pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:168/219)

Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 102

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć(...)połówki pomidory i gotuj jeszcze kilka chwil. Do gotowej kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka

Food Square
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 254

pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem(...)pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe z solanki). Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i odstawiamy na 5 min. Gotowe mięsko możemy podać np z ziemniakami z marchewką

Piekielna Kuchnia Pati
Domowa kiełbasa à la gołąbki 150

wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej(...)osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 273

bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy(...)świeżo mielonym pieprzem.Pasztet przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia), dokładnie ubijamy, by nie było wolnych przestrzeni, wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu, ok.45 minut.Podajemy schłodzony, pokrojony w plastry.Smacznego

Smaczne Zdrowe
pizza z patelni 318

  składniki na ciasto: ok. 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 180 ml letniej wody 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
30 przepisów na listopad 145

sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna(...)kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Rolada serowa 148

Często zastanawiamy się co zrobić dobrego do zjedzenia kiedy maja przyjść do nas goście. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się szybkie do zrobienia przekąski, które szybko

ChilliJemy
paszteciki drożdżowe z kaszanką 217

Paszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe(...)każdy nałożyć po trochę farszu, złożyć na połowę i skleić brzegi. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować ciasto i posypać z wierzchu kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Coś jak pizza, ale inaczej. Super 280

minut. Przygotowanie masy – cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół, ale możecie dodać oregano lub mieszankę ziół suszonych. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Mozzarellę pokruszyć, ser twardy zetrzeć(...)warstwy ciasta i dokładnie zakleić. Posmarować górę ciasta oliwą z oliwek i obsypać dodatkowo ziołami. Odstawić na kolejne kilka minut, żeby ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30-40 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić i stać się lekko chrupiące. To było pycha, nadzienie możecie robić różne. Takie jak lubicie, ale moje nadzienie

Kuchnia Pokoleń
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 158

oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny!). Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo(...)wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie.  Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś 20 do 30 minut (żeby cukinia zachowała chrupkość). Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kapustą serem i jajkami. 191

Witajcie :) Często tak się zdarza że zostanie nam coś z obiadu z poprzedniego dnia, kawałek kurczaka czy kapust lub np: kilka pieczarek. Ja w takich przypadkach robię przegląd lodówki i najczęściej z tego co mi zostało robię zapiekankę. Dzisiaj makaron z kurczakiem, cebulą, serem, kapustą i jajkami.Danie wyszło pyszne, można podać je z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapraszam :) Składniki : około(...)smaku solą lub pieprzem, jajka rozbijamy widelcem i dodajemy do makaronu, wszystko dobrze mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron,na wierzchu układamy okrągłe plasterki serka śmietankowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy zapiekankę na środkowym poziomie piekarnika około 35/40 minut aż się ładnie wszystko zetnie i zarumieni.  Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka z kaszy jaglanej 204

Kopytka – od zawsze kojarzą mi się z czasem dzieciństwa , kiedy to przypatrywałam się jak babcia robiła je w kuchni , a potem ukradkiem podżerałam po jednym

Ostra na Słodko
Cannelloni :) 229

lubiBeszamel:50g masła2 szklanki mleka3 łyżki mąkiSól, pieprz, gałka muszkatołowaNa patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia. Następnie kroimy pieczarki również w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy ok 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone. Mieszamy intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni(...)dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a  następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy).Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut nasze cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy

Emcia Pichci
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 149

Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja - nie ma passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało(...)naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego szczypiorku. Bakłażany przekrawamy

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz(...)kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
BABKA RÓŻANA 192

różaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej. harrisa Smakuje… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO · 1 month(...)FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE

harrisa
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 334

pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por, odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni. Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy(...)farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 210

Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy(...)nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch naleśników się zarumieni

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania