pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:80/369)

Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 120

ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę

vegetanie
Zapiekanka po nelsońsku z ziemniakami, jajkami i boczkiem 200

ostra, gałka muszkatołowa 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości i kroimy w plastry. 4 jajka gotujemy na twardo (1 zostawiamy do sosu), obieramy i również kroimy w plastry. 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, pieczarki w grube plastry. Na suchej patelni podsmażamy boczek do zarumienienia, zdejmujemy go z patelni(...)pozostałym tłuszczu smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. 3. Mieszamy ze sobą śmietanę, surowe jajko, sól i przyprawy. Wszystkie przygotowane składniki (ziemniaki, cebulę, boczek, pieczarki, jajka, mozzarellę) umieszczamy w dużej misce, wlewamy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Tajskie Massaman Curry 218

możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda:  Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy i dzielimy(...)rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkiem ugotowane. Jeżeli sos jest zbyt gęsty podlewamy wodą z ziemniaków

MamaOskarka
Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie 127

połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz(...)kroimy na mniejsze różyczki  i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju.  Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano

VioletoweKucharzenie
Makaron penne w sosie śmietanowo-pomidorowym 161

Składniki dla 3 osób: 250 g makaronu penne 2 piersi kurczaka 1 średnia cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Na osobnej patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę - całość szybko i dokładnie mieszamy

Emcia Pichci
Bolognese z pieczarkami 114

pojawiać będą się jedynie włoskie potrawy. Dobrze się złożyło, że w tym czasie wypada święto, które docenia niezwykły produkt, jakim jest makaron. Dzisiaj przepis na smaczny sos bolognese z dodatkiem moich ukochanych pieczarek. To nie klasyczny przepis, ale jest równie wyśmienity jak oryginał. Trochę odchudzony, ale na pewno nie ze smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny na chłodne, jesienne(...)polecam! :)   Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie" Sos bolognese: 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół

Cooking Monster
Kotlety z indyka z sosem pieczarkowym i patisonami Orzech. 170

Dzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki :   1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego   3 , 4 jajka(...)oliwa do smażenia  gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków   jako dodatek Patisony Orzech   Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystkie składniki przełożyć do miski , przyprawić do smaku vegetą i pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Kilka pomysłów na... 151

jaśminowy  Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur  Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami  A na osłodkę  daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką  czekoladą i kandyzowaną gruszką

More food, love and dreams
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 153

Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić.  2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą i pieprzem i również odstawić na bok.  3.W osobnym naczyniu utrzeć ser żółty na tarce o drobnych oczkach(...)smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu

Aromatyczne Podróże
Zupa porowa z mięsem mielonym 264

ZUPY Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l  bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziela angielskie W rondlu rozgrzać masło klarowane(...)następnie dodać pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając. Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa

O kuchni z uczuciem
,,Sakiewki z niespodzianką’’ 110

można je zrobić samemu? Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy

Podróż w kulinaria
SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM 197

sposób są naprawdę smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków.  Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej(...)odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie  dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos  łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii  do smaku. Posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
Souvlaki z grillowanymi warzywami 254

Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak  postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano

Kulinarne przygody Gatity
Wieprzowina z pieczarkami 115

zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól kilka gałązek świeżego tymianku Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i kroimy na kawałki, takie(...)każdej strony dodajemy pokrojoną cebulę, w pióra lub kostkę. Gdy cebula się zeszkli- dokładamy pieczarki, ja lubię duże kawałki, więc spore pieczarki kroiłam w ćwiartki. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę i sos sojowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie, około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy posiekany tymianek

Pichceniomania
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 131

asortymentu przetworów owocowo-warzywnych , przypraw i koncentratów , propozycję przetestowania kilku produktów. Na pierwszy rzut, poszedł sos węgierski . Do tej pory bardzo sceptycznie podchodziłam do wszelkich gotowców w słoikach , jednak tym razem się pokusiłam i postanowiłam  go wypróbować.   Skład: woda, papryka krojona, cukier, pieczarka, koncentrat pomidorowy, cebula krojona, marchew krojona, substancja(...)zagęszczająca - skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, olej roślinny, sól , aromat, czosnek granulowany, chilli,(0,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę . Sos ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaj u dań z makaronem , ryżem , dań

Smakowite Dania