1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia zmielić sól, pieprz do smaku Wykonanie farszu: Kapustę opłukać pod zimną wodą i ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę(...)wymiarach około 12 cm x 40 cm. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem na kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut
Tradycyjna KuchniaMąż Szanowny bardziej treściwego. Chociaż następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana Składniki: dla 1-2 osób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca(...)olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku (termoobieg) ok. 30-35 minut. Uwaga: farszu Wam zostanie. Pozostały możecie również zawinąć w folię aluminiową i upiec, bądź przygotować obiad nr 2, na dzień następny ( o tym w następnym
gutfutjajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać , usmażyć na oliwie z solą(...)ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką
AZgotuj!Przygotowanie nadzienia – odcięte części papryk i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać papryki, pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, chilli. Smażyć tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Zdjąć z ognia(...)mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Następnie wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sou, zagotować. Włożyć papryki do sosu i każdą przykryć plasterkiem mozzarelli. Zamknąć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z ziemniakami
Kuchnia Pokoleńwędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami(...)Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne przepisy na sałatki i surówki znajdziecie tutaj (klik) Przekąski: Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście
Słodkie okruszkipizzy Skworcu 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu łyżka oliwy z oliwek lub oleju Farsz (można użyć dowolny, to jest jedynie propozycja): 1 ćwiartka z wędzonego kurczaka około 250 g, pieczarki, cebula, ser, kukurydza Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawę do pizzy i prażoną cebulę oraz łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. W szklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże(...)ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie ciasto dziurkujemy widelcem, smarujemy ketchupem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom na 15 minut, potem wyciągamy podpieczone ciasto wykładamy farsz i znów wkładamy na 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy po raz ostatni posypujemy serem i wkładamy
Słodkie okruszkiMożna zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić(...)wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu
Kuchnia Pokoleńkleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z drugą częścią postępujemy tak samo jak z pierwszą. Ciasto rozwałkowujemy(...)Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Rozpuszczamy 2 łyżki masła. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i solą. Smarujemy wierzch pasztecików. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! :) Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com
Czerwona PorzeczkaPrzygotowujemy farsz. Cebule obieramy, kroimy w drobna kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w średnią kostkę. Na sporej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i chwile smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i chwile smażymy. Dodajemy szynkę, doprawiamy sola i pieprzem. Wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy(...)stronie farszu sklejamy i zwijamy tworząc kształtne bułeczki, końcówki zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy na 30 minut, by jeszcze troszeczkę urosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C, bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem i makiem, pieczemy około 20-30 minut na złoto. Gotowe
Rozpustne gotowanieGrzyby w roli głównej, mogą być również pieczarki, one zapewniają doskonały smak tej potrawie, konkretne w smaku danie na ciepło... Składniki: 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 250 g ugotowanych grzybów 1 cebula 300 g śmietany 1 jajko szczypta soli, świeżo zmielony pieprz tymianek, gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Przesianą mąkę(...)folię spożywczą wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na formę do tarty wysmarowanej masłem. Po rozłożeniu ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Do śmietany dodajemy jajo
kgwjanczewoMożna użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn(...)patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego
Symfonia smakowawięcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory(...)przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku przez 40minut w temperaturze 180C
Emcia Pichcipół łyżeczki zmielonych ostrych papryczek w oliwie z oliwek sól morska do smaku czosnek ok. 4 ząbki kawałek papryki opcjonalnie Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj puszkę pomidorów, świeżą bazylię, sól. W razie potrzeby dodaj sugo alla siciliana, to będzie zależało od tego ile będziesz mieć ziemniaków i ...szpinaku(...)oliwą z oliwek i wsyp pokrojone na cząstki ziemniaki, które możesz dowolnie przyprawić, na Sycylii posypuje się je suszonym sproszkowanym rozmarynem. Wyłóż pomidory ze szpinakiem, posyp parmezanem. I do piekarnika na około 35-40 minut. Przed podaniem warto posypać całość tartym serem i podać w towarzystwie ulubionej zieleniny. Jako, że bardzo dbam o moją wątrobę, dosmaczyłam całość tłoczonym
Z Kuchni Do KuchniSmaczne i sycące. Polecam i… życzę Wam udanego, słonecznego weekendu Składniki: (na 4 porcje) 3 większe jajka 2 garście ulubionej mieszanki warzyw na patelnię (u mnie z ziemniaczkami, pieczarkami, marchewką, brokułami itd.) 1 łyżka margaryny Optima Omega3 duża szczypta suszonej bazylii (lub innej ulubionej przyprawy) spora ilość pieprzy do smaku sól do smaku (u mnie himalajska) Przygotowanie: Na patelni(...)chwile całość mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy masę do każdej papilotki (pamiętajcie, że frittaty rosną podczas pieczenia). Formę z frittatami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut. Podajemy posypane zieloną pietruszką. Frittaty można zabrać ze sobą na piknik – upieczone w papilotkach nadają się do przenoszenia. S macznego
Słodkie okruszkidodatkiem oleju al’dente. Pierś kroimy w kostkę,przyprawiamy sola, pieprzem i przyprawa do kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolorek, przekładamy na inne naczynia. Kroimy pieczarki w kwadraciki i cebulkę w pióra. Wrzucamy na patelnię wszystko włącznie z mieszanką warzyw d oprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. od czasu do czasu(...)wcześniej zrobionym sosem. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięsko i na sama górę dajemy warzywa. Pieczemy w piekarniku 180 stopni, środkową półka ok 30-40 min. Przed końcem pieczenia posypujemy nasza zapiekankę resztą sera i jeszcze zapiekamy chwilkę aż się ser roztopi. Smacznego Artykuł Zapiekanka z makaronem,kurczakiem
Gotowanie-uk