Przeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone. Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając(...)zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi
Kuchnia MagdaLenyPrzeraża mnie czas jego wykonania (ok. 12 godzin !). Zawsze kupuję ciasto świeże, nie mrożone. Dziś przedstawię szybki pomysł na pyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając(...)zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy(...)ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać
Jak gotować i nie zwariowaćprzez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów) 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź zamiennie tańszy (i wciąż dla mnie smaczniejszy) twardy ser carski 1 łyżka oleju do smaku: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi(...)dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić. W misce rozkłócić jajka, razem z serkiem na jednolitą masę, dodać parmezan i gotowe, doprawione warzywa z mięsem. Całość dokładnie wymieszać, ew. odrobinę jeszcze doprawić do smaku. Na każdą tartaletkę nakładać mieszankę. Opcjonalnie na wierzch poukładać pokrojony w cienkie plasterki ser mozzarella. Wstawić do nagrzanego
gutfutSkładniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek
Mania Gotowaniaskropić oliwą wymieszaną z bazylią i upiec. Kurczak Caprese podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami. Prosty i sycący obiad dla 2 osób. Składniki na 2 porcje Kurczaka caprese: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka sera mozzarella 1 duży pomidor suszona bazylia oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Kurczak Caprese, sposób przygotowania(...)papierem do pieczenia układamy piersi kurczaka. Ser mozzarella i pomidora kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy naprzemiennie w nacięciach kurczaka. Możemy dodać też listki świeżej bazylii. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 30 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy np. ziemniakami pieczonymi w piekarniku, pieczarkami smażonymi lub tylko z bagietką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiałam w czeluściach lodówki i przygotowałam zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :) Składniki na 2 porcje: 1 mała podwójna pierś z kurczaka 2 bataty (40 dag) Pół większej czerwonej cebuli Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej rzepakowy Tymianek suszony lub świeży Szczypta cayenne Opcjonalnie pół kulki mozzarelli Przygotowanie: Bataty pokroić w kostkę, pieczarki
Fabryka pomysłówminut do czasu zeszklenia cebuli. Do kaszy wlewamy piwo. Zwiększamy gaz i odparowujemy, mieszając całość przez 3-4 minuty, prawie cały alkohol z rondla. Do rondla wkładamy przesmażoną kiełbasę, pieczarki. Wsypujemy tymianek, wlewamy połowę naszykowanego gorącego bulionu i całość dokładnie mieszamy. Nie solimy jeszcze kaszy, bo zostanie twarda! Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś(...)albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być z kostki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki masła 82% tłuszczu 50g twardego żółtego sera sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku olej rzepakowy (lub inny neutralny w smaku
Karo in the Kitchenpłaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku Wierzch: 1 jajko 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże(...)wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz
Kuchnia w czekoladziesmażenia (polecam z pierwszego tłoczenia z Olejowego Raju ) Wierzch: 100g żółtego sera Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić(...)kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeSkładniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych(...)ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej pół szklanki), dodaj sól, pieprz i paprykę ostrą
Powiedz dietom niekoleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu) panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie - z papryką, serem feta
Kulinarne InspiracjePrzi fajerze 1 to chciałoby sie gojści 2 czym zaskoczyć, ale żeby tyż przi tym niy mieć za kans roboty. Te łōdki 3 to żech sie
Chop w kuchniIdealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek. Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte - do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna i smaczna propozycja
Zasmakuj KuchniKażdy zna wersję z pieczarkami, ale boskie boczniaki sprawdzają się, zapewniamy. Składniki tosty pełnoziarniste 200 g boczniaków masło plastry żółtego sera (ulubionego) plastry szynki konserwowej mała cebula Przygotowanie Boczniaki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni rozgrzałem masło, podsmażyłem je, ostudziłem. Chleb tostowy pełnoziarnisty posmarowałem cieniutką warstwą masła, na nich rozłożyłem plastry żółtego sera i szynki
R'n'G KitchenSkładniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku - 1/2 kg pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz Przygotowanie: Mąki łączymy i siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, przyprawy i zagniatamy ciasto. Zawijamy
Zainspirowana w kuchniprzygotowywaniem sosu. Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z wędzonym indykiem, pieczarkami i selerem naciowym. Prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze, polecam Post
Marta Gotujeminut, opłukujemy. Przyprawiamy przyprawą włoską i niewielką ilością oliwy z oliwek.Następnie grillujemy. W tym samym czasie dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy. Ośmiorniczki odcedzamy z oleju, rolujemy w grillowanej cukinii razem z serem mozzarella. Podajemy na kaszy kuskus wraz z sosem pomidorowym Święta są fantastycznym momentem na eksperymentowanie w kuchni!! Smacznego
MarciochaKucharzy