półplasterki. Selera w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek najpierw bakłażana i przesmażamy go delikatnie, aż nieco zmięknie. Następnie przekładamy go do miski, a na patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem(...)zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie. Pozdrawiamy
vegetanieCiężko mi idzie ze świątecznymi przepisami. Ostatnio robiłam specjalnie dla Was paszteciki z kapustą i grzybami, ale niestety nie wyszły :( Piekarnik, którego używam w akademiku jest w okropnym stanie i nie nadaje się do niczego innego jak tylko podgrzewania. Ostatnio mi nawet muffinki nie wyszły, a w sobotę rano jak piekłam bułeczki to z góry się spaliły a w środku(...)robić w wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję
Zgrabne Gotowanieskleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 stopni. Piec około 30 minut, aż chlebek równomiernie się zrumieni. Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę. Piekły ze mną Amber(...)kuchni Majka Kalejdoskop kulinarny Margot Kuchnia Alicji Marianna Kuchenna Wiewióra Marta Co dziś zjem na śniadanie Monika Moni w kuchni Renata Forks’N’Canvas Art food Sara Pieczarka Mysia Wisła Zapach chleba . Artykuł Słodki chleb cynamonowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniałyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto(...)Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał sobie dodatki, jakie mu pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę
To co kochamdrobną kostkę i smażymy na maśle aż cebula się zeszkli pieczarki i paprykę kroimy na nieco większe kawałki i dodajemy na patelnię i co jakiś czas mieszamy, czekamy aż pieczarki stracą wodę i odparują dobrze jest pod koniec przykryć patelnią pokrywką by nabrała temperatury i nie studziła masy jajecznej, gdy już ją zalejemy ser żółty kroimy w drobną kosteczkę jajka(...)całą patelnię, posypujemy jeszcze nieco oregano i przykrywamy zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut sprawdzając konsystencję jajek potrząsając nieco patelnią wykładamy na talerz najlepiej uprzednio podgrzany w piekarniku, możemy ustroić listkami świeżej bazylii i drobno pokrojoną papryką
zobacz ich smakcałe masło. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - musi podwoić swoją objętość. W międzyczasie na patelni szklimy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do zrumienienia. Przyprawiamy według upodobań solą, pieprzem i tymiankiem. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem dłoni, wyciągamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy(...)paszteciki. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Tak przygotowane paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy np. czarnuszką albo tymiankiem, choć równie dobrze smakują same. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, upieczone paszteciki studzimy na kratce. Smacznego
Plate of Joyłyżeczki soli 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz cukier. Pozostawić pod przykryciem(...)pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę. 7. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. 8. Przełożyć sos pomidorowy na ciasto, a następnie ułożyć ulubione składniki na ciasto. 9. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę na 20 minut. Życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościRobimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście(...)boki i całość zwijamy dość ciasno.6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.Smacznego!!!Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie
Kuchnia domowa Anizdrowszy bo zgodny z dietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody(...)Placek smarujemy sosem pomidorowym (możemy do sosu dodać ulubione zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itd.), a następnie układamy składniki według własnego upodobania i posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 12-17 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik i jak dużo ułożymy składników). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy(...)ciasto na 12 kwadratów Każdy kwadrat zlepiamy widelcem i smarujemy jajkiem Nagrzewamy piecyk do 180 stopni i pieczemy kwadraciki ok. 20 minut lub do zarumienienia - zależy od piecyka, każdy piekarnik pracuje inaczej. U mnie to jest termoobieg Podajemy z ketchupem Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut. Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie(...)przez 40-45 minut. Praktyczna uwaga: Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu. Smacznego! * Inspiracją dla mnie był Peaceful Cuisine . Artykuł Wegański quiche brokułowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plDziś tak pochłonęło mnie kucharzenie i zakupy spożywcze, że dopiero teraz kiedy sernik w piekarniku (o którym później;) ) zasiadłam do komputera i zaczynam dodawać przepisy na moje dzisiejsze posiłki ;) no to startujemy od śniadania Składniki: na pieczywo: 2 łyżki otrębów 2 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej z biedronki 0%) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy(...)kostkę 4 małe serdelki drobiowe (drobinki) pokrojone w kostkę i podsmażone na teflonowej patelnie trochę startego sera żółtego chudego świetnie pasowałaby zamiast serdelków szynka drobiowa, oraz pieczarki Sposób przygotowania: Składniki na bułkę mieszamy razem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy resztę produktów tzw. wkładkę ;) pokrojone składniki dodajemy do masy otrębowej i mieszamy przekładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano)W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat(...)ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał, przyprawiam sporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUPieczarki umyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć z cebulką oraz czosnkiem. Gdy warzywa lekko się zeszklą to dodać pieczarki i pora. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodać pokrojony koperek, pietruszkę, pokruszony ser feta i przyprawy. Farsz dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Następnie(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy naleśnik nafaszerować farszem. Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem beszamelowym. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-35 minut w 180ºC (sos powinien lekko się zarumienić). Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Przygotowywanie farszu pieczarkowego Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić(...)Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać sos na makaron. Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia Pokoleń