pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:70/369)

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 354

Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe

Przepisy Aleksandry
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 179

łyżka cukru łyżeczka soli duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek (może być w proszku) kilka pieczarek ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej(...)części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, "kleksami" wykładamy szpinak, posypujemy startą mozzarellą i wykładamy drobno pokrojonym serkiem brie. Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze

Słodka Strona
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 344

Zapraszam was do wypróbowania pysznych pulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko(...)drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy będą bardziej wyczuwalne w sosie. Wszystko podsmażamy na patelni (kolejność: najpierw cebula, jak zmięknie, dodajemy ogórki a na końcu pieczarki) Mięso mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy

Kulinarna Patilogia
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler 219

słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :) Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość(...)kroimy w kostkę, podobnie robimy z obraną kalarepką i cebulą. W rondelku rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone warzywa i pieczarki. Chwilkę smażymy na złoto kolor i dolewamy wino oraz śmietanę. Doprawiany solą, pieprzem i gotujmy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kalarepka będzie al dente. Smażymy placki ziemniaczane, układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem. Całość posypujemy poszatkowanym koperkiem. Smacznego

Kolizje Smaków
Strogonow ze schabu i pieczarek 155

coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka mielona papryka, sól, pieprz  * śmietana  Przygotowanie : Mięso(...)dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Kotlety schabowe z szałwią 136

Kotlety schabowe Składniki 4 porcje 4 kotlety schabowe z kością, około 500 g killa liści świeżej szałwii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos pieczarkowy z szałwią 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny(...)bulionu z mięsa 4 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą

codojedzenia
Pulpeciki w pomidorowo-paprykowym sosie 107

Pulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki

Ewusiowe Smaki
Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe 184

Składniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby(...)farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.  Sos pomidorowy: smażymy na oliwie cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy

Moja smaczna kuchnia
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 211

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany 18% i dokładnie

Mentor Smaku
BOUCHEES A LA REINE 179

szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel  1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki mleko sól pieprz gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy(...)się zeszkliła. Dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka i drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy8-10 minut. Odstawiamy. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy.  Smacznego

Kuchnia w opałach
Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 103

winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki.  Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: 1. Naczynie(...)solą i pieprzem.  5. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę.  6. Ugotować brokuły. W naczyniu układamy kolejno: makaron, piersi z kurczaka, pieczarki z cebulą, papryki, brokuł, mozzarella - wszystko polać sosem. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage

My World by Dagmara Rek
Tagliatelle ziołowe z sosem pieczarkowym 157

osób, gdyż makaron przygotowuje się, dosłownie, 30 minut. Ciasto na makaron : 2 szklanki mąki 2 jajka sól woda gorąca 2 łyżeczki przyprawy pomidor z chili i oregano Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3-4 łyżki śmietany bulion sól pieprz Wykonanie: Mąkę, jajka, sól i przyprawę mieszam, dolewam tyle gorącej wody by zagnieść dość elastyczne(...)salaterki. Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję pokrojone pieczarki i duszę do miękkości. Zestawiam i zabezpieczam, przed wystygnięciem.  Rozpuszczam pozostałe masło, zasmażam na nim mąkę. Dodaję śmietanę , a następnie dolewam tyle bulionu by otrzymać dość gęsty sos. Całość doprawiam solą i pieprzem. Na talerz nakładam porcję makaronu, i polewam gorącym sosem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26659

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo  zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj . Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem

Ala piecze i gotuje
Schab w sosie z czerwonego wina 142

odparowałam płyn do 1/3 objętości. W tym czasie śmietanę wymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem.   Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni .     Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem

Kuchnia u Krysi
pizza z czosnkiem niedźwiedzim 113

okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez

Domowy Smak Jedzenia