masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu na oczy świnek Przygotowanie; Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem. Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy(...)robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli(...)liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem), na spód którego ułożyć pokrojone drobniej masło. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) i zapiekać 25-30 minut. Jak podawać?: Możemy tradycyjnie podawać z sosem pieczarkowym (świetnie pasuje), albo z sosem ze świeżych pomidorów (również będzie pyszne), albo, co też
gutfutmargaryny 2 jaja 0,5 kg mąki 100 g drożdży szczypta soli Nadzienie: 400 g pieczarek cebula 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy ketchup i przyprawy i wystudzamy. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i łyżkę mąki, zalewamy 100 ml ciepłego mleka(...)kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy je ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż się zezłocą
e-PrzepisyKulinarnegodziny. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę aż cebulka straci kolor surowizny. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Dodać pieczarki do cebulki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno odsączone suszone grzybki. Wszystko smażyć aż cała woda wyparuje. Farsz musi być dobrze doprawiony. Zdjąć z patelni i lekko(...)nadzieniem. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Teraz już można pociąć na 4 cm paszteciki. Każdy pasztecik odciągnąć od drugiego, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Paszteciki muszą nabrać rumieńca. Polecam są pyszne
Kuchnia Pokoleńpapryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę i szklimy. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone w plastry pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy (często mieszając) aż cała woda odparuje, a bakłażan(...)papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku. Zwiększamy temperaturę pod patelnią i smażę do odparowania całej wody z pomidorów. Ok 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrajamy na pół wzdłuż krótszego boku. Powstaną dwa mniejsze prostokąty. Każdy z ich krótszych boków łapiemy, tworzymy na końcu falbankę i zaciskamy
Cook&Lovejedna, widoczna na zdjęciach pizza, wielkości nieco mniejszej od blachy z wyposażenia piekarnika. Dodatk i czyli sos, ser, boczek i cebulę należy nałożyć na pizzę, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika . Inaczej ciasto nasiąknie i po upieczeniu będzie gumowate. Dzięki pozostawieniu pizzy na kilka minut w celu odparowania, pizza nie ostygnie a nabierze odpowiedniej kruchości - kawałki pizzy nie będą się składać(...)zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, po czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz. Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki(...)mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów (lub wody) doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki. Posypać serem wstawić do nagrzanego do 160 st.C piernika na 30 piekarnika na 30 minut. Podać z surówką. Czas przygotowania - ok. 1 godz. 15 min. Inspirowana dokumentem źródłowym
Z notatnikaSKŁADNIKI : 1 świeży karp 30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek 1 jajko 2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę 1 spora cebula, pokrojona w kostkę sól, pieprz bułka tarta do posypania natka pietruszki 4 łyżki oleju cytryna, pomarańcz do dekoracji(...)przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem. Karp jest bardzo smaczny, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliPieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać. Wyrośnięte ciasto(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną! Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na ciepło
Nastoletnie Wypiekaniezeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Farsz układać(...)układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem
Radość kipiąca uśmiechem.temperatu rze pokojowej grzane wiosennym słońcem /. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. Piec chleby ok. 35 minut. Jeżeli za szybko się rumienią,położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Kroić nożem z ząbkami. Dziękuję Amber i wszystkim Piekarkom za wspaniałe i smaczne chwile w kuchni. Pod przewodnictwem Amber wspólny chleb z tang zhong piekły: Amber - Kuchennymi(...)Lidi a - Kucharzenie i pieczenie Magda - Konwalie w kuchni Magda - Magda testuje Marta - Co dziś zjem na śniadanie Monika - Moni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba i ja, Anna -Maria - Kucharnia * cytuję obszerne fragmenty esejów
KUCHARNIAdrożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach(...)jeśli będzie potrzeba to odparować sos. Ciasto rozciągając rękoma, formować w kształcie koła i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem i ułożyć na całości wszystkie dodatki. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około 15 max. 20 minut zmniejszając temperaturę
Kuchnia w opałachodstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto(...)pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego 1,5 szklanki mleka 2 jajka przyprawy 3 brykiety szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pieczarki kilka kostek bakłażana marynowanego ewentualnie grillowanego. Nie podaje dokładnych ilości produktów w farszu, ponieważ tak naprawdę, każdy lubi inne dodatki, może wolicie tak jak ja więcej sera a mniej warzywnych(...)użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam wystające ciasto...Nakłuwam widelcem spód i boki ciasta żeby podczas pieczenia nie urosło...Wkładam do piekarnika na 15-20 min w tem. 160- 180 st. Mleko i jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia
NaKońcuJęzykazawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj(...)plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut
Wylizany Rondelaromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina mały pęczek natki pietruszki, posiekany 100 g roztopionego masła sól i pieprz(...)kolejne 5 minut, po czym wlej wino i smaż aż odparuje dopraw solą i pieprzem i wyłóż na rybę. Polej całość masłem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika. Piecz przez 30 minut, wyjmij i podawaj posypanego resztą pietruszki. Smacznego! English version Carp baked with mushrooms (4-6 servings) Ingredients: 1 1/2 kg of carp (cleaned and headless
karmelowyKolejna wersja pysznego kurczaczka zapiekanego w cieście francuskim, na blogu jest już wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście(...)paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotuje