najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos: - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - łyżeczka(...)chwilę smażymy. Kalafior gotujemy na pół twardo. Sos: śmietanę mieszamy z majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu. Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Pan i Pani Smith w kuchniżółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana kremówka – 100ml Koperek – 2 pęczki Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół(...)mące. Podsmażyć z obu stron na patelni. Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści. W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać. Poczekać aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W 100ml
Kulinarne Przebojewyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce). Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część(...)wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem dodać kilka łyżek bulionu i dokładnie wymieszać, następnie dodać resztę bulionu i mieszać aż w powstającym sosie nie będzie grudek. Na patelnię dodać
Codziennik KuchennyOdra" w Opolu. SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody mąka 2 żółtka szczypta soli farsz 800 g. pieczarek 2 cebule sól pieprz sos sojowy 1 łyżka oleju ser żółty (ostry - starty) mleko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, dosypując taką ilość(...)obrać i pokroić ( w zależności od upodobań, ja lubię jak są pokrojone grubiej, ale można też je zetrzeć na tarce). Pieczarki dołożyć do zeszklonej cebulki i podsmażać aż odparuje woda. Podczas smażenia doprawić solą, pieprzem i podlać odrobiną sosu sojowego. Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i posypać startym żółtym serem i zawinąć. Krokiety obtaczać w mleku i bułce
Kuchnia w opałachsoli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli ok. 100 g żółtego sera zielone oliwki szynka parmeńska szynka cebula kilka pieczarek papryka konserwowa oregano Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 2-3 łyżki wody pół łyżeczki cukru sól pieprz pieprz Cayenne łyżeczka oregano spora szczypta czosnku granulowanego Wykonanie: Drożdże i cukier zalewamy(...)rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30-45 minut). W międzyczasie przygotowujemy dodatki na pizzę. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na maśle, przynajmniej do czasu aż wyparuje z nich cała woda. Obie szynki kroimy w kostkę lub rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Paprykę konserwową kroimy
MyCookBook.plszybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu, w razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem w miseczce, utrzyj na jednolitą masę masło(...)zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki, dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu
Szybko Szybkowarlazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu(...)odkładam na czas przygotowania sosów): http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy
Uwaga Babcia Gotujemięsa wołowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 duża marchew 200 ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało(...)wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości 2,5 godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła
KuchcikoweLovepiątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim. Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić(...)kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać np. z ryżem lub - tak jak u mnie - z kaszą
Weekendy w domu i ogrodzieforno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta(...)kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła
La grande e la piccola cuocaszklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy SOS: 2 łyżki oliwy 2 cebule 5 pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych brokułów 300 g kiełbasy wiejskiej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos. Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe
Rozpustne gotowanieszklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone(...)Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem
VioletoweKucharzenieMenu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe pokroiłam(...)piórka a ogórki w talarki. Malutkie pieczarki zostawiłam w całości a większe przekroiłam na pół. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby składniki się dobrze połączyły
Kuchnia u Krysisoli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk(...)szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy
Kuchnia po mojemu