pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:132/219)

Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami / Chicken tempura with plum sauce and vegetables 171

śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony efektem. Resztę dojadł następnego dnia, gdyż kurczak odgrzany w piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry(...)oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki imbiru, startego na tarce 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 1 1/2 szklanki fasolki szparagowej, przekrojonej na pół 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szklanki posiekanej dymki Preparation: Obtocz kurczaka w mące, strzep jej nadmiar i odstaw. W większym garnku lub patelni rozgrzej

karmelowy
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 292

Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość

Wypisz Wymaluj
Piersi kurze smażone i zapiekane w sosie grzybowym 135

oliwą i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki umyć i osuszyć, obsmażyć na tej samej patelni co smażyło się mięso. Pieczarki doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając co chwilkę, aż woda z grzybów wyparuje. Zdjąć grzyby z patelni. Następnie na patelnię wlać bulion, dodać tymianek lub oregano. Doprawić do smaku solą(...)śmietanę wymieszaną razem z musztardą. Dodać prawie cały ser. Trochę zostawić do posypania na górze. Wymieszać Na mięsie rozłożyć grzyby i polać sosem. Na górze rozsypać pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Odrywana pizza 210

krótszy niż drugi. np 30 cm do 60. Na tak rozwałkowane ciasto nakładamy passatę, dokładnie ją rozsmarowując. Na passatę dajemy oregano i szczyptę soli. Następnie układamy po dwie warstwy pieczarek i po dwie salami. Pizze zawijamy wzdłuż krótszego boku i tniemy na paski o szerokości 4 cm.  Kawałki pizzy układamy obok siebie, zostawiając 1 cm luzu na omączonej(...)bułeczkę rozwieramy delikatnie na wierzchu i wsuwamy w jej warstwy ser - nie za głęboko. Chodzi o to, by te bułeczki nie były mocno ściśnięte od góry.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  (lub 200 w gazowym) przez 25 minut. Wyjmujemy i szybko posypujemy tartym serem oraz bazylią. Smacznego! Pozdrawiam,  Katarzyna! Ps. Jeżeli widzicie, że wierzch się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 120

smażenia.( ja użyłam masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka(...)delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch pasztetu dekorujemy widelcem i zapiekamy ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 st. C). Pasztet odstawiamy na ok. 12 godzin do chłodnego miejsca . ( lodówki ). Podajemy do posmarowanego masłem pieczywa. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 209

pokrojonych w grubą kostkę 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka 50 g twarogowego serka(...)greckiego 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/3 szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą, pieprzem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty

karmelowy
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 142

Bardzo dobry gulasz, starałam się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić(...)ostrą papryką. Dodać dwa listki laurowe i dwie łodyżki natki pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować

Kuchnia Pokoleń
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 102

pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki(...)żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Podróż w kulinaria
Zapiekane naleśniki z kolorowym farszem----Frittelle al forno ripieni di colore 108

kostkę a .cukinię w pół plasterki. Obrana cebulę kroimy w piórka,pieczarki w plasterki. Wszystkie warzywa dusimy na rozgrzanej oliwie, .Najpierw na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki do zarumienienia. Pieczarki odstawiamy i na tym samej patelni dusimy cebulkę do zeszklenia. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę i cukinie ,czosnek i dusimy chwilkę-jakieś 3-4 minuty.- ,do zmięknienia warzyw. Dodajemy kukurydzę(...)smaku pieprzem ,solą i ulubionymi ziołami. Gotowy farsz odstawiamy na bok. W gotowe naleśniki nakładamy farsz i Smacznego! ps. można też zapiec z masełkiem lub z serem w nagrzanym piekarniku 160°,około 8-10 minut

w mojej kuchni
ROLADA Z INDYKA FASZEROWANA KAPUSTĄ 138

czosnku 2 grube plastry szynki lub boczku 1 łyzeczka zmielonego kminku sól i pieprz 2 łyżki masła paski boczku do dekoracji Do rondla wrzucić masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, podsmażyć, dodać czosnek, boczek i przyprawy poddusić przez 15 min.Odstawić. Do miski wrzucić mięso i wszystkie przyprawy, bardzo dobrze wyrobić. Rozłożyć mięso na folii spożywczej, uformować prostokąt i nałożyć(...)rulon i poukładać plastry boczku. Roladę obwinąć folią i wstawić na 2-3 godz do lodówki lub na całą noc. Wyjąć z lodówki zdjąć folię i włożyć do formy. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 st. Ja do formy wrzuciłam warzywa które potem zmiksowane posłużyły do sosu.Po ok 40 minutach zmniejszyłam ogień i piekłam jeszcze

harrisa
Fritata pieczona w piekarniku 135

Fritata pieczona w piekarniku jest moim pomysłem na niedzielne, leniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób. 4 jajka 4 plastry salami 4 plastry(...)kiełbasy, np. żywieckiej 1 cebula 1/2 papryki 2 pieczarki 1 łyżka mąki 1 łyżka mleka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy. 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy

Szefowa kuchni
Zapiekanki z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami 138

Któż nie zna zapiekanek? Pieczarki, ser, bułka i... gotowe. Nie zapominajmy, że zapiekanki mogą być różne. Proponuję zapiekanki z mozzarellą, oliwkami, suszonymi pomidorami... bułki – bagietki, półbagietki...., suszone pomidory w oleju, oliwki, kapary, mozzarella Proporcje oliwek, pomidorów i kaparów według naszego upodobania. Bułkę przekroić wzdłuż na pół. Olejem z pomidorów polać bułki (2 łyżki oleju na półbagietkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone(...)pomidory, oliwki i kapary. Przykryć plasterkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut

królestwo garów
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 111

drugą formę zrobiłam zgodnie z zamówieniem czyli jako rolada. Ucięty papier rozkładamy na blacie, na nim rozkładamy prostokąt  ( na długość foremki) z reszty mięsa. Na tym równomiernie rozprowadzamy pieczarki, zachowując 2 cm wolne brzegi. I teraz zostało  tylko rolowanie. A więc wolno podnosimy jeden koniec papieru i mięso samo się zwija. Delikatnie skręcamy końce papieru i trochę rolujemy(...)ułożyło. Odwijamy, przesuwamy na środek papieru i wkładamy do formy. Uderzamy całością kilka razy o blat aby się "usiadło" aby nigdzie nie pozostały żadne puste przestrzenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 10 min, a później zmniejszamy do 160 i pieczemy około 2 godzin. Po wyłączeniu piekarnika, uchylamy i po 10 minutach wyjmujemy na zewnątrz. Przykrywamy deską i obracamy

Dieta moja pasja
Pizzerinki 156

Coś dla miłośników pizzy :) Pizzerinki fajnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Wystarczy je wcześniej przygotować, a potem przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku i gotowe :) Do ich przygotowania były użyte Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (użyłam Szymanowskiej) 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju (użyłam(...)Polskiego Oleju Rzepakowego) 1 łyżeczka soli Do posmarowania: użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich Dodatki (wedle uznania), a u mnie: mięso z 1 pieczonego udka kilka małych pieczarek ogórki kiszone pomidory tarty ser mozzarella cebula Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros 166

wydrążamy środek w obrąbie figury. Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę. Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników(...)ognia. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę żółtego sera (można zrobić kratkę jak na zdjęciu). Faszerowane ciabatty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż ser zacznie topnieć. Podajemy od razu z zieloną natką pietruszki (ilość według uznania). Smacznego

Słodkie okruszki