pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:57/369)

Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami 141

delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka  rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki oleju Ćwiartki(...)naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem

VioletoweKucharzenie
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 188

spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować(...)mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut.  3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić. Gdyby sos wyszedł za gęsty - dolać wody lub bulionu. Serdecznie polecam (po raz kolejny) produkty firmy Orzech - pyszne, naturalne, z ręką na sercu

Kto ugości moich gości?
Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie 207

listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku   i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie: Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię   Całość dusić ok 25 – 30   minut na patelni z mała ilością oleju(...)mieszając.   Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos) Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼   część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu do czasu

Na słodko lub wytrawnie
Wegański burger 190

wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj moi kochani wersje Wegeburgera. Zrobiłam go z kaszy jaglanej i pieczarek. Zapraszam😉 Składniki: burger: kasza jaglana pół woreczka, pieczarki 10 dag, cebula 1/4 szt, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Dodatkowo: bułki(...)Dodajemy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor

kulinarne odsłony pati
Karkówka z pieczarkami babci Basi 140

mięsa lub paprykę słodką i karkówka klasyczna Prymat. Tak przyprawione mięso zostawiamy na kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzień wcześniej przygotowujemy też pieczarki (pocięte w plastry) – smażymy z cebulką i przyprawami. Dzień wcześniej przygotowujemy też sos: – 4 łyżki cukru, – 4 łyżki wody, – 4 łyżki octu, – 4 łyżki maggi w płynie, ( można trochę mniej(...)przecieru pomidorowego . Wszystko razem wymieszać. W DNIU JEDZENIA KARKÓWKĘ OBSMAŻYĆ NA OLEJU Z DWÓCH STRON I UKŁADAĆ NA BLASZCE LUB NACZYNIU ŻAROODPORNYM. Na każdy plaster włożyć usmażone pieczarki i polać przygotowanym sosem. przykrywamy( ja przykrywam folią aluminiową.) i wkładamy do nagrzanego pieca 180 st. C. na około 1 godz

Pysznosci Babci Basi
Tortilla śniadaniowa 253

Tortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Tortillę złożyć tak jak składamy burrito lub zwinąć jak naleśnik. Zapiec w opiekaczu

Bullio
Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką 182

WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ    Składniki: klopsiki:   500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki  oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl  wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki: Małe pieczarki kroimy(...)jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką zalewamy obsmażone na patelni klopsy.Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku. Klopsy najlepiej smakują podane z kasza

Bon appetit mon amie
Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym 190

bardzo lubię pod każdą postacią, a z takim sosem jest naprawdę pyszny, moja rodzinka go uwielbia :) Tagliatelle z kurczakiem w sosie serowo-śmietanowym Składniki: 500 by 4HD" href="#12939296"> gram makaronu Tagliatelle 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 10 dkg żółtego sera olej do smażenia 2 szklanki śmietany przyprawa do makaronu sól pieprz(...)smaku pieprzem, solą i kucharkiem i zdejmujemy z ognia. Piersi z kurczaka kroimy na drobne paseczki i podsmażamy. 2. Dodajemy do kurczaka śmietanę i smażymy aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, kucharkiem, curry, bazylią i na koniec dajemy przyprawę do makaronu. 3. Wszystko jeszcze razem chwilę smażymy na koniec dodajemy żółty

Kuchnia u Bietki
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 412

Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem... Miękkie i soczyste plastry schabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha!   Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić(...)znajdujące się w naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką. Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką

Gospodyni Miejska
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 148

łyżeczka soli 50g drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego  1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care  1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut(...)czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki

Szefowa kuchni
Schab zapiekany pod beszamelem z topinamburem i pieczarkami 146

moim stylu. O ile wieprzowinę jem bardzo rzadko i niemal nigdy w formie smażonej, o tylu duszona w sosach smakuje mi niezmiernie. Schab to delikatny rodzaj mięsa i w tym tonie postanowiłam pozostać. Towarzystwo równie delikatnego beszamelu, topinamburu i brązowych pieczarek oraz przypraw spowodowało, iż kawałek mięsa kojarzony zazwyczaj ze smażonymi kotletami i pieczenią przestał być nudny a stał się(...)pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki myję i kroję w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczam mięso, następnie wysypuję topinambur oraz pieczarki i całość polewam sosem. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Mięso piekę 90 minut w sosie. Podaję porcję mięsa z sosem i ugotowanym makaronem, Całość

Mango Papaja
Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana 144

fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować(...)zupę. Zalać bulionem i zagotować. Odcedzić fasolkę, dodać do garnka, część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem z odłożonymi brukselkami przez około 3-4 minuty. Skropić sosem sojowym i dusić na patelni kolejne kilka minut, aż brukselki zmiękną zupę zmiksować. Dodać kurkume, musztarde, przyprawić solą i pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos tatarski do jajek 180

ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe należy pokroić na drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z cebulą czerwoną. kapary, korniszony i pieczarki, a także cebulę łączymy w misce. Do wspomnianej

Kuchennyviral.pl
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 166

wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto(...)pieczarkami. Gdy pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz mamy gotowy to zabieramy się za sklejanie ravioli. Ciasto wyciągamy

Kuchenne Wariacje
Pieczarki pieczone w sosie BBQ 183

przyrumienić... Na szczęście już po wszystkim i podniesienie ręki nie kończy się godzinnymi jękami ;) Idealnym lekiem na poparzenia słoneczne lub brak poparzeń (ogółem na wszystko) jest sos BBQ! A co do tego? Pieczarki! Jeśli

wegetalerze

Proponowane wyszukiwania