pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:78/369)

Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 119

milionów przypraw. Dobre mięso ma smakować mięsem, sól i pieprz wystarczy. Jak już nie możecie wytrzymać i koniecznie musicie coś dodać, to niech to będzie sos sojowy, musztarda lub sos worcester. Średnio na osobę liczymy 200 g mięsa. Mięso wsadzamy do dużej miski, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody, sól, pieprz i porządnie wyrabiamy, rzucając mięsem o dno miski. Naturalny(...)bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności dobry ketchup, majonez, musztarda

ladykitchen
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 475

drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawą(...)mniej więcej 20 cm, jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi

Monia miesza i gotuje
Orientalna ciecierzyca 125

pamiętać aby smutków nie zajadać. Pojedzone a później czas na trening i już dzień będzie lepszy! Składniki 1/4 cukinii pół czerwonej cebuli garść ugotowanej ciecierzycy 4 pieczarki 2 łyżeczki sezamu makaron ryżowy Sos 3 łyżki sosu sojowego 1/2  łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni prze około 4 minuty. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy w miseczce, dodajemy do warzyw. Całość gotujemy aż sos będzie gęsty i nadmiar wody odparuje, zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Ja podałam z makaronem ryżowym, wydaje mi się, że taki pasuje najbardziej

Delusional Trine
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 114

faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku(...)150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo – pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce

Zasmakuj Kuchni
Makaron w sosie mięsno-warzywnym 154

mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu. Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich(...)jakiś czas potrawę wymieszać, dusić do miękkości papryki i cukinii (u mnie było to około 20 minut). Jak warzywa zmiękną, to dodać do nich pieczarki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to w małym garnuszku wymieszać łyżkę mąki z wodą (tak żeby nie było grudek), przelać do potrawy i mieszając chwilę ją jeszcze gotować

Passions hobbies life
Kurczak na dziko 118

must have.       Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku z cytryny 100 g chudej wędliny (szynki lub polędwicy) 200 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 3-4 kulki pieprzu czarnego 1 liść laurowy 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanego lubczyku sól(...)wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Powstały sos przecieramy przez sito.  W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojone w kostkę pieczarki i wędlinę. Wlewamy przetarty sos i szklankę wina. Mieszamy, podgrzewamy i wkładamy do sosu kawałki kurczaka. Dusimy około 15 minut aż kurczak będzie miękki.  Kurczaka podajemy z podsmażonymi na patelni ziemniaczkami

Marder&Marder Manufacture
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 105

osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści i zacznie się pienić dopiero dodajemy przygotowane pieczarki (trzonki również). Smażymy na złoto z obu stron. Przygotowane pieczarki wkładamy do miski, doprawiamy solą i mieszamy. Przygotowanie sosu Gdy miną prawie 3 godziny i nasza wołowina jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika. Nad miską ustawiamy sitko, przelewamy wołowinę, by sos został oddzielony(...)dwoma łyżkami masła – na gęstą pastę. Dodajemy kilka łyżek sosu i łączymy składniki. Dodajemy zaprawę do miski z sosem, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Sos wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy przygotowane pieczarki i całość zagotowujemy. Wołowina w czerwonym winie jest gotowa. Smakuje po prostu bosko.   Biały talerz Arv możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online

Gotowanie i blogowanie
Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym 261

czerwona papryka 1 żółta papryka 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 3 ząbki czosnku imbir świeży do smaku 2 cebule 4 liście kapusty pekińskiej 4 pieczarki 1 średnia cukinia oleju sezamowego sos sojowy (ciemny) sos ostrygowy papryka ostra papryka słodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju(...)startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje

Qchnia po prostu
Zupa meksykańska z pieczoną papryką i szczypiorem 156

szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, dusimy do połączenia się wszystkich składników. Na osobnej patelni smażymy plasterki pieczarek z łyżeczką lubczyku. Gdy zmiękną i będą gotowe dodajemy na koniec na około 3 minuty czarne oliwki przekrojone w pół. Umytą paprykę układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy(...)dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli chcecie możecie dodać wody. Gotową na talerzu posypujemy szczypiorem. Polecam z bagietką

Zasmakuj Kuchni
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 191

kurczak z leśnymi pieczarkami to danie przypominające zapach lasu. Jest to oczywiście zasługą rozmarynu i pieczarek. Co prawda trzeba uważać z rozmarynem, bo jest bardzo dominującym ziołem, dlatego doprawiłam nim jedynie kurczaka. Dopiero soki wydzielające się z kurczaka i oczywiście aromat rozmarynu doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy(...)solą i curry. Polej oliwą i wymieszaj. Piecz przez 35 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Podaj kurczaka z porcją sałatki i ziemniaków. Polej sosem.     Spara Spara The post Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Naleśniki z farszem "pizzowym" 185

kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu  zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie(...)dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, gdy zacznie się szklić dorzucić paprykę, chwilę podsmażyć. Na koniec jednocześnie wrzucić pieczarki oraz parówki, doprawić i smażyć, aż nadmiar wody odparuje.    Na całym naleśniku rozsmarować trochę sosu, następnie na jego połowę wyłożyć ok. 3-4 łyżek farszu, a na wierzch farszu ułożyć plasterek żółtego sera. Placek złożyć na pół

Simply Food
Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą 89

Składniki: 400 g wołowiny 3 cebule 400 g pieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra szczypta imbiru kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić(...)pokroić w plastry. Pozostałą cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną z gorgonzolą. Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem ( nie wcześniej, żeby pieczarki były chrupiące )  Na końcu posypać szczypiorkiem............................ Smacznego

Gaździnka warzy
Pizza domowa -pyszna 1485

oregano pół łyżeczki bazylii Składniki farszu Tu oczywiście dowolność u mnie takie: 30 dag kiełbasy podlaskiej ( tej droższej) 50 dag pieczarek 15 dag salami ( dowolne) 20 dag sera typu parmezan lub inny  ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem) Sos czosnkowy na wierzch pizzy: 2 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego szczypta soli , odrobina pieprzu WYKONANIE(...)Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w  sosie. Wstawiamy do piekarnika

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 142

drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera  mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze,  smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki.  Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około

Wanilia i Kardamon
937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 168

pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli  potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna  kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już kilka razy i nadal go uwielbiam, w ogóle sosy z dodatkiem pure dyniowym

More food, love and dreams