moim przypadku jest to sos pieczarkowy zrobiony na bazie bulionu, pieczarek i jogurtu naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje dodajemy ser feta, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem), i posypujemy startym żółtym
Kuchnia w opałachpodczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. (jak zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy
upichcicknorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego
Smaki Edytyulubione warzywa, trochę sera typu feta i mięso. Wszystki zapiekamy chwilę w pikarniku i mamy coś wstylu jajecznicy ; ) Smakuje wybornie i syci. Świetnie nada się na obiad, kolację. Odgrzejecie też w mikrofalówce w pracy bez większego uszczerbku na smaku i konsystencji. Do przygotowania fritaty potrzebujemy: 6 jajek 1/2 dużej cukinii lub jedna mała 3-4 pieczarki sól, pieprz
Szybko Tanio SmacznieDonaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. Składniki:bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty; ketchup kotlety:mięso mielone wieprzowełyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego1 mała cebula1 jajkomała bułka1/2 szklanki mlekasos tatarski:4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować); łyżeczka chrzanu(...)się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku.Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną w kosteczkę cebulę, namoczoną bułkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i formułujemy kotlety w kształcie
Brzuszki Łakomczuszkimielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera żółtego 100 ml wody Instrukcje(...)czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje
Wędrówki po kuchnifarsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano i prowansalskie) - oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos: - 1 mały jogurt naturalny (150 gram) - 1 jajko - szczypta soli Dodatki: ser mozzarella, sos czosnkowo-koperkowy Na początku należy przygotować ciasto(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec
Zgrabne GotowanieSkładniki: Nadzienie: 0,5 opakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa(...)przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz pomidory suszone. Układamy w naczyniu. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Mieszać, aż powstanie zasmażka. Dodać 1/3 mleka. Należy cały czas mieszać aby nie powstały
Mania GotowaniaSoczewicę po ugotowaniu możecie nie do końca dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja wolę pierwszą opcję, gdzie wyczuwalne i widoczne są jeszcze kawałki soczewicy. Smażymy na łyżce oleju pieczarki, dodajemy je do soczewicy. Podsmażamy również cebulkę – należy ją drobniutko pokroić i zeszklić. Pod koniec szklenia cebulki wciśnijcie do niej dwa ząbki czosnku- ich smak nie będzie wtedy taki mocny(...)szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru
Karo in the Kitchenzachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać
Ugotowaćtakim z piwnicą. Pamiętam jak zawsze było w niej zimno, nie chłodno,ale zimno. Szkoda, że dzisiaj nie mogę mieć takiej piwnicznej ucieczki. :) Składniki: 1 kg karkówki 250 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 100 g serka topionego 400 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej papryka słodka sól pieprz Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym(...)mięso będzie miękkie. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści. Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego
O kuchni z uczuciemjuż gotowego, ja zrobiłam własny): W proporcjach 1:1 siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy
Brzuszki ŁakomczuszkiKasza jęczmienna dla odmiany. Z dodatkiem soczystego i pachnącego przyprawami kurczaka i kolorowymi, zdrowymi warzywami. Możecie posypać danie innym serem, np. parmezanem, pokruszoną fetą lub twarożkiem. Obowiązkowo także coś zielonego - natka, rukola, roszponka, posiekany szpinak czy jarmuż. Kasze są doskonałym źródłem niezbędnych dla zdrowia składników spożywczych, takich jak skrobia, błonnik pokarmowy, witaminy, żelazo, magnez. Najwięcej składników odżywczych zawiera nieoczyszczony ryż(...)ser tarty pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej i posypanej na końcu Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami), marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki
Zasmakuj Kuchnipiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Jeśli pieczarki puszczą wodę, wylewamy ją. Po tym czasie pieczarki wykładamy plasterkami mozzarelli i wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy łebki szparagów. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy od razu posypując posiekaną natką pietruszki
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ( na 11 naleśników ) Farsz: 350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo
W kuchni u Moniki