pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:65/369)

Pierogi z soczewicą 236

się da ;) Przepis na ciasto na pierogi znajduje się tutaj - - - > Ciasto Składniki 1,5 szklanki soczewicy czerwonej i zielonej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżeczka sosu worcestershire 2 łyżki majeranku Ciasto na pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicą płuczemy i namaczamy na pół godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut aż cała woda zostanie(...)ziarna czerwonej soczewicy się rozgotują. Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Ugotowaną soczewicę dodajemy do pieczarek  i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, sosem worcestershire, majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanym farszem możemy już lepić pierogi ;) Ja po ugotowaniu lubię je przesmażyć na patelni

Delusional Trine
Zapiekanka z ananasem 157

Pyszna zapiekanka z sosem  słodko-kwaśnym i ananasem... Składniki: 200 g pieczarek, 150 g makaronów: świderki, łazanki, kokardki, 1/2 puszki ananasów, 400 ml sosu słodko-kwaśnego, 2 piersi kurczaka, 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa, 3 cebule, 100 g żółtego sera. Przygotowanie:       Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)osolonej wodzie. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany makaron, podsmażoną cebulkę, podsmażone pieczarki, usmażonego kurczaka i ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko zalewamy sosem słodko-kwaśnym. Następnie posypujemy żółtym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na godzinę. Na talerzu dekorujemy ananasem i szczypiorkiem

Aga w kuchni
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 159

Dobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos  TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa  mielonego  25 dag pieczarek 1 cebula(...)sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego  Sos- przepis   TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki z kaszy kuskus i pieczarek 149

ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy i zielenina. Składniki: – 1,5 szklanki kaszy kuskus ( już gotowej do jedzenia) – 2 jajka – 1 mała(...)cebula – 4 duże pieczarki – sól, pieprz do smaku – 1 płaska łyżeczka majeranku – olej do smażenia Sos czosnkowy – 2 łyżki majonezu – 2 łyżki gęstego jogurtu – 1 ząbek czosnku – sól do smaku   Wykonanie: – Kaszę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. – Do kaszy zetrzeć

To co kocham
Azjatycki rosół na dorszu 134

smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie na 20 minut.  W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę(...)wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać!  W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować sos tajski (przepis) . Gorący wywar przecedzić przez sito, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić

SzczyptaSmaQ
Domowa pizza 166

wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk) 1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego ok. 10-15 dag pieczarek ok. 5 dag salami pepperoni ok. 5 dag szynki mała cebula Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka(...)trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku bazylią, oregano, tymiankiem i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić na spodzie sos. Ułożyć na nim pieczarki pokrojone w półtalarki, następnie szynkę lub salami pokrojone w grubą kostkę. Na część z szynką zawsze daję trochę cebuli pokrojonej w kostkę. Posypać całość startym serem żółtym. Piec

Fabryka pomysłów
Köttbullar z dorsza 142

mała cebulka 1 jajko 1 łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1 cytryna bio 3-4 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia Składniki na sos: 200-300 g pieczarek 1/2 cebuli 100-150 g śmietany kremówki   Wykonanie: rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć(...)bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienienia cebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut) kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wolowina w sosie winno-smietanowym :) 125

Zapraszam na wolowine w sosie winno-smietanowym Najpierw przygotowujemy sos z cebuli, wina czerwonego, koncentratu pomidorowego I oliwki. W drugim garnku smazymy wolowine I dodajemy pieczarki Laczymy wolowine z sosem winnym dodajemy smietane. Smacznego

Smaki Edyty
Gulasz z indyka z pieczarkami i lekkim sosem pomidorowym 131

digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Szybka i smaczna propozycja na delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim, pomidorowym sosem. Gulasz podałam z makaronem ryżowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa z indyka  200g pieczarek 2 pomidory (użyłam malinowych) 1 czerwona cebula(...)wersji z glutenem)   Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić na pół i następnie w plasterki, czosnek również w plasterki,  a cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażyć na tłuszczu po indyku i połączyć z mięsem. Pomidory sparzyć, obrać

Di gotuje
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella 232

Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny(...)każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż cebulę wraz z pieczarkami. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem. Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne

karmelowy
Biała pizza z pomidorkami, pieczarkami i rukolą 174

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 150g ricotty 150g śmietany 12 % 2 łyżki tartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy(...)przez chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni

DefinicjaSmaku
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ 109

Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)PRZYGOTOWANIE :  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy. Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy.  Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy.  Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem

Kulinarne Fantazje Marioli
Fusilli z pieczarkami, cukinią i bakłażanem 149

Makaron można jadać na wiele sposobów. W moim dzisiejszym wydaniu makaron fusilli z pieczarkami, cukinią, bakłażanem, mięsem mielonym, cebulą w mocno ziołowym sosie śmietanowym. Polecam głównie zwolennikom pieczarek, bo to one stanowią główny akcent w tej potrawie. Jeżeli ktoś nie lubi bakłażana, to można go spokojnie zastąpić kolejną cukinią. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek

Passions hobbies life
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 179

Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze

Gospodyni Miejska
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 117

dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, obtaczamy w mące z ciecierzycy i układamy na grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią.  Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy(...)podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli i quinoy, plastry pomidora, ogórków, cebuli i grillowane pieczarki, przybieramy kwiatami czosnku niedźwiedziego, dajemy jeszcze jedną porcję sosu, posypujemy szczypiorkiem i całość zamykamy w chrupiącej bułeczce. Goście będą zachwyceni i każdy będzie mógł to danie zjeść :)  Zakupy na grillową imprezę można zrobić w Delikatesach Alma www.alma24.pl

Quinoa Raz!