szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych(...)rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano
Czerwień i błękitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to przepis bazowy. Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki(...)dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce
Di gotujeczosku pieprz i trocha soli paczka kiełkōw na patelnia 15 dkg żōłtego syra 2 opakowania ciasta francuskego Boczek pokrajejcie 13 i przipiyccie, potyn dociepcie 14 do tego pokrajanoł cebula, pieczarki, miyso, przeciśniynty bez praska czosnek i niech to wszyjsko trocha odparuje. Na kōniec dociepcie kiełki i prziprawy- uważejcie ze solōm, bo wyndzōnka je słōnoł. Ciasto francuske pokrejcie na mańsze kōnski(...)naprawdę 8 będziecie 9 pomęczyć 10 leniwy 11 indyka 12 boczku wędzonego 13 pokrójcie 14 dorzućcie 15 mniejsze kawałki 16 raz 17 część 18 wrzućcie 19 górę 20 piekarnik 21 włóżcie 22 przypieką Artykuł Łōdki prowansalske (Paszteciki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnispróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościdomu:) SKŁADNIKI: 500g maki pszennej 200- 300ml ciepłej wody 30 g swieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę(...)będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli
MarciochaKucharzyczarnuszka Piątnica do posypaniaPrzygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były(...)długości ok 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujeSkładniki na sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2/5 szkl. przegotowanej wody, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz Składniki na farsz: ser, cebula, szynka, pieczarki, ogórek konserwowy Wykonanie: W niedużym naczyniu kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Dodajemy ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)Pizzę ze składnikami można odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze. Jeżeli wolimy cieńsze ciasto pomijamy ten etap i od razu wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego na 230C i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego
Passion of Cookingbyć z kostki 175 g mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 żółtko sól , świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem(...)pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami. Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
R'n'G Kitchenjest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki. Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą lub Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego(...)łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowaną karkówkę pieczemy pod przykryciem 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z 5 - 10 minut, aby doszła. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub z ziemniakami
Kuchcik gotujeindeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Do moich gołąbków dodałam boczek, który przez wegetarian lub osoby na diecie może zostać pominięty lub zastąpiony na przykład pieczarkami. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy1 duża cebula300 g wędzonego boczku (pomijamy w wersji wegetariańskiej)2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnku1 jajkogłówka włoskiej kapustysól, pieprz1 szklanka bulionuPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy(...)kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy
Smakowity Blog Kulinarnygram Metoda: 1. FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem. Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2. Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać(...)mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kuchnia PaulettesPRZYGOTOWANIE : Cebulkę kroimy drobno, podpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju(...)Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera. Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliostro... ale mogą. Dodatkowo użyłam jeszcze sproszkowanych suszonych pomidorów, bo mi zalegały w szafce i trzeba było je w końcu przetestować :) Gdy mięso jest gotowe, na patelni lądują pieczarki i czekamy, aż stracą na objętości i puszczą wodę. Następnie wkrawamy sparzone i obrane uprzednio pomidory, czekamy aż się rozpadną, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość do smaku użytymi już wcześniej(...)prostokąta zawinąć do środka, a dwa pozostałe połączyć i zlepić ze sobą. Łączenie można dodatkowo potraktować widelcem, tak jak widzicie poniżej. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 20 - 25 minut. Gdy ciasto wyrośnie i stanie się rumiane, nasz obiad jest gotowy :) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę
karmelowygrube plastry. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Przeciskamy ząbki czosnku, dodajemy pieczarki i solimy. Smażymy dalsze 2-3 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię dokładamy olej i masło. Podsmażamy plasterki marchewki 1-2 minuty. Dokładamy marchew do cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła
Dzieje kuchennej Wiewióry