zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenyzrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenyszklanki wody * 2 łyżeczki oleju * szczypta soli * 1 łyżeczka cukru Na sos: * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki ketchupu * po pół łyżeczki oregano i bazylii Dodatki: U mnie były pieczarki pokrojone w plasterki, salami, pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona na patelni z ulubionymi przyprawami, papryka czerwona pokrojona w kostkę i żółty ser starty na tarce o dużych(...)musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem (u mnie była to blacha prostokątna z piekarnika). Na ciasto posmarować sos ( koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem i ziołami). Na to posypać warstwę startego żółtego sera, ułożyć ulubione dodatki i wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego
Zrób to smacznienajlepszych zapiekankach z pieczarkami przyszedł czas na najlepsze zapiekanki z tuńczykiem ;) Najlepiej smakują na chrupiącej bagietce z dodatkiem dobrych oliwek i słodkiej czerwonej papryki. SKŁADNIKI (2 porcje) 1/2 niedużej bagietki albo 2 małe bułki paluchy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 4-6 czarnych oliwek kawałek czerwonej papryki 1/2 małej cebulki cukrowej 1/2 ząbka czosnku 2 gałązki świeżego(...)dodajemy do reszty farszu. Na koniec dodajmy posiekany tymianek, połowę startego sera i majonez. Całość mieszamy i wykładamy na bułeczki. Na koniec posypujemy resztą żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 10 stopni na 10-12 min. Smacznego
DefinicjaSmakuwieprzowiny 300 g boczku niezbyt tłustego 100 g pieczarek 100 g czerstwej bułki 2 cebule 3 jajka sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa Boczek, wieprzowinę, pokrojoną cebulę i pieczarki gotujemy w garnku. Później dokładamy pociachanego na kawałki królika i dalej gotujemy na małym ogniu, tak żeby pod koniec gotowania było maksymalnie dwie szklanki wody. Następnie dodać pokrojoną wątrobę i gotować tylko(...)obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Odstawiamy na kilka godzin żeby wystygło i gotowe :) No po prostu niebo w gębie! Dzięki babciu! :) Nie posiadam niestety zdjęć pasztetu w całości
Marder&Marder ManufactureCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanka z ziemniaków i parówek jest szybka do zrobienia oraz bardzo syta. Czasami przygotowuję też wersję z pieczarkami. Składniki: 4 parówki około 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 300ml kefiru 100ml śmietany 200 g sera żółtego sól, pieprz, bazylia 1 łyżka(...)cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowaOd czasu do czasu każdy z nas sobie na niż pozwala, w większych lub mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często
Słodkie Przyjemnościzalecane metody pieczenia mięsa w niskich temperaturach, które znalazłam w książce „Dr Oetker Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” * . Dzisiejszy udziec z indyka upiekłam podobnie, jak np. schab z pieczarkami we śmietanie (w niskiej temperaturze), który cieszył się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Ten sposób pieczenia mięsa sprawdził się doskonale. Jedynie czas przygotowania całej potrawy trwa dłużej niż tradycyjne pieczenie(...)paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso na całej jego powierzchni. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam bez przykrycia, do piekarnika na 2 godziny. 10 minut
Kuchnia u Krysiniewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem(...)łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki Smakołykidwie lub trzy blachy ciastek..Składniki:2 szklanki mąki50 g drożdży3/4 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka cukrusól1 cebula50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek)100 g kiszonej kapusty1 jajkosiemię lniane lub sezamDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól imąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia(...)rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut.Wytrawne bułeczki drożdżoweSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyświeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki(...)blaszcze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Pizzerinki smarujemy jednym z sosów, posypujemy niewielką ilością sera, układamy ulubione dodatki i ponownie obsypujemy serem. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni na 12-18 min w zależności od temperatury osiąganej przez dany piekarnik. Smacznego
DefinicjaSmakuśmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone(...)koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym uformuj zgrabne klopsiki o średnicy
karmelowyTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach(...)Następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Ciasto ze wszystkimi składnikami zwijamy, jak roladę. Następnie kroimy na grube ok 3 cm plastry - to będą nasze bułeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C do ładnego zrumienienia. Smacznego
IMPRESJA SMAKUłyżki oleju i wrzucić na nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Etapy formowania i nadziewania bułek pokazuje dokładnie poniższa fotorelacja : Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się(...)Bułki należy układać w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu - ja dzielę sobie je na 2 partie i piekę jedną po drugiej na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!pieczenia przypatrujemy się tarcie. Powierzchnia ma ładnie się ściąć. Wszystko zależy od posiadanego piekarnika – czasem trzeba tartę potrzymać nieco dłużej. Gdy uznamy, że danie jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy chwilkę odstać – gorące nadzienie może trochę „pływać”. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Nic trudnego – układamy gotowe ciasto w formie, wrzucamy składniki, zalewamy(...)czekanie, aż tarta się upiecze. Po czwarte: możemy łatwo podmieniać składniki. Macie jednak ochotę na kiełbasę? A może został Wam z wczoraj ogórek kiszony? Chodzą za Wami pieczarki? Żaden problem – tę tartę można zrobić praktycznie ze wszystkim. Po szóste: jest sycący. Połączenie ciasta francuskiego z jajkami i śmietaną sprawia, że ta tarta jest idealna do „zapchania się
Proste-przepisy.plpieczarek ** u mnie miks oliwy z oliwek i oleju rzepakowego lub masło Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia(...)składamy, boki przygniatamy (wokół) widelcem. Wszystkie poduszeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem (lub miksem tłuszczu) i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Jeśli wierzch poduszeczki jest niewystarczająco zarumieniony, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia obracamy poduszeczki do góry nogami. Poduszeczki podajemy ciepłe (lub zimne) z kubkiem czerwonego barszczu
Słodkie okruszkiDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg
Maminek kulinarny