pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:87/369)

Ziemniaczki faszerowane pieczarkami z serem żółtym 1104

Uwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia(...)dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, sól i pieprz i smażymy aż odparują wodę. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w 200 st. C aż będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym

kulinarne odsłony pati
Karkówka z pieczarkami i pęczakiem 234

szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy aż odparuje z nich większość płynu.   Karkówkę podajemy z ugotowanym pęczakiem i duszonymi pieczarkami. Jeśli lubimy (a ja lubię) możemy przygotować również sos chrzanowy – będzie idealnie pasował. Post Karkówka z pieczarkami i pęczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami 140

mączystą - będzie więcej skrobi. No i jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka  sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany(...)patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z mąką, dolewamy do mięsa z pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć.  Gotowy sos rozkładamy na plackach i ozdabiamy śmietaną

Czary - gary w kuchni
Kotlety mięsno- pieczarkowe 172

formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy.  Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem. Na pewno usmażyłyby się razem z mięsem. Czas przygotowania

Proste Potrawy
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym 157

razem coś dla wielbicieli grzybów – i to nie tylko pieczarek , ponieważ niezwykłego aromatu dodaje tutaj odrobina grzybów suszonych. Ulubiony sos śmietanowy z dodatkiem chrupiącej marchewki to tylko Kropka nad I!   Składniki : Kotlety: - pieczarki – ok. 250 g – grzyby suszone – 50 g – duża bułka pszenna – 1 szt – śmietana 18% kwaśna – 3 łyżki – jajko gotowane(...)smażenia – 150 ml Sos śmietanowy : - śmietana 18% słodka – ok. 200 ml - mąka – 1 łyżka – papryka słodka – 1 szczypta – cukier – 1 łyżeczka – margaryna – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku – koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia : Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy. Cebulę kroimy

Ostra na Słodko
Graham z salami i gruyerem 180

Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki graham 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru 20 g drożdży kilka pieczarek  cebula salami z pieprzem starty gruyere sos sojowy, sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki zmieszać z solą. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do szklanki wsypać cukier, kiedy zaczną się rozpuszczać wlać ciepłe mleko(...)podsypywać jeszcze mąką (ma się ładnie odklejać od rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego.  Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie koła. Położyć na każdym farsz i zawinąć w kwadraty (salami pokroić w paski

Gaździnka warzy
Przepis: Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami 123

słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę w lodówce). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego(...)wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy, a na samej górze układamy udziki razem z sosem, w którym się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach C (co jakieś 20 minut obracając mięsko i polewając sosem, w którym się pieką). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Spaghetti bolognese 210

Spaghetti bolognese... Długie nitki sprężystego makaronu. Intensywnie pomidorowy sos. Z dodatkiem mięsa mielonego. Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby. O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano. Oprószone drobno startym parmezanem. Pyszna, włoska uczta. Polecam!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka(...)rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów. Następnie dodać suszone

Gospodyni Miejska
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 105

Dzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku

Smak mojej kuchni
Pizza na spodzie z kalafiora 176

spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym(...)Piecz 20 min.  Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota

Bike By Life
Medaliony indycze z pieczarkami 148

dwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W połowie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki🍄 (jeśli są małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się(...)ilością pieprzu uważać bo wcześniej była dodana papryczka chili). Trzymamy jeszcze ze 2 minuty na ogniu🔥 aby smaki się połączyły i gotowe. Aby mieć gładki sos możemy potraktować go blenderem (wyjmując wcześniej pieczarki, listek laurowy, ziele i papryczkę chili), ale nie jest to konieczne. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Strogonow- Boeuf Stroganow 142

danie rosyjskie, które spopularyzowano w całej Europie w XIX w. Część nacji do tej potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem(...)kubka wlewamy \u015bmietan\u0119, 5 \u0142y\u017cek sosu spod mi\u0119sa i dodajemy \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki.\r","Mieszamy i dodajemy do mi\u0119sa.\r","\u015amietan\u0119 i mi\u0119so mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj Strogonow - Boeuf Stroganow Składniki 500 g polędwicy wołowej 300 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczana 162

dostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha.   Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem(...)mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry. Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie.   Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego

Passion of Cooking
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 402

żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym,  ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 175

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny.  Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby

Gaździnka warzy