pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:157/219)

Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 169

mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet znikł z talerzy w mgnieniu oka:) Składniki (na 4 porcje(...)mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę

Zasmakuj Kuchni
Sernik z polewą karmelową 149

herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  Bazowałam na przepisie od  Pieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników 90 g masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki(...)miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek budyniowy, zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg i śmietankę, miksować na największych obrotach. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 20 min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez ok. 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Polewa karmelowa - cukier

pink envelope
Doskonałe kawowe ciasteczka owsiane (z resztek po mleku owsianym) – bez mleka i jajek 241

jaki najlepszy sposób mogłabym wykorzystać pulpę, która pozostaje po przygotowaniu mleka owsianego. Zdarzało mi się jeść ją w postaci owsianki. Zrobiłam z tych resztek też wytrawne placuszki z pieczarkami . Ale najbardziej marzyły mi się ciasteczka. Po kilku próbach udało mi się znaleźć idealne proporcje. Takie ciasteczka są doskonałe, lekko miękkie w środku i bardzo aromatyczne. Świetnie pasują do popołudniowej kawy(...)bananem oraz rodzynkami. Dodajemy 5 łyżek płatków owsianych, 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia oraz kawę zbożową. Dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonych foremek na ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Gotowe! Takie ciastka możecie także przygotować używając także resztek powstałych po przygotowywaniu zwykłego mleka owsianego

Dieta bez mleka
Szaszłyki wegańskie 188

przejść na inną dietę trzeba się najpierw przygotować🤔. Jednym z elementów przygotowania się to opanowanie nowego MENU. 😄 Dziś na topie mamy SZASZŁYKI WEGAŃSKIE!😆 Skladniki: Papryka Olivki Pieczarki Cebula Cukinia Ogórek  Przyprawy Sól i pieprz Ostra papryka - mielona Bazylia Oregano Sos sojowy Oraz Patyczki do szaszłyków  Przygotowanie: Warzywa kroimy w kostki lub plasterki. Następnie nadziewamy naprzemiennie na patyczek(...)Obsypujemy szaszłyki ziołami z każdej strony i zostawiamy na godzinę aby ziola wdarły się i wzbogaciły smak warzyw. Gotowe szaszłyki układamy na ruszcie i grilujemy na grilu lub w piekarniku z funkcją grilowania. Zapraszamy na Youtube: Szaszłyki wegańskie Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 112

warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym(...)torcik i posypujemy pieprzem cayenne, żółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby. Zanim wstawimy torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów. Mini grzanki: 1 opakowanie bułek "Pampuchów" żółty ser koncentrat pomidorowy Każdą bułkę kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego

vegetanie
Pieróg calzone 138

400g mąki      3 łyżki oliwy (oleju)      szynka (kiełbasa)      kukurydza konserwowa      około 40 dag pieczarek      2 cebule      starty żółty ser      sos pomidorowy Przygotowanie:     Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać(...)nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem

Amatorka kuchenna
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka 148

patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz. Na tej samej patelni robimy sos. Smażymy pokrojoną cebulę w kostkę, pieczarki. Pieczarki muszą być rumiane, wtedy dopiero możemy wlać wino. Zalewamy winem białym. Redukujemy. Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn(...)solą oraz pieprzem. Chipsy z buraka: Buraka obieramy, przekrajamy na cienkie plasterki.  Następnie z każdej strony solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 10/ 15 minutach obracamy na drugą stronę i pieczemy przez następne około 10 minut. Pamiętajcie, aby nie przypalić. Puree z dyni: Dynię kroimy na paski – w zależności

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Gołąbeczki 153

gdzieś na bok. W międzyczasie go tuję ryż i kasze gryczaną, podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do duże miski daję wszystkie rzeczy razem ( ryż, kaszę, cebulę, mięsko mielone (surowe), pieczarki pokrojone jak kto woli) i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę liście, które(...)wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki. Po czym nakrywam je liśćmi na wierzchu. Na całość tzn. na garnek daję folię aluminiową jak przykrywkę i wstawiam do  nagrzanego piekarnika 180 stopni opiekanie góra dół na ok 1.5 godziny. Po tym czasie jeśli kapusta na gołąbkach nadal będzie twarda wstawiam jeszcze na ok. 40 minut. Życzę wszystkim miłej zabawy

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 154

środka drobno pokroić i odcisnąć. Marchewkę i groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować  kilka minut aż lekko zmiękną. Pieczarki podsmażyć na oleju. W misce zmieszać ryż, pieczarki, marchewkę z groszkiem, dymkę oraz posiekaną kapustę, Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. W trakcie zapiekania kapusta wyciągnie z ryżu nieco soli, więc farsz warto posolić odrobinę więcej niż(...)liścia, a na końcu dość ściśle zawijam całość). Gołąbki ułożyć na liściach w naczyniu żaroodpornym, przykryć liśćmi jeśli jeszcze jakieś zostaną, zalać bulionem i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Truposz w dywanie, czyli naleśnik z pysznym farszem :) 187

obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Teraz kolej na naleśniki(...)upieczeniu wszystkich naleśników przechodzimy do faszerowania. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy kolejno naleśniki, nadziewamy farszem, składamy. Na koniec układamy na placuszki plasterki sera i wkładamy do gorącego piekarnika na czas rozpuszczenia się sera, czyli około 3 do 5 minut. Zbyt długie przetrzymywanie naleśników w piekarniku powoduje, że stają się twarde. Smacznego :) R E K L A M A google

Smakowy Raj
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 187

ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą. Wykonanie:  Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą).Płat boczku przekroić(...)czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.15h w temperaturze 185st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 184

sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy(...)będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec lasagne. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Na wierzchu układamy pomidory i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 30-40 min. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Szybka pizza 195

zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut przykrywamy ścierką. 3. Kroimy w dowolne kształty warzywa. U mnie: pieczarki w grubsze plastry, cebula w piórka, papryka w paski. Ścierami na grubszych oczkach ser. 4. Do większej miski wsypujemy suche składniki (mąka, sól, cukier). Robimy "dołek" i dodajemy olej i rozczyn(...)formujemy bezpośrednio na blasze, naciskając dłonią na ciasto. 6. Rozsmarowujemy sos na cieście i pokrywamy serem. Dodajemy warzywa. Pizzę pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem (pizza będzie gotowa gdy brzegi zarumienią się

VegUlka
Empanadas 128

kostkę. Grubiej kroimy szczypior.   W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebule. Zeszklone odkładamy do osobnego naczynia. Znowu łyżka oleju do rondla – na większym ogniu podsmażamy lekko pieczarki. Chwilkę później dorzucamy do nich pokrojone papryki – chili i zwykłą. Gdy papryka zmięknie – po 5-6 minutach, przekładamy do podsmażonej wcześniej cebuli. Ponawiamy operację z olejem i podsmażamy bakłażana(...)Jeśli macie ochotę, można je w tym momencie dodatkowo posypać ziołami – tymiankiem, oregano, granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco

Karo in the Kitchen
Pierożki z ciasta francuskiego II 149

kurczaka, 1 cebula, 500 gr pieczarek, 2 serki topione (ja dałam goudę i edamski), olej, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: na niewielkiej ilości oleju podduszamy lekko cebulkę. Do niej dodajemy pieczarki i dusimy, aż wyparuje z nich woda, którą puściły podczas duszenia. Do niej dodajemy drobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta(...)rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut

Państwo Wojtczuk gotują
Paszteciki z kapustą i grzybami 142

około godzinę do wyrośnięcia.  farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie,aż zmiękną (około godzinę). Ugotowane kroimy. (Jeśli używamy pieczarek to obieramy je, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z zeszklona cebulą) Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą, odsączamy, kroimy. Przekładamy do oddzielnego garnka, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie(...)rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Odstawiamy na kilka minut aby podrosły. Paszteciki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut

Bon appetit mon amie