Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę
karmelowygrube plastry. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Przeciskamy ząbki czosnku, dodajemy pieczarki i solimy. Smażymy dalsze 2-3 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię dokładamy olej i masło. Podsmażamy plasterki marchewki 1-2 minuty. Dokładamy marchew do cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstrzymać przed jej wypróbowaniem i postanowiłem przygotować pizzę. Ciasto wyszło bardzo dobre, cienkie, nie łamiące się. Jeżeli chodzi o składniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam przygotowanie takiego ciasta, na pewno sprosta waszym wymaganiom. Pamiętajcie, że domowa(...)wykładamy nasze ciasto na blachę natłuszczoną oliwą z oliwek i rozwałkujemy za pomocą wałka kuchennego posypanego mąką na kształt, który chcemy. Po dodaniu swoich ulubionych składników wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 18-20 minut
Programista w kuchniidealnie do niej pasowały. Była lekko słodka ale owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków(...)rozdrobnionym czosnkiem, oregano i bazylią. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Posmarować sosem zostawiając przy brzegu niewielki margines. Następnie ułożyć plasterki mozzarelli i resztę dodatków, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250*C na najniższą półkę, piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła(...)wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia"Niedziela! Wolne (poza stosem notatek). Cała Warszawa i okolice całkowicie zasypane. Wczoraj drogowcy nie dawali sobie rady ze śniegiem, jadąc do pracy i wracając z niej
Słodkie Przyjemnościtakże wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić dwukrotnie).Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele(...)foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych miejsc po upieczeniu pasztetu), wygładzamy i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (ja piekłam na termoobiegu) ok.55 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia. Przykrywamy formy folią aluminiową i przechowujemy w lodówce. Ja miałam najdłużej
Smaczne Zdrowecebulę, po czym partiami dodawaj pieczarki. Do gotującej się wody wrzuć całą kapustę (nie odrywaj brzydkich liści- przydadzą się) i gotują ją max 15 minut. Dopraw cebulę i pieczarki i duś około 5 minut. Dorzuć soczewicę i dokładnie wymieszaj. Dolej 450-500 ml wody i gotuj farsz pod przykryciem, aż soczewice będzie miękka (około 10-15 minut) Ugotowaną i przestudzoną(...)pomidorów i łyżeczką zmielonego świeżo kminku. Smacznego! Ps. Jedliśmy ją dwa dni na obiad, trzymałam ją w temp. pokojowej a przed podaniem podgrzałam tylko chwilę, dosłownie 5 minut w piekarniku
greenscarfmarmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym i środkowym). W międzyczasie szykujemy lukier. Z pomarańczy, które nam zostały wyciskamy sok. Cukier puder przesiewamy, dodajemy(...)pierników, oczywiście ilość będzie zależała od ich wielkości. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku powinny dotrwać do świąt, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone. Skorzystałam z przepisu na blogu Pieczarka Mysia , z niewielkimi zmianami. Przepis jest świetny, a prostota wykonania niewiarygodna. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoCukinia faszerowana to bardzo smaczny i pożywny posiłek. Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami , mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą. składniki: 2 średnie cukinie po ok 900 g 400 g mięsa mielonego z indyka 1 woreczek kaszy bulgur 200 g kurek 1 cebula sól,pieprz olej do smażenia masło(...)usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Gotowa cukinie podałam z sosem czosnkowym
Monia miesza i gotuje~ciasto kukurydziane z nadzieniem serowym pieczone w słoiku po miodelce (krem czekoladowy z dodatkiem miodu)~ Dzisiaj oprócz śniadania mam dla Was dwa szybkie, proste i smaczne
breakfast of dreamsdodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesiane składniki. Wylewamy masę na blachę 24×36 cm wyłożoną papierem i wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika. Studzimy przez 5 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Potem biszkopt przekrawamy na dwie części – tak jak na tort. Masa: Mascarpone ubijamy, powoli wlewamy śmietankę(...)łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura
Poezja smakukilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś z kurczaka/mięso mielone 2 uniwersalne rodzaje mięsa, które bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy kilka prostych dodatków i przypraw i obiad gotowy, warto mieć zamrożonych kilka(...)kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko
Cooking Monsterkurczaka 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki 2 łyżki masła 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki startej mozzarelli 1 łyżki posiekanej bazylii Składniki sosu: 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 3 łyżki startego(...)sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia. Smacznego! Chicken, zucchini and chanterelle casserole
karmelowyzrobić wystarczy pokroić ziemniaki na odpowiedni rozmiar, dokładnie osolić i rozłożyć pojedynczo na papierze do pieczenia. Następnie piec je w piekarniku rozgrzanym do 220 st ( temperatura zależy od piekarnika, trzeba trochę popróbować.) Przyznacie, że dieta, na której można jeść frytki to coś wspaniałego :D Beztłuszczowe frytki z ketchupem i sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można(...)znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki zupełnie nie kojarzy się z dietą i na pewno ją ułatwi:) Pizza ziemniaczana z pomidorami, cebulą i pieczarkami. Kolejną propozycją jest łosoś pieczony z batata, na który przepis znajduje się tutaj . Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony
wegujemy