kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy(...)placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. na ok. 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnysłodkiej 12% śmietany Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Makaron ugotować al’ dente w osolonym wrzątku, odcedzić. Różyczki brokułu zblanszować , odcedzić. Pieczarki, cukinię, por, pokroić w kostkę lub plasterki , tak samo wędlinę , na patelni rozgrzać masło, dodać warzywa z wędliną dusić do miękkości , doprawić w trakcie solą oraz pieprzem, gotowe miękkie warzywa, wymieszać(...)pomidory, zblanszowanego brokuła, starty na tarce ser mozzarella oraz gouda, oraz pokrojony na plastry camembert. Wyłożyć makaron do naczynia żaroodpornego , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec 15 minut-aż ser się rozpuści, podawać gorące danie. Smacznego
Wanilia i Kardamonmiski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję przez około 3 minuty. Gdy ciasto już wyrośnie kroję je na kawałki(...)kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga. Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut. Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam. :) Smacznego
Kuchnia Vikiobjętość (około 2 godzin). Przygotowanie farszu : Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło(...)pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowaniekromki, zalać go mlekiem (trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę(...)bułką tartą (można też wyłożyć papierem do pieczenia lub piec w silikonowej formie), ułożyć w niej śliwki tak by nie wystawały z masy. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ustawienie góra-dół). Pasztet odstawić do wystygnięcia, kroić gdy ostygnie. Smacznego!!! Na podstawie przepisu Aleksandry z Bloga wegańskiego
Co na wege obiad?patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy na paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy tylko chwilę. Na drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas(...)dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Nakładamy przygotowany szpinak ze pozostałymi składnikami. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez chwilę aby ser się rozpuścił. Kroimy podobnie jak pizzę i podajemy. SMACZNEGO
Smaki Ewypieprzymy z obu stron. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry. Paprykę i cebulę po obraniu kroimy w piórka. Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki. Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami(...)warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była przykryta warzywami. Wstawiamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut. Smacznego
ChilliJemyszklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego(...)następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Płatki kukurydziane mielimy w mikserze przez kilka sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut
Mania Gotowaniapalniku o dużej mocy. Do pieczarek dodać szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Smażyć całość do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do schłodzonych pieczarek dodać starty ser. Wymieszać. Przygotować dużą formę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Płat ciasta filo posmarować oliwą. Ułożyć na nim drugi płat i posmarować oliwą, położyć jeszcze jeden(...)kwadratów. Na środku każdego ułożyć ok. 2 łyżek farszu i od razu zlepić rogi kwadratów, formując sakiewki. Sakiewki ułożyć na blasze i skropić złączenia oliwą. Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół) i piec sakiewki 25 minut. Podawać gorące z surówką. Co jakiś czas lubię przeczytać zbiór felietonów. W tym roku przyszedł czas
Weekendy w domu i ogrodziewytopi się z niego tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy marchewkę i smażymy 3 minuty. Warzywa przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, do zrumienia, przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę tłuszczu, partiami przesmażamy obtoczone w mące mięso, przekładamy do warzyw. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy(...)smażenia mięsa. Po zagotowaniu bulion wlewamy do garnka, dodajemy wino, przyprawy, wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i gotujemy około 2,5 godziny, co 30 minut gulasz mieszamy. Następnie pokrywkę zdejmujemy i pieczemy jeszcze 30 minut. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniseler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można(...)łyżkę sosu sojowego. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska, pasztet pieczemy godzinę). Po upieczeniu pasztet wyjąć, pozostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc. Smacznego
Obiad gotowyŚmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy(...)podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół Na wymieszane warzywa układamy pomidorki Posypujemy mozzarella Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut - aż ser się delikatnie przypiecze Po upieczeniu całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i lubczykiem Smacznego
Szczęśliwa kuchniapieczarek (w zależności od wielkości udek sól pieprz oliwa papryka ostra i słodka oregano czubrica ziemniaki wykałaczki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż cała woda wyparuje. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, oregano, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Udka(...)umyć, pokroić w plastry, ułożyć w formie wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca
Mama Gotujesolą,pieprzem i gałką muszkatołową,wlać z 3/4 szklanki wywaru i dokładnie wyrobić. Wymieszać z usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry. Moja rada Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw(...)smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek
Kolorowa kuchnia Elkilekko zezłoci, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony nożem w drobna kosteczkę . Dołożyć pokrojone w drobne kawałki pieczarki i całość smażyć przez kilka minut - aby odparować wodę z pieczarek . Pod koniec smażenia dosypać łyżeczkę bułki tartek i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, odszypułkować i pokroić na cząstki - nie potrzeba obierać ze skórki(...)wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą
Grunt to przepis!