pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:92/369)

Tarta ze szpinakiem 147

Składniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)papierze do pieczenia. Dbamy o to żeby brzegi były wyższe niż reszta ciasta. Pieczemy przez ok. 20 min. Po tym czasie na ciasto smarujemy sosem słonecznikowym. Jako następną warstwę dajemy szpinak. Na wierzchu układamy pieczarki i tofu. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 - 20 min. Nie należy się jednak przywiązywać do tego czasu. Wszystko zależy od piekarnika

Weganka gotuje
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 158

papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki ) ananasa 3 krążki(...)METODA: Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc. Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić

Kuchnia Paulettes
Piecuchy (Calzone) 275

mięsa mielonego; – 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku – 400 ml passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było(...)surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować

dom-agi.pl
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 233

wielokwiatowy); 1/2 szklanki zimnej wody; 1 jajo; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki oleju; 1 łyżka vegety; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Paprykę i chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion. Słodką paprykę pokroić w paski, a chili w plasterki. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić(...)delikatnie i szybko (przez około 5 minut) podsmażyć z obu stron (kotlety nie muszą się usmażyć, dojdą podczas duszenia w sosie). Na pozostały na patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać

Gospodyni Miejska
PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI 128

lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera. Tak było właśnie tym razem! Z połączenia kilku składników powstały kotleciki , którymi z przyjemnością zajadała się cała rodzina! Parówki , pieczarki , ciasto naleśnikowe , przyprawy , a do tego ulubione sosy – i mamy gotowy obiad lub też kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI : * parówki dobrej jakości – 200 g * pieczarki – 100 g * cebula(...)jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki. Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami! Smacznego

Ostra na Słodko
Prosty gulasz wieprzowy 216

wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na prosty gulasz wieprzowy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki

Kuchnia Bazylii
Ryż w sosie chilli 184

daleka od tych podejrzanie tanich, których cena jest zbliżona do ceny taniego piwa. Czym zastąpić słodki sos chilli? Polecam użycie sosu sriracha ( ZOBACZ GDZIE KUPIĆ ) z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego do smaku. Co zamiast pieczarek? Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate. Inne(...)obiad: Dahl z czerwonej soczewicy – obowiązkowo zrób do niego chlebki naan Ciecierzyca z jarmużem Ryż z orzechowym tofu Makaron ze szpinakiem i brokułami Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami Artykuł Ryż w sosie chilli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 253

tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były

Magiczne Życie Marty
Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami 173

razie potrzeby wodę należy uzupełnić. 3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki. 4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać. 5. Gulasz podałam

Kuchnia domowa Ani
Ryż z polędwiczkami z kurczaka 140

Polędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam.  Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam.  Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam.  Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam,  na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku(...)wyjątkowe.    Składniki: 250 g ryżu długoziarnisty z dzikim , 3 cm korzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy

Moniki Smakołyki
"Buraki po burgundzku" 119

Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę dla sławnego  boef bourguignon , wołowiny po burgundzku. Wołowinę zamienili na buraki, dodali mięsiste duże pieczarki i soczewicę, otrzymując pyszny, treściwy gulasz. Sos oczywiście składa się z wytrawnego czerwonego wina, tymianku i liści laurowych, podobnie jak w wersji oryginalnej. Przygotowując beet bourguignon nie trzymałam się ściśle receptury Davida(...)liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku z grubym dnem) na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert 166

zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra, gałązka świeżego rozmarynu, 1 łyżka masła klarowanego.   Przygotowanie: W garnku przypalamy(...)kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy

Moniki Smakołyki
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym 84

mięsa. Jeżeli ktoś ma ochotę to oczywiście może dodać do mojej propozycji kurczaka, będzie równie dobre a to za sprawą robionego od podstaw sosu słodko kwaśnego ;) Składniki na dwie porcje 3/4 szklanki ciecierzycy 5 pieczarek pół dużej czerwonej cebuli lub jedna mała garść kiełków pół czerwonej papryki makaron ryżowy Sos: 2 łyżeczki ketchupu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/3 szklanki brązowego(...)miękka. Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na około 8 - 10 minut. C ebulę pokroić w piórka, pieczarki w ósemki a paprykę w słupki, podsmażyć razem z kiełkami na patelni, podlać trochę wodą aby się nie spaliły. Składniki na sos rozrobić w miseczce. Ciecierzycę odcedzić, dodać do warzyw, dodać sos i gotować całość aż nadmiar wody odparuje

Delusional Trine
Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 154

Składniki  450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju na mocno brązowy kolor.  Pieczarki

Gaździnka warzy
Wołowina po Tajsku 149

papryka czerwona pęczek szczypiorku (biała i zielona część ) 3 papryczki chilli 1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 200 g pieczarek 100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz(...)sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją (najlepiej zalać

Niezły Młynek