby powstały z ziemniaków miseczki. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażmy na maśle. Ziemniaczany miąższ drobno kroimy i mieszamy z pieczarkami, startym serem żółtym, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane miseczki, które układamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy je ok. 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z pieczarek i ziemniaków 126

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody(...)solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Pieczarki przekładamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami. [caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Pieczarki marynowane 194

Marynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw. To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów. Marynata jest bardzo prosta do przygotowania, ale właściwego smaku nabiera dopiero po około 2-3 tygodniach. Marynaty najlepiej przygotować w małych słoiczkach, tak by po otwarciu zużyć je w ciągu kilku dni. Składniki(...)marynatę: 350 ml wody/1,5 szklanki 100 ml octu 10% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli kilka ziarek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki gorczycy 1 kg małych pieczarek Wykonanie: pieczarki oczyścić, odciąć nóżki (zużyć do innego dania) pieczarki wrzucić na osolony wrzątek i obgotować na małym ogniu około 10 minut. Odcedzić, a wody z gotowania nie wylewać. Woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!