pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:154/219)

Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 154

papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę i szklimy.  Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy (często mieszając) aż cała woda odparuje, a bakłażan(...)papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku.  Zwiększamy temperaturę pod patelnią i smażę do odparowania całej wody z pomidorów. Ok 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrajamy na pół wzdłuż krótszego boku.  Powstaną dwa mniejsze prostokąty. Każdy z ich krótszych boków łapiemy, tworzymy na końcu falbankę i zaciskamy

Cook&Love
Pizza z cebulą i boczkiem 156

jedna, widoczna na zdjęciach pizza, wielkości nieco mniejszej od blachy z wyposażenia piekarnika. Dodatk i czyli sos, ser, boczek i cebulę należy nałożyć na pizzę, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika . Inaczej ciasto nasiąknie i po upieczeniu będzie gumowate. Dzięki pozostawieniu pizzy na kilka minut w celu odparowania, pizza nie ostygnie a nabierze odpowiedniej kruchości - kawałki pizzy nie będą się składać(...)zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka nelsońska 114

ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, po czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz. Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki(...)mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów (lub wody) doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki. Posypać serem wstawić do nagrzanego do 160 st.C piernika na 30 piekarnika na 30 minut. Podać z surówką.    Czas przygotowania - ok. 1 godz. 15 min. Inspirowana dokumentem źródłowym

Z notatnika
KARP FASZEROWANY GRZYBAMI 109

SKŁADNIKI :  1 świeży karp  30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek 1 jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz  bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo smaczny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki chlebowe z pieczarkami 163

Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną! Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na ciepło

Nastoletnie Wypiekanie
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 124

zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Farsz układać(...)układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać  gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem

Radość kipiąca uśmiechem.
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 125

temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię.  Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile w kuchni. Pod przewodnictwem Amber wspólny chleb z tang zhong piekły: Amber - Kuchennymi(...)Lidi a -  Kucharzenie i pieczenie Magda -  Konwalie w kuchni Magda -  Magda testuje Marta  - Co dziś zjem na śniadanie Monika -  Moni w kuchni Mysia -  Pieczarka mySia Olimpia  - Pomysłowe pieczenie Paulina - W  kuchni na Stalowej Wiewiórka -  Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła -  Zapach chleba i ja, Anna -Maria -  Kucharnia * cytuję obszerne fragmenty esejów

KUCHARNIA
DOMOWA PIZZA 122

drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach(...)jeśli będzie potrzeba to odparować sos. Ciasto rozciągając rękoma, formować w kształcie koła i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem i ułożyć na całości wszystkie dodatki. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około 15 max. 20 minut zmniejszając temperaturę

Kuchnia w opałach
Calzone 176

odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto(...)pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Quiche Śródziemnomorskie 180

sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego  1,5 szklanki mleka 2 jajka przyprawy 3 brykiety szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pieczarki kilka kostek bakłażana marynowanego ewentualnie grillowanego. Nie podaje dokładnych ilości produktów w farszu, ponieważ tak naprawdę, każdy lubi inne dodatki, może wolicie tak jak ja więcej sera a mniej warzywnych(...)użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam wystające ciasto...Nakłuwam widelcem spód i boki ciasta żeby podczas pieczenia nie urosło...Wkładam do piekarnika na 15-20 min w tem. 160- 180 st. Mleko i jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia

NaKońcuJęzyka
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 187

zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj(...)plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut

Wylizany Rondel
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 140

aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina mały pęczek natki pietruszki, posiekany 100 g roztopionego masła sól i pieprz(...)kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki. Smacznego! English version Carp baked with mushrooms (4-6 servings) Ingredients: 1 1/2 kg of carp (cleaned and headless

karmelowy
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 193

Kolejna wersja pysznego kurczaczka zapiekanego w cieście francuskim, na blogu jest już wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście(...)paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 164

kokilkach - co kraj to obyczaj Klasyczne Oeufs en Cocotte to jajka zapiekane z masłem i odrobiną crème fraîche, które czasem Francuzi wzbogacają kawałeczkami boczku (lardons), pieczarkami, wędzonym łososiem, szpinakiem czy szparagami. Widziałam nawet wersję z kawiorem, co czyni z jajek w kokilkach raczek wykwintne danie, godne śniadania w eleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także(...)jajka w czyśćcu') oraz sławne, wywodzące się z Andaluzji Huevos a la Flamenca, które na pewno kiedyś pokażę na blogu. A tak jajka wyglądają tuż przed włożeniem do piekarnika. Ważne, aby użyć świeżych jajek i bardzo ostrożnie wbić je do kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę

Chilli Czosnek i Oliwa
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 169

obwiązania mięsa   Wykonanie: Schab umyłam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki(...)rozłożeniu musi być w jednym kawałku.   Odchyliłam jedną część schabu i położyłam na niej połowę farszu. Przykryłam płatem mięsa, nałożyłam resztę farszu i zakryłam ostatnim płatem mięsa.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Teraz już wystarczyło całość uformować i brzegi docisnąć, żeby farsz nie wychodził na zewnątrz. Całość obwiązałam sznurkiem. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i włożyłam mięso

Kuchnia u Krysi
Ciasto pizza idealne na piknik do pracy i na drogę! 302

papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, podsmaż wraz ze szpinakiem na 1 łyżce masła. W rondelku rozpuść(...)przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki). Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).  Smacznego

Garniec Magalie
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 163

bazylia 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 patyczki do szaszłyka Sposób przygotowania: 1. Na patyczki do szaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.  Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy(...)łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.   Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować,  wtedy czas pieczenia dania skróci się o min. 15 minut

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania