ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz(...)kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzenieróżaną. Ciasto dzielimy na połowę do jednej dajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej. harrisa Smakuje… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO · 1 month(...)FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE
harrisapieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por, odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni. Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy(...)farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówBeszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy(...)nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch naleśników się zarumieni
Kolizje Smakówszynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO(...)Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Studzimy i gotowe
Rozpustne gotowaniepokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki(...)przykleić jego zapas do brzegów naczynia. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem i za pomocą noża zrobić niewielkie nacięcie (takie jak widoczne na zdjęciu). Placek piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Codziennik Kuchennyteż na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości)400g wątróbki drobiowej1 cebula1-2 garści suszonych(...)masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i kilka razy delikatnie uderzyć foremką o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Wierzch posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut. 4. Wystudzić a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.Smacznego Post Pasztet z kurczaka z grzybami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit Małgorzatyprzyroda, jezioro, można rozpalić ognisko, albo grilla. Można popływać, albo łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy(...)krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 25 minut. Do miski wlewam zupę, jogurt, dodaję pokruszoną fetę, jajko, sól, pieprz, koper i mieszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam, dodaję umyte
wesoła kuchniaKolejne pyszne mięsko z piekarnika - tym razem schab w towarzystwie marchewki, cebuli, papryki i kukurydzy. Delikatne, kruche mięsko o lekko słodkim posmaku marchewki, pyszne warzywka, całość posypana serem - coś wspaniałego! SKŁADNIKI: 50-60 dag schabu 4 marchewki 2 cebule 1/2 papryki kilka łyżek kukurydzy 300-400 ml majonezu Pzyprawa Cygańska Rafex sól ser żółty do posypania 1. Schab lekko(...)dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?Świetny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z wędliną, ale można ją wykonać w wersji wege. Prosta w wykonaniu. Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki. Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula(...)mąkę i zagnieść całość, łącząc wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu. * W wersji wege dodajemy 2 łyżki masła do wyrabianej masy
Ze smakiem bez glutenuobiadokolacje. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Można podawać ją w wersji bezmięsnej. Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie. Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby. Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu - kasza kuskus lub inna ulubiona. Kombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości. Składniki na 3 porcje papryk(...)pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą. Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę. Jeśli chcecie żeby czas pieczenia był krótszy, można paprykę podgotować i dopiero
potrawyregionalneutworzeniu bloga. Dzisiaj coś dla amatorów kaczego mięsa - ja z całą pewnością do nich należę :) Do przygotowania takiej kaczki możemy użyć innych grzybów leśnych a nawet pieczarek. Jednak borowiki sprawiają, że jest ona naprawdę wyjątkowa. Składniki: 1 kaczka, 1 mały pęczek szałwii ( polecam świeżą – poza sezonem można ją kupić w doniczce), 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki(...)Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości. Smacznego
Nie tylko w kuchnidobrą sprawę w domach trwa już Świąteczna gorączka i krzątanina. Co przygotować? Barszcz biały, żurek czy zupę chrzanową? Pieczeń rzymską, roladę szpinakową czy domową wędlinę? Jajka z majonezem, nadziewane pieczarkami czy może coś bardziej udziwnionego? Moje Świąteczne menu zaczyna się kreować już na kilka tygodni przed Świętami by uniknąć przedświątecznego braku pomysłu z powodu nadmiaru pomysłów. Jeśli natomiast nie macie(...)lodówki na minimum godzinę. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta wałkujemy w prostokąt, z reszty ciasta robimy warkocz lub rolujemy w dłoniach i przyklejmy do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem z masła orzechowego Wszystkie
Mango Papajaposypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam(...)łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta. W oko wkładam ziele angielskie. Płetwy przyklejam od spodu ryby na jajko i dociskam widelcem. Całą rybę smaruję dokładnie jajkiem. Będzie błyszcząca. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół i piekę 10 minut , potem zmniejszam do 180 stopni i piekę kolejne 20 minut, a potem zmniejszam na 160 stopni i piekę kolejne
wesoła kuchnia