pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:128/219)

Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 336

należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia(...)muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.   Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Kurczak faszerowany 247

smakupieprz czarny do smakusmalec do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę,  podsmażyć na smalcu na złoty kolor.Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.Dodać pieczarki do cebuli, dusić do odparowania wywaru.Ser żółty zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem nafaszerować kurczaka. Zaszyć  lub spiąć wykałaczkami(...)dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą,  włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez   1 godz 25 minutPrzed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru. Smacznego

Kuchnia Danusi
Pasztet z selera 123

Hej! Pasztety to polska specjalność, ale w tej wersji jadł go mało kto. Pasztet z selera jest znakomity i na gorąco i zimno. Mnie bardzo smakował

Tylko pysznie
Cukiniowe krążki z kurczakiem i warzywami 173

Ostatnio dostałam od mamy ogromną cukinię i dzisiaj się zastanawiałam co z nią zrobić . Kombinować za bardzo mi się nie chciało więc wyszły cukiniowe krążki :) Dla

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpety w sosie pieczarkowym 411

Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni.  Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego wbić

Ala piecze i gotuje
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 218

pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika

Szefowa kuchni
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 254

pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę paprykę. Zdejmujemy z ognia, składniki mieszamy z pokrojoną polędwiczką z kurczaka. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie ciasto smarujemy ketchupem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Słodkie okruszki
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 167

pieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie na patelni, bez dodatku tłuszczu. Dołączcie do nich uprzednio ugotowaną kaszę, koncentrat oraz stosowną według Was porcję ziół, wymieszajcie i całość podgrzejcie. Kiedy farsz osiągnie zwartą konsystencję, wypełnijcie wcześniej przygotowane połówki papryki. Jeżeli jesteście fanami żółtego sera, możecie przykryć faszerowaną paprykę jego cienką warstwą i całość zapiec w piekarniku

Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 14272

pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry 1 żółta i czerwona papryka, pokrojone w 1,5 cm kawałki 400 g pomidorów pokrojonych na kawałki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera cheddar, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Włączamy piekarnik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 178

pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Cukinia faszerowana komosą ryżową , pieczarkami i żółtym serem. 102

Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 470

kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i  przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut.  Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy.  Doprawiamy(...)każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut.  Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata. Smacznego :) źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami 311

Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.  Cebule pokroić w piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą(...)ziemniaków.  Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut

Qchnia po prostu
Pasztet pieczarkowo- jajeczny + film 141

pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę oraz surowe jajka, dodajemy majonez oraz śmietanę, wsypujemy przyprawy: ostrą paprykę, suszoną bazylię, ziołowy pieprz, suszony majeranek oraz słodką paprykę. Na końcu dodajemy bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz  czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy. Pasztet pieczemy w piekarniku

Smakowite Dania
Lubicie brukselkę...? 223

pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze